Update 15.11.2019: primarul Cosmin Necula si fostul viceprimar au contestat masura Tribunalul Neamt. Actiunea va fi judecata la Curtea de Apel Bacau.
Primarul Cosmin Necula si fostul viceprimar Dragos Daniel Stefan vor fi judecati pentru participatie improprie la abuz de serviciu, dupa ce ieri, 12 noimebrie 2019, Tribunalul Neamt a constatat, la camera preliminara, legalitatea administrarii probelor, a efectuarii actelor de urmarire penala si a sesizarii instantei prin rechizitoriul nr. 90/P/2017 din data de 28.06.2019 al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau.
Decizia poate fi contestata în termen de 3 zile.
Pe 2 iulie 2019, DNA Bacau a finalizat rechizitoriul si i-a trimis in judecata pe Cosmin Necula si Dragos Daniel Stefan. Masura a fost contestata la camera preliminara. In luna septembrie, la cererea primarului Bacaului, dosarul a fost stramutat prin decizia instantei la Tribunalul Neamt.
Dupa cateva termene, instanta a decis ca dosarul este intocmit cu respectarea prevederilor legale.
Solutia pe scurt: În temeiul art. 345 alin. 1 Cod procedura penala respinge, ca neîntemeiate, exceptiile invocate de catre inculpatii Necula Cosmin si Stefan Daniel-Dragos. În temeiul art. 346 alin. 2 Cod procedura penala, constata legalitatea administrarii probelor, a efectuarii actelor de urmarire penala si a sesizarii instantei prin rechizitoriul nr. 90/P/2017 din data de 28.06.2019 al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau, privind pe inculpatii: – Necula Cosmin, trimis în judecata pentru savârsirea infractiunii de participatie improprie (sub forma determinarii) la infractiunea de abuz în serviciu, prevazuta de art. 52 alin. 3 Cod penal raportat la art. 132 din Legea 78/2000, cu referire la art. 297 alin. 1 Cod penal; – Stefan Daniel – Dragos, , trimis în judecata pentru savârsirea infractiunii de participatie improprie (sub forma determinarii) la infractiunea de abuz în serviciu, prevazuta de art. 52 alin. 3 Cod penal raportat la art. 132 din Legea 78/2000, cu referire la art. 297 alin. 1 Cod penal. Dispune începerea judecatii cauzei privind pe inculpatii Necula Cosmin si Stefan Daniel-Dragos. Constata ca inculpatii au fost asistati de aparatori alesi în procedura de camera preliminara. Cheltuielile judiciare avansate de stat se vor stabili odata cu fondul cauzei. Cu drept de contestatie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronuntata în camera de consiliu astazi, 12.11.2019.
Document: Încheiere finala camera preliminara 166/2019 12.11.2019
Primarul Cosmin Necula este acuzat de procurori ca i-a determinat pe consilieri sa voteze contrar prevederilor legii 350/2005 si ca a favorizat doua proiecte, desi aveau punctaj mai mic. Potrivit comunicatului procurorilor Anticoruptie, prin actiunile edilului si a fostului viceprimar s-ar fi produs vatamarea intereselor legale ale altor asociatii si un prejudiciu de peste jumatate de milion de lei.
Comunicat DNA: ”La data de 10 iulie 2017, într-o sedinta a Consiliului Local Bacau, inculpatii Necula Cosmin si Stefan Dragos Daniel, în calitatile mentionate mai sus, cu intentie, i-au determinat pe consilierii locali prezenti sa adopte o hotarâre cu încalcarea dispozitiilor Legii 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general.
Ca urmare a demersurilor celor doi inculpati, Consiliul Local Bacau, în calitate de organ deliberativ si în exercitarea atributiilor prevazute de Legea 215/2001 privind administratia publica locala, a dispus finantarea proiectelor depuse de doua asociatii (cu sumele de 553.000 lei respectiv 15.000 de lei) desi acestea, în urma punctajului acordat de Comisia tehnica de aplicare a Legii 350/2005, s-au clasat pe locurile 12, respectiv 20, iar proiecte având un punctaj superior au fost respinse.
Prin finantarea acestor proiecte au fost încalcate dispozitiile Legii 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general si au fost vatamate interesele legale ale solicitantilor care au întrunit un punctaj mai mare.
Corelativ, cele doua asociatii, beneficiare ale fondurilor, au obtinut un folos necuvenit constând în acordarea de finantari nerambursabile la care nu erau îndreptatite potrivit dispozitiilor legii mai sus mentionate.Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa înfrânga principiul prezumtiei de nevinovatie”.