Falimentul zonei industriale a municipiului Bacau a fost desavarsit in perioada guvernarii liberale 2004-2008. Tot ce a stralucit altadata a fost pus la pamant. In partea nordica a orasului, Bere Lichior Margineni, Vinalcool si Elbac au ramas simple ruine, care mai trezesc doar interesul afaceristilor din imobiliare, pentru terenul de sub cladiri. In locul fabricilor Moara Veche si Partizanul au aparut un supermarket si un mall. In sud se zbat pentru supravietuire Amurco, dar si fabricile de masini unelte. Peisajul economic dezastruos se datoreaza, fara doar si poate, unui management defectuos,unor sefi de institutii, subordonati intereselor primarului Romeo Stavarache. In ultimii 5 ani, nici un mare investitor strain nu s-a aratat interesat de orasul Bacau, in ciuda sloganurilor liderilor bacauani si a falsei promovari realizate pe bani publici.
Lucian Ciubotaru vrea 10 milioane de euro pe terenul de sub Vinalcool
Vinalcool SA Bacau a ajuns o societate moarta. Administratorul societatii, controversatul om politic liberal Lucian Ciubotariu, mai spera sa faca un ban bun de pe vanzarea terenului de 2,6 hectare pe care se afla cladirile societatii. Vinalcool SA a fost construita in 1969. Pana in 1989, societatea producea cantitati importante de vinuri destinate exportului. In perioada 1990-2002, societatea si-a redus productia pe fondul scaderii ofertei si a ofensivei mafiei alcoolului, care a adus pe piata produse ieftine, contrafacute. Din fabrica Vinalcool de altadata au mai ramas niste cladiri in ruine si terenul. aVinalcool este o fabrica moarta. Nu mai produce de 10-11 ani. Am facut credit in banca sa platesc ultimele datorii de 64 de miliarde de lei. Au mai ramas terenul si cladirile. De pe terenul de 2,6 hectare sper sa obtin vreo 10 milioane de euro. Dar preturile in imobiliare nu mai sunt asa de bune”, ne-a declarat Lucian Ciubotaru.
11,4 hectare la Bere Lichior, o viitoare afacere imobiliara
DGFP Bacau a cerut falimentul societatii Bere Lichior Margineni de patru ori, din 2007, pana in prezent. Fabrica prezinta un deosebit interes imobiliar, din cauza intinderii pe 11,4 hectare. In 1990, fabrica de bere de la Margineni avea 1026 salariati si rezultate financiare deosebite. Acum societatea numara aproximativ 50 de salariati. Calitatea berii Margineni a fost apreciata si in cadrul unor targuri si expozitii peste hotare (distinctie la Madrid). In 1998, fabrica este cumparata cu un pret derizoriu de Nazmi Dugan, om de afaceri turc, care a mai cumparat si fabricile de la Pascani, Rosiori etc. aTurcul a cumparat fabrica cu 30 de miliarde si a lasat-o cu datorii de peste 280 de miliarde, la care s-au adaugat penalitatile de aproape 500 de miliarde de lei vechi”, ne-a declarat Nicolae Michichiuc, administratorul judiciar al societatii. In 2005-2006 se fac eforturi pentru reorganizarea societatii, pentru plata datoriilor catre stat si alti debitori. Se ia decizia ca fabrica de malt si bere, dar si cea de spirtoase sa fie repornite, iar restul sa fie vandute. S-a incercat vanzarea a 20 de active, dar s-a opus DGFP. Programul de reorganizare nu s-a respectat. DGFP Bacau este principalul creditor al SC Bere Lichior Margineni.
94% dintre datoriile societatii sunt catre stat, iar valoarea lor depaseste 121 de milioane de lei (30 de milioane de euro). „DGFP Bacau a formulat 4 cereri pentru deschiderea procedurii de faliment si recuperarea creantelor, in valoare astazi de peste 121 milioane lei”, ne-a declarat Adrian Anghel, purtatorul de cuvant al DGFP Bacau