Din arhivele „Europa Libera” si „Vocea Americii”

Dubla lansare de carte si dezvaluiri la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Miercuri, 27 martie, la sediul din Bucuresti al institutiei va avea loc un eveniment, care va avea în prim plan postul de radio „Europa Libera” si postul  „Vocea Americii”.

Printre invitati se numara A. Ross Johnson, fost director al postului de radio Europa Libera, acum research fellow & adviser to the RFE/RL Archive Project at the Hoover Institution, din cadrul Stanford University, dar si Mihnea Berindei, cercetator CNRS si membru al Consiliului stiintific al IICCMER. Vor fi prezenti Dorin Dobrincu, director al Arhivelor Nationale ale Romaniei dar si Stephen Ruken, secretar adjunct al Ambasadei SUA din Bucuresti.

Intalnirea va fi moderata de Damiana Otoiu, director al Departamentului exil si minoritati, din cadrul IICCMER. “Vor fi lansate cartile “Cold War Broadcasting: Impact on the Soviet Union and Eastern Europe: A Collection of Studies and Documents, (CEU Press, 2010) si „Radio Free Europe and Radio Liberty: The CIA Years and Beyond”, (Stanford University Press, 2010), cu participarea autorului, A. Ross Johnson, fost director al postului de radio Europa Libera. Catile sunt foarte voluminoase si înca nu au fost traduse în Romania. Ele au aparut doar în SUA si Ungaria”, ne-a declarat Damiana Otoiu.

Amandoua volumele contin arhive si dezvaluiri, in premiera, asupra posturilor de radio Europa Libera si Vocea Americii, care au influentat mentalitatile în a doua jumatate a secolului 20. „In carti se afla si corespondenta care ajungea la Europa Libera, dar si unele dezvaluiri din arhivele americane. Dealtfel, IICCMER are in aceasta perioada un proiect pentru aducerea in tara a arhivelor din America ale postului Europa Libera, legate de anul 1956 (cand a fost revolutia din Ungaria). Sunt inregistrari si note ale CIA, care a realizat o ancheta fata de jurnalistii de la Europa Libera, daca acestia au fost suficient de obiectivi sau daca au instigat populatia din Europa de Est la alte revolte”, ne-a mai dezvaluit Damiana Otoiu.

Intrarea la evenimentul de la sediul IICCMER este libera.

Despre parteneriatul realizat intre IICCMER si Radio Europa Libera, mai multe detalii pot fi gasite aici

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com