Despre romanismul orb si realitati distorsionate in Republica Moldova

Cum se vede cu adevarat Romania din stanga Prutului? Dar Republica Moldova din Romania? Rapunsul corect la aceste intrebari, bazat pe studii si sondaje, ar arata „unde ne aflam“ in aceasta relatie dintr-e doua state vecine, pe alocuri cu o istorie comuna. De obicei, ni se vorbeste de „fratii“ de peste rau, de o lume ideala, in numele unionismului. Oare asa stau lucrurile, oare temele etnice sunt atat de importante pentru romanii si moldovenii de rand?

ACE-Dezbatere Doru PetrutiSociologul Doru Petruti, directorul uneia in cele mai importante institutii de sondaje de opinie din Moldova- IMAS-Chisinau-, a prezentat vineri, 19 iulie,  rezultatele unor sondaje recente. Specialistul a venit cu o avalansa de date, cu cifre, bazate pe esantioane reprezentative, etc.

Pornind de aici, de la aceste studii de precizie, a prezentat concluziile: Ca moldovenilor le-a scazut apetitul pentru Bruxelles, ca ultimii ani de  guvernare dar si criza politica recenta ii reorienteaza spre comunisti (indicatorii economici aratau mai bine atunci, etc), ca romanii si presedintele lor nu sunt chiar atat de simpatizati, nici macar cat rusii si Vladimir Putin. Doru Petruti a vorbit in Bacau unui public relativ neavizat. Probabil, cei mai multi stiu ca exista Republica Moldova, ca a existat un pod de flori si ca s-a vorbit de unire. Cam cat stiu si americanii de rand, despre Romania, unde ar fi existat odata un mare vampir, Dracula. Doru Petruti a raspuns intrebarilor, fara a coafa situatia, pornind de la date concrete. Mentionarea in ziaruldegarda.ro a evenimentului organizat de Asociatia Constiinta Europeana, cu cateva citate rupte din cele doua ore de discurs, a provocat reactii in presa de la Chisinau, cea de orientare europeana, care are voie la o singura varianta: ca Moldova se indreapta vertiginos spre Uniunea Europeana!

ACE-Dezbatere Doru PetrutioglindaDoru Petruti, ca roman, dar si moldovean (are si cetatenie moloveneasca) nu a vorbit despre ce si-ar dori pentru Basarabia si nici despre ceea ce isi doresc romanii sa auda. Mesajul a fost preluat diferit peste Prut, catalogat ca inconsecventa, cu rolul de discreditare a specialistului, care de altfel si in alte ocazii, in Moldova, a prezentat date care indicau scaderea popularitatii guvernului de orientare pro-europeana. Doru Petruti a prezentat date si realitati, care nu se doresc a fi cunoscute. Mai mult, odata mesajul transmis in spatiul public, el poate crea impresia unei manipulari prin sondaje. Probabil, cei care militeaza pentru traseul european al Moldovei, mai spera, in ultimul moment, ca la un bolnav cu metastaze, ca vor redresa economia si vor imbunatati viata oamenilor, in drumul spre „marea familie europeana“.

Putini stiu ca partidele care au imbratisat ideile unioniste nu au depasit 10% din increderea moldovenilor. Fie ca este vorba de PPCD sau mai nou, de Partidul Liberal. Si asta, deoarece unirea si romanismul nu tine loc de foame. Poate doar pentru cei platiti sa faca asta!

IMAS Chisinau, in peste 11 ani de existenta, a realizat sute de sondaje la care au fost intervievati peste 500 de mii de moldoveni, potrivit datelor oficiale.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , , ,

Un comentariu

  1. dumi spune:

    NU prea cred in povestile expuse aici! Se incepe cu Petruti ca mare profet a proceselor de pe malurile Prutului si se termina cu parastasul orientarii europeane(UE) din Basarabia. Nu incurcati partidele ce promoveaza apropierea de UE cu PPCD sau PL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com