Degustare si publicitate pentru rosiile din piete

Pentru a-si vinde mai bine marfa, comerciantii scriu poezii si servesc rosiile în felii

Daca în Onesti s-a reusit eliminarea intermediarilor, în Bacau, taranii înca se plâng de concurenta neloiala facuta de smecherii cu atestat de producator

Pietele bacauane sunt pline în aceasta perioada de produse autohtone, vândute la preturi mici. Piersicile sunt vândute la 5 lei, dar cele românesti le gasesti si la 2,5 lei. Pretul rosiilor este de 1,5 sau 2 lei. Deoarece oferta este foarte bogata, comerciantii si-au scris pe cartoane mesaje care sa atraga clientela. În Piata Centrala din Bacau, o vânzatoare de legume, a luat decizia sa-i racoreasca pe trecatori cu felii de rosii. Doar intermediarii, plasati la vad bun, dau legumele la pret mai mare, spre nemultumirea adevaratilor producatori. Majoritatea produselor sunt aduse din judetele Galati, Dolj (din localitatea Dabuleni), Buzau si chiar din Iasi. ”Sunt multumita de vânzari. Am mai scris si eu biletele care sa atraga clientii. Acum îi servesc cu felii de rosii pe cei însetati sau care vor sa deguste. Produsele le am din Iasi, dar de saptamâna viitoare vreau sa aduc rosii mari de Dabuleni, care ajung si la 800 de grame”, a spus Elena Petrescu (47 de ani), comerciant si producator agricol, care vinde rosii în Piata Centrala din Bacau.

 

Producatori inventivi la Piata Agroalimentara din Onesti

 

Pretul rosiilor a scazut si în piata din orasul Onesti. Daca în urma cu o luna, ele se vindeau cu 3,5 lei, acum rosiile pot fi gasite si la 1 leu kilogramul. Doua producatoare din Galati se declara multumite de conditiile din piata onesteana si de curatenie. De când au apelat la publicitate prin mesaje, au ajuns sa aiba vânzari record. ”Sunt gustoasa, de gradina si crescuta la lumina!”, scrie pe unul din cartoane, iar pe altul: ”Bune, coapte, românesti, la masa sa ne poftesti!”. ”Se vând foarte bine. Nu ne plângem, ca ne-ar bate Dumnezeu. Ma bucur ca aici, la Onesti nu vedem mafia din alte locuri. Cam toti sunt producatori. E liniste si curatenie”, a spus Angela Petre, de 58 de ani. Vecina de taraba o competeaza: ”Se spune ca publicitatea e sufletul oricarei afaceri. Unde apar pozele?”, a spus râzând Smaranda Anton.

 

”Doar jumatate din comercianti sunt si producatori!”

 

Desi preturile sunt destul de coborâte, clientii se declara înca nemultumiti ca la tarabe nu vad întodeauna producatori. ”E mafie în Piata Centrala. Oamenii s-au mai desteptat, se uita la fata celor care vând si nu mai accepta sa cumpere de la orice smecher”, a spus Gheorghe Damian (50 de ani). De aceeasi parere este si Mihai Laschi (70 de ani), cunoscut ca inventator în Bacau, aflat la cumparaturi prin piata. ”Unde sunt producatorii? Astia care vând aici cumpara produsele de la tarani, la un pret de nimic si apoi regleaza ei preturile din piata”, a spus Laschi indignat.

Cu 1,5 lei vinde rosiile si un baiat din Galati, care este nemultumit ca piata din Bacau este intoxicata .”Noi avem rosii din Matca, Galati. De acolo sunt si eu. Sunt rosii bune si le dam doar cu 1,5 lei. În piata asta din Bacau maxim 50% sunt producatori adevarati”, a spus Daniel Iacob (16 ani). La Administratia Pietelor din Bacau, nimeni nu poate sa-ti ofere vreun indiciu, deoarece sefii sunt plecati. ”Directorul Vasilica Busuioc e în concediu, vine dupa 10 august, iar domnul Lupu e prin piata, nu stiu pe unde”, a spus o doamna de la secretariat.

 

CITAT:

 

”Putem spune cu mâna pe inima ca aici la Onesti avem cele mai bune conditii de desfacere a produselor agroalimentare. Se respecta normele de igiena, iar producatorii sunt verificati”, Nicolae Doilet, director Piata Agroalimentara Onesti.

 

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com