SCANDAL: Fonduri europene date fara licitatie la pasajul subteran Oituz –Stefan Guse

Pentru nerespectarea proiectului Bacaul a fost deja amendat si Comisia Europeana a recomandat Ministerului Dezvoltarii efectuarea unei expertize. Daca se vor constata  alte probleme in privinta licitatiilor si a modului de atribuire a fondurilor europene, in control vor interveni si organismele europene antifrauda. Pe larg, in ziarul ADEVARUL.

Construirea pasajului subteran Oituz-Stefan Guse, care leaga centrul Bacaului de cartierul CFR, a ajuns în impas. Aceasta dupa ce, primarul Romeo Stavarache a acordat lurari suplimentare în valoare de 3 milioane de lei grupului de firme Procom SRL Ceprano din Italia, fara organizarea unei licitatii. Italienii, la rândul lor, au subcontractat lucrarile unor firme din Bacau si Iasi. Printre numele sonore ale societatilor subcontractoare se numara si PA&CO International, detinuta de omul de afaceri Costel Casuneanu.  ”Primarul Bacaului a încheiat un act aditional, în valoare de 3 milioane de lei, iar lucrarile le-a încredintat direct unei firme, fara sa organizeze licitatie. Noi, nu am stiut de acest nou contract. Pentru asta, s-a dat o penalizare de 25% din aceasta suma, care sunt bani europeni. Este vorba despre 750 de mii de lei”, a declarat Razvan Murgeanu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

 

Bacaul, risca sa piarda banii

 

Controlul la pasajul din Bacau vine ca urmare a dispozitiilor Comisiei Europene care a decis în urma cu aproape doua luni sistarea tuturor fondurilor pentru lucrarile finantate prin Axa 2 a Programului Operational Regional, ca urmare a neregulilor descoperite la Buzau, Ialomita si Ilfov. Oficialii europeni spun ca, acolo unde s-a încalcat legislatia, România nu vor pierde banii, însa sumele vor fi redistribuite catre alte proiecte. Prin urmare, primarul Romeo Stavarache risca sa piarda banii europeni alocati pentru aceasta lucrare. ”Pentru abateri de la legea achizitiilor publice, primarul nu este sanctionabil penal, ci doar administrativ. Auditul national i-a dat cu flit si nu i-a recunoscut acest act aditional“, a mai adaugat Murgeanu. Constantin Apostol, director al Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord – Est crede ca este ridicol ca organismele europene sa verifice licitatiile dupa atâta timp si dupa ce ele au fost deja monitorizate si verificate de trei institutii românesti de control al achizitiilor publice. „Daca noi avem o lege proasta a achizitiilor publice nu înseamna ca beneficiarii, autoritatile publice, au gresit. Oricum, sunt cel putin la fel de culpabile si institutiile care verifica achizitiile publice si dau avizele pentru caietele de sarcini“, a mai spus seful ADR Nord – Est.

 

Ministerul Dezvoltarii va verifica lucrarile

 

În perioada urmatoare, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va efectua o expertiza a lucrarilor facute la pasajul subteran din Bacau. Surse din rândul expertilor în constructii afirma ca deja pasajul din Bacau are fisuri si infiltratii de apa. Daca aceste nereguli vor fi confirmate oficial, exista posibilitatea de a se pierde toata finantarea. „Deocamdata nu putem vorbi despre o astfel de masura în Bacau, pentru simplul motiv ca înca nu s-au facut celelalte controale. Un raspuns final vom avea doar dupa ce se va face si expertiza lucrarilor. Înca nu stim exact ce este acolo“, a afirmat Razvan Murgeanu. Pasajul subteran Oituz – Stefan Guse are o lungime de 260 de metri si este conceput pentru fluidizarea traficului auto dinspre Onesti. Banii acordati de UE pentru constructie este de 8 milioane de euro, iar licitatia a fost câstigata de consortiul italian cu 6,5 milioane de euro. La aceasta suma s-au adaugat trei acte aditionale, dintre care doar unul creste valoarea lucrarilor cu 9,19 milioane de lei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com