Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau a organizat, pentru al saselea an consecutiv un curs de limba franceza, dedicat educatoarelor si învatatorilor. Programul de formare, avizat de Ministerul Educatiei, a debutat la Bacau si la Tg. Ocna, formator acreditat fiind profesorul Elena Rosca.
„Având în vedere noile deschideri ale învatamântului românesc, în contextul integrarii în Uniunea Europeana, tot mai multe cadre didactice initiaza proiecte cu celelalte tari europene si nu numai. De notorietate sunt acum programele din categoria Erasmus+. Spre exemplu, CCD Bacau a semnat un protocol de parteneriat cu Universitatea din Lyon, cu speranta ca va dezvolta, în cadrul acestei categorii de programe, un proiect de formare continua în beneficiul cadrelor didactice din judetul Bacau. Deci, nevoia de comunicare într-o limba de circulatie europeana, este mai mult decât necesara. De aceea, noi organizam permanent cursuri de limbi straine, limba franceza având prioritate, alaturi de celelalte limbi moderne.”, ne-a informat profesorul Gabriel Stan, directorul CCD Bacau.
Programul este justificat de necesitatea dezvoltarii competentelor profesionale, didactice si psihosociale a dascalilor, cu scopul îmbogatirii sistemului conceptual pedagogic al acestora, în special a educatoarelor si învatatorilor, presupunând totodata si formarea resursei umane, care se implica în implementarea politicilor educationale nationale si europene, deci intercomunitare.
Pe parcursul celor 40 de ore participantii au descoperit tehnicile de conversatie specifice limbii franceze, pentru rezolvarea cu succes a sarcinilor de comunicare orala, au învata tehnici noi de lectura si redare a unui text de specialitate, au avut posibilitatea sa traduca mesaje orale si scrise din, si în limba franceza, si au operat cu instrumente stiintifice (dictionare), în analiza unor documente.. Continutul cursului cuprinde urmatoarele teme: universul personal, mediul înconjurator, progres si schimbare, relatii si mijloace de comunicare în societatea moderna, cultura si civilizatie franceza.
Fiecare cursant a fost angajat, pe parcursul modulului, în construirea unor demersuri interactive si formative, prin valorificarea continuturilor si utilizarea de strategii si tehnici specifice, iar evaluarea a constat în aplicarea unui test practic.