Americanii au un prieten in Consiliul Local Bacau

Profesorul de istorie Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic din Bacau, a castigat in ultimii ani simpatia unor oficiali ai SUA si Israelului. A primit distinctii, premii si cel mai important, a reusit sa atraga finantari pe proiecte in domeniul educatiei si formarii. In urma cu aproape doua luni, profesorul apolitic Stan a decis sa intre in echipa lui Cosmin Necula, ales de bacauani primar al Bacaului. In urma votului de pe 5 iunie, profesorul bacauan a ajuns consilier local.SUA Gabriel Stan
In ultimii ani, CCD Bacau a fost considerata cea mai performanta institutie de formare a profesorilor la nivel national, de catre Ministerul Educatiei. Gabriel Stan a realizat anual programe de formare, axate pe combaterea antisemitismului, xenofobiei, nationalismului, pe teme ce tin de discriminarea minoritatilor sau negarea Holocaustului. La finalul lunii mai Ambasada SUA si-a reconfirmat aprecierea pentru programele initiate si sustinute de profesorul consilier local Gabriel Stan.Gabriel Stan CCDBacau

Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” promoveaza în parteneriat cu Ambasada SUA la Bucuresti un set de programe culturale si educationale reprezentative, prin Centrul „American Corner Bacau”, Centrul Regional de Resurse pentru Educatia Civica si prin Centrul Regional pentru Studierea Holocaustului. 

În acest context, Ambasada SUA, pentru întreaga activitate desfasurata în ultimii 12 ani, dar mai ales pentru promovarea cu abnegatie a proiectului ”American Corner”, i-a oferit directorului Gabriel Stan, un certificat de apreciere si recunostinta, semnat de Ronald E. Hawkins Jr. – Counselor for Public Affairs.
Cu aceasta ocazie diplomatul american si-a oferit sprijinul pentru proiectele derulate de Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, în colaborare cu reprezentanta diplomatica americana, considerând ca tematica lor este de maxim interes pentru profesorii români, pentru elevii lor, dar si pentru bacauani, în general.
Totodata, se considera ca aceste programe servesc promovarii principiilor democratiei si dezvoltarii mediului educational românesc, atât în context multicultural, cât si intercultural.
Mai mult chiar, diplomatul american si-a exprimat convingerea ca, si în viitor, aceste activitati, initiate de CCD Bacau în parteneriat cu americanii, se vor dovedi de un real succes, apreciind profund complexa cooperare.
Ronald E. Hawkins Jr. considera ca Ambasada SUA, prin efortul directorului Gabriel Stan, a stabilit o colaborare excelenta cu CCD Bacau, institutie pe care o considera ”un partener de înalta calitate”.
Asadar, în opinia sa ”Ambasada SUA a desfasurat multiple programe educationale, al caror succes se datoreaza profesionalismului echipei CCD si implicarii directe a domnului director Stan care, de cele mai multe ori a avut initiativa în organizarea acestora, ca raspuns la necesitatile educationale identificate în judetul Bacau”.
De altfel, acesta a vizitat în iulie 2015 Centrul ”American Corner Bacau” ocazie cu care a premiat elevii primei serii, care au finalizat programul English Access Microscholarship.
În mod exceptional Ambasada SUA întelege sa sprijine si financiar proiectele amintite, situatie care va contribui în mod decisiv la derularea lor.
Astfel, acum, CCD Bacau implementeaza, a doua oara consecutiv, pentru alti 20 de liceeni din judet, ce provin din medii defavorizate, proiectul English Access Microscholarship Program, finantat de Departamentul de Stat al SUA, prin ambasada de la Bucuresti.
Acesta presupune perfectionarea cunostintelor de limba engleza, secvente dedicate cunoasterii civilizatiei si culturii americane, vizionarea unor filme cu personalitati feminine, prezentarea obiceiurilor, sarbatorilor si traditiilor americane, informatii referitoare la arta culinara, dezbateri pe probleme de mediu, prezentarea unor celebritati americane, dar si diferite alte activitati outdoor, ce au un impact deosebit.
În anul 2013 ministrul Educatiei Nationale a semnat, la Departamentul de Stat de la Washington si la Departamentul Federal al Educatiei din SUA, continuarea Acordului între Guvernul Statelor Unite ale Americii si Guvernul României, privind schimburile educationale si academice administrate de Comisia Fulbright Româno-Americana iar, la Memorialul Holocaustului (U.S.H.M.M.) a fost parafat un nou memorandum interguvernamental, referitor la promovarea educatiei despre Holocaust în scolile din România.
Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacau este implicata activ în ambele proiecte, fapt recunoscut.
În ultimii 12 ani, institutia bacauana a desfasurat mai multe activitati în aceasta directie, dintre care amintim: programul de formare continua, acreditat de Ministerul Educatiei, „Rasism, xenofobie, antisemitism-probleme educationale; Holocaustul”, organizat în premiera nationala si absolvit de 130 de profesori de istorie si stiinte sociale, proiectul educational „Israelul azi. Situatia din Orientul Apropiat”, la care au participat deopotriva elevi si cadre didactice si care va continua printr-un parteneriat cu scoli din Israel, si nu în ultimul rând o serie de întâlniri emotionante cu supravietuitori ai Holocaustului.
Anul trecut scolar Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau a organizat, din nou, în parteneriat cu Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România – „Elie Wiesel”, programul de formare continua “Holocaust, combaterea rasismului si discriminarii”, acreditat de Ministerul Educatiei.
Cursul, de o complexitate si cu tematica deosebita, a avut ca invitat special pe Marjorie A. Stern, Cultural Officer al Ambasadei SUA la Bucuresti. Diplomatul american a sustinut în fata publicului bacauan, prelegera cu titlul History of Anti-Semitism in the US.
Un alt proiect american de succes initiat la Bacau de Casa Corpului Didactic, este Centrul Educational Fulbright. El a fost înfiintat în urma cu 10 ani însa, colaborarea cu institutia bacauana dateaza de peste 11 ani.
Participantii la activitatile organizate în cadrul acestui proiect, au beneficiat de programul International Study in the U.S.A .
În cadrul lui elevii, studentii si cadrele didactice au primit informatii extinse cu privire la sistemul american de învatamânt, despre programele de studii în colegiile si universitatile americane, proceduri si aplicatii, despre cerintele de admitere si sursele de finantare.
Asadar, acestia au avut ocazia sa afle cum se construieste succesul academic si profesional în cele mai bune universitati din SUA, în conditiile în care peste 3000 de studenti din România studiaza acum în Statele Unite.
De curând, Andreea Gherasim, eleva în clasa a X-a A, la Colegiul National Pedagogic ”Stefan cel Mare” Bacau, în urma unui proces de selectie, initiat de CCD Bacau si monitorizat de Ambasada SUA la Bucuresti, a fost desemnata câstigatoarea unei burse de studiu, atribuita de Departamentul de Stat, prin proiectul World Learning, coordonat la nivel international de la Washington.
Programele sustinute la Bacau de Comisia Fulbright din România, precum si suporturile de curs oferit participantilor au fost gratuite.
Programul de burse Fulbright este sponsorizat în proportie de 70% de Guvernul Statelor Unite, iar Guvernul României contribuie si el cu 30%.
Sub coordonarea Institutului International de Educatie (IIE), programul de burse Fulbright stabileste legaturi, sub forma schimbului de experienta, între studentii americani si studentii din alte tari.
Centrul ”American Corner Bacau”, functioneaza în incinta CCD Bacau, de peste zece ani. Din aprilie 2006 si pâna în prezent, aici au fost organizate peste 350 de întâlniri, seminarii, conferinte si expozitii, cu tematici diferite si atractive, la care au participat invitati speciali („speakers”) din SUA, dar si un numeros public bacauan, elevi, studenti, profesori, politicieni, oameni de cultura si de presa.
De exemplu, în ultima perioada, activitatile si programele derulate la Centrul „American Corner Bacau”, au fost diversificate ca tematica (educationala, culturala, sociala, de divertisment), ca structura (conferinte, seminarii, workshopuri, spectacole, expozitii), dar si din perspectiva publicului implicat (elevi de ciclu primar, gimnazial, liceal, studenti, cadre didactice, reprezentanti ai serviciilor publice locale, ONG-uri, etc.).
La multe dintre acestea, CCD Bacau a avut onoarea de a primi în calitate de oaspeti, diplomati, viceconsuli si atasati culturali ai Ambasadei SUA la Bucuresti, conferentiari americani, precum si voluntari „Peace Corps”.
Activitatile organizate au avut o tinuta si un standard adaptat vârstei, statutului participantilor si a grupului tinta.
Programele desfasurate la acest centru, prin calitatea si diversitatea temelor abordate, au continuat sa atraga spre Casa Corpului Didactic din Bacau, un public nou, în general nespecific unei asemenea institutii.
Permanentul interes manifestat de presa bacauana fata de actiunile desfasurate aici, a adus acesteia un plus de vizibilitate în comunitatea locala, contribuind totodata la cresterea prestigiului ei în mediul educational.
Actiunile initiate la Centrul „American Corner Bacau” îsi propun în primul rând familiarizarea publicului larg cu civilizatia si cultura americana, dar si cu unele realitati ale societatii contemporane.
„Gestul prin care Ambasada SUA apreciaza si recunoaste eforturile noastre, pentru promovarea activitatilor Centrului „American Corner Bacau”, ne bucura si ne onoreaza, dar, totodata, ne obliga sa continuam si sa dezvoltam parteneriatul cu americanii, convinsi fiind ca, ceea ce facem, contribuie la consolidarea si dezvoltarea colaborarii româno-americane, în domeniul culturii si al educatiei.
De asemenea, ne gândim sa initiem câteva proiecte educationale de anvergura, care îsi propun promovarea educatiei împotriva urii, a tolerantei, a reconcilierii, combaterii traficului de fiinte umane si a discriminarii în scoli.”, ne-a declarat prof. Gabriel Stan, directorul CCD Bacau.

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com