Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau a organizat de curând programul de formare continua „Ateliere de comunicare cu copiii”, avizat de Ministerul Educatiei si destinat personalului didactic din învatamântul preuniversitar.
Cursul raspunde nevoii de dezbatere, referitoare la depasirea dificultatilor, chiar a blocajelor ce apar frecvent în comunicara în clasa si în relatiile informale cu copiii.
Având ca obiectiv rezolvarea unor probleme concrete (Ce putem face? Cum sa procedam atunci când…? Cum sa intervenim? Cum sa gestionam? Unde gresim?), acesta încearca sa directioneze cautarile, spre descoperirea unor raspunsuri simple, dar poate, tocmai din acest motiv, sunt insuficient valorizate.
În principal, acesta aduce în prim plan o particularitate a comunicarii, responsabila în buna parte de esecul sau succesul ei, dincolo de elementele structurale binecunoscute si cu care se afla într-o strânsa corelatie (emitatorul, receptorul, mesajul, codul, canalul, feedback-ul).
Este vorba despre relatia de comunicare, un element care se împarte (cel putin) la doi si care tine mai mult de atitudine si de planul constiintei, mai exact al constiintei prezentei celor doi interlocutori, ca parteneri în actul comunicarii.
Jacques Salome, cunoscut autor de lucrari pe tema limbajului, afirma ca adeseori se simtea ca un „infirm în comunicare”, în diferite contexte, inclusiv cel familial.
Important este sa recunoastem dificultatile si sa ne straduim sa le depasim, sa cautam solutii si sa aplicam cu perseverenta metode, sau tehnici adecvate.
A comunica înseamna a pune în comun, a împartasi ceva cu celalalt: vorbesc ca sa ma exprim, sa ma cunosc, sa-mi promovez niste drepturi, sau sa-mi asum niste obligatii si responsabilitati, fara sa ies din jumatatea mea de relatie, pe care ma straduiesc sa o gestionez cât mai bine si fara sa invadez (cu bune sau îndreptatite intentii) jumatatea celuilalt, indiferent ca acesta este adult, sau copil.
Asadar, pentru o buna comunicare cu copiii, dar si una autentica, reala si care sa aduca dubla eficienta, dubla satisfactie si continuitate, este nevoie sa fim constienti, sa ne fixam în termeni cât mai clari ce anume ne dorim de la actul respectiv de comunicare, ce pozitie ocupam, cu ce intentii îl initiem, sau îi raspundem, ce credinte, obiceiuri, prejudecati, gânduri sau emotii (alegem sa) investim si pe care dorim sa le punem în comun, sa le împartasim.
Copiii pot descoperi astfel ca putem fi deschisi, sinceri si nu numai cicalitori, ca sunt ascultati si respectati, ca avem nevoie de ei si, mai ales, ca ne place sa comunicam cu ei. Tema comunicarii este o continua provocare nu numai pentru specialisti, dar si pentru omul obisnuit, care practica diferite profesii si care, într-un fel sau altul, includ comunicarea.
Poate de aceea ea se bucura de o larga abordare, în variate domenii, clasice, teoretice, sau moderne, pragmatice, specific aplicative, ca de exemplu marketingul, psihoterapia, parentingul.”, opineaza Elena Hussar, profesor formator al CCD Bacau, initiatoarea si coordonatoarea programului.