Costel Ceocea, seful Societatii de Investitii Financiare (SIF) Moldova, a dat trei sponsorizari din banii actionarilor catre Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacau, iar o parte au ajuns la fiul rectorului Valentin Nedeff si la trei dintre doctoranzii acestuia. În acelasi timp, Ceocea primeste dreptul de a preda si i se elibereaza un post de conferentiar, odata cu ultimile sponsorizari, iar concursul a avut loc pe 25 ianuarie. La aceeasi universitate au ajuns si alte sponsorizari, de la unele institutii ai caror sefi au devenit doctoranzi sub bagheta lui Nedeff. (In varianta editata in Adevarul)
Sefii unor institutii importante din Bacau au alocat bani si au semnat contracte de cercetare sau sponsorizare cu Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacau, al carei rector este Valentin Nedeff. Printre beneficiarii directi ai acestor bani se numara fiul rectorului, finii acestuia si echipa cu care conduce institutia de învatamânt superior. Documentarea investigatiei, realizata de jurnalistii de la Adevarul, a fost îngreunata de llipsa accesului la documentele interne ale Universitatii, dar si de frica unor cadre didactice, care s-au ferit sa-si faca numele publice.
În acelasi timp, directorii institutiilor care au virat banii, au capatat titluri si grade universitare. Este vorba despre Costel Ceocea presedintele Societatii de Investitii Financiare (SIF) Moldova, care a dat sponsorizari de aproximativ 200 de mii de lei, în bani dar si aparatura IT (calculatoare, laptop-uri). Prima sponsorizare importanta a venit la sfârsitul lui 2014, când Universitatea din Bacau a primit 112 mii de lei din partea SIF Moldova. Apoi, o parte din bani au fost dati de Universitate , ca supliment finnciar, la o bursa în strainatate, unor doctoranzi ai rectorului si fiului acestuia. „Am primit mai multe sponsorizari de la SIF, în bani si aparatura. Noi sprijinim performanta bursele în strainatate sunt mici. Este adevarat ca au primit câte 5 mii de lei fiul meu dar si trei doctoranzi de ai mei. Fiul meu, Florin, a plecat patru luni la o bursa în Spania si ceilalti 12 luni“, a afirmat rectorul Nedeff. În aceeasi perioada în care s-au dat sponsorizarile, „binefacatorul“ Costel Ceocea a primit dreptul de a preda cu ora studentilor de la Facultatea de Stiinte Economice. „Cei care pleaca în afara cu bursa îi ajutam. Banii de la Erasmus nu ajuta, sunt putini. Primim bani si de la primarie si de la Consiliul Judetean. Nu eu am decis sa plece doctoranzii mei si fiul meu“, a spus rectorul Nedeff, care însa a refuzat sa furnizeze copii ale actelor de donatie.
În urma cu doua luni, s-au anuntat posturile scoase la concurs, pentru obtinerea gradelor universitare. Presedintele SIF Moldova si-a depus dosarul pentru functia de conferentiar si, în acelasi timp, a cotizat din nou la Universitate. Noile sponsorizari, în valoare de 10.332 de lei si 65 de mii de lei, au fost date pe 23 noiembrie si 21 decembrie 2015. Ambele sume de bani au fost date în „ajunul“ examenului de conferentiar care a fost fixat pe 25 ianuarie 2016. „Este o mândrie pentru noi sa-l avem coleg pe Costel Ceocea. Este o personalitate a Bacaului“, sustine rectorul Nedeff. Oficial, punctajul realizat în dosarul de conferentiar de seful SIF Moldova este subtire. Ceocea nu este citat în niciun studiu sau carte stiintifica, nu are niciun curs realizat, nu este autorul vreunui manual folosit în scop didactic si nu a coordonat niciun program sau proiect educational. În acelasi dosar recunoaste ca nu a avut experienta în domeniul de management în cercetare si învatamânt. Una dintre conditiile minimale impuse de Ministerul Educatiei Nationale este ca aspirantul la gradul de conferentiar sa aiba minim 8 articole, cotate ISI, (n.r. recunoscute ca valoare stiintifica pe plan international) iar Costel Ceocea bifeaza cu zero articole si prin urmare, zero puncte. Comparativ, în timp ce Costel Ceocea realizeaza în dosar 109 puncte, o candidata pentru gradul de lector, la acceasi facultate, acumuleaza 620 de puncte.
Singurele rubrici unde nu este pe zero si îsi scoate punctajul sunt cele în care îsi trece drept carte propria lucrare de doctorat si un capitol dintr-o lucrare, pe care îl semneaza împreuna cu fostul viceprimar al Bacaului, Roxana Mironescu. Îsi mai mentioneaza drept activitate stiintifica si articole publicate în ziare din domeniul economic, în care este citat din postura de director al SIF Moldova.
Comisia de concurs care va conferi gradul universitar de conferentiar este formata din:
Presedinte: Prof. univ. Dr. Valentin Nedeff – Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau, beneficiarul mai multor sponsorizari, care au ajuns strict la fiu si doctoranzii lui.
Membri:
Prof. univ. dr. Marilen-Gabriel Pirtea – Universitatea de Vest din Timisoara, coautor la unul din capitolele din cartea din 2014, trecuta în dosarul lui Costel Ceocea
Prof. univ. dr. Ion Popa– Academia de Studii Economice din Bucuresti
Prof. univ. dr. Cosmin-Octavian Dobrin – Academia de Studii Economice din Bucuresti
Prof. univ. dr. Ovidiu-Leonard Turcu – Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau , prieten vechi si coautor al unor articole de specialitate
Membri supleanti : Conf. univ. dr. Roxana Mironescu – Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau, coautor al unui capitol dintr-o carte si al unor articole, fost vicprimar al Bacaului
Prof. univ. dr. Dumitru Bontas – Universitatea „George Bacovia” din Bacau.
Un aspirant la functia de conferentiar trebuie sa dea declaratie pe proprie raspundere, conform legii, ca nu a avut niciodata vreo legatura pecuniara cu vreun membru al comisie de examinare. Cu toate acestea, Costel Ceocea a sponsorizat direct Universitatea si o parte din bani au ajuns direct în buzunarul lui Florin Nedeff, fiul rectorului, pentru o bursa în Spania.
Si societatile SIF-ului au cotizat la universitatea bacauana
Si societatile la care actionar este SIF Moldova au cotizat, cu bani grei prin asa-zise contracte de cercetare prin care profesorul Valentin Nedeff si-a rotunjit considerabil veniturile. Este vorba despre Mecanica Ceahlau, societate la care SIF detine 61% din actiuni. Concret, între anii 2005-2007, Mecanica Ceahlau semneaza 14 contracte cu universitatea bacauana, în valoare de 21.500 de lei. Titlurile studiilor sunt aproape identice si fac referire la determinarea indicelui de lucru la tot felul de masini agricole.
Echipa de cercetare în toate proiectele finantate de Mecanica Ceahlau este aceeasi: Valentin Nedeff, alaturi de conferentiarii Mirela Panainte, fina de cununie si Emilian Mosnegutu, caruia rectorul i-a botezat o fiica. O parte din veniturile rectorului Valentin Nedeff au fost obtinute, an de an, din tot felul de contracte de cercetare, realizate împreuna cu finii sai. Este vorba de peste 150 de contracte iar din „portofoliu“ nu lipsesc Mecanica Ceahlau si firma de termoficare bacauana aflata în faliment, SC CET SA.
În ultima declaratie de avere, din 2015, profesorul Nedeff recunoaste ca a obtinut venituri de 314 mii de lei, adica de patru ori mai mult decât salariul presedintelui României. Valentin Nedeff este cel mai bine platit functionar al statului din judetul Bacau. În urma cu trei ani, când s-a realizat ultimul top al veniturilor rectorilor din tara, Valentin Nedeff era pe locul trei, cu 20 de mii de lei. În ultimul an, rectorul bacauan a realizat 74 de mii de lei din contracte/ proiecte de cercetare si alte 36.382 de lei din îndrumarea doctoranzilor. Asta, în conditiile în care un lector la aceeasi universitate ia în mâna un salariu de 1900 de lei.
În perioada de predocumentare a investigatiei jurnalistice, Costel Ceocea a aflat de posibila ancheta si a trimis mai multe mesaje unuia dintre autori. „Daca doresti o completa si corecta „documentare“ te rog/ rugam sa nu „omiti“ sa întrebi/ „investighezi“ si …„inculpatii“!…Este, stiam eu, o posibila si recomandata „alternativa“ la…„documentare“…„Sursele“, „anonime“,…sunt f recomandate ptr „oportunitatea“ publicarii oricarui „subiect“, propus a fi „comentat“/„dezvoltat“ dar, nerecomandate în demersurile ziaristice profesioniste (!) Ptr documentarea unor „subiecte“, de „interes comunitar“.
„Deci! NU te rog sa „masamilizezi“ vre-un posibil „subiect de presa“, dar te rog NU ne implica într-un „razboi“ care NU este al nostru, al meu, si care nu poate sa ajute (dpvd obiectivelor noastre) bunele noastre intentii de a sprijini si încuraja performanta acanemica, profesionala,… deficitul de resurse materiale! Atât! Multumesc! Multa sanatate armonie, performanta…“, sunt doar câteva din fragmentele unor mesaje scrise în afara oricaror norme gramaticale, de aspirantul la gradul de conferentiar universitar.
Ulterior, Costel Ceocea nu a mai raspuns apelurilor telefonice ale ziaristilor de la Adevarul, iar rectorul Valentin Nedeff a refuzat sa ofere copii dupa contractele de sponsorizare.
Cine este Costel Ceocea: presedinte, director general si conducator al loje masonice
Costel Ceocea (60 de ani) este cunoscut înca din perioada comunismului. La 25 de ani era seful Uniunii Tineretului Comunist (UTC) din judetul Bacau si membru marcant în Comitetul Central al Partidului Comunist Român (CC al PCR). Anterior acestei functii a fost lucrator la Fabrica Letea din Bacau, responsabil cu partea politica.Pâna la Revolutie a activat ca functionar în domeniul prelucrarii lemnului iar dupa acea perioada, a fost responsbil cu avizele la Camera de Comert si Industrie din Bacau. Din 1994 lucreaza la SIF Moldova, unde a ocupat, pe rând, functiile de referent, sef serviciu, administrator, vicepresedinte iar din 2009 a devenit presedinte si director general al Societatii de Investitii Financiare Moldova. Ceocea a fost un student tomnatic. La 40 de ani termina Facultatea de Stiinte Economice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ de la Iasi, la 48 de ani obtine diploma de master la Universitatea „Gh. Asachi“ iar la 53 de ani îsi ia doctoratul, la aceeasi universitate. Teza de doctorat, modificata, este si singura carte publicata vreodata. Preocuparile în domeniul universitar sunt recente. La doar câteva luni dupa obtinerea diplomei de doctor primeste ore la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacau, unde rector era acelasi Valentin Nedeff. Mai mult, obtine gradul universitar de lector la Universitatea particulara „Alma Mater“ din Sibiu. Luni, 25 ianuarie, Costel Ceocea si-a sustinut examenul pentru gradul didactic universitar de conferentiar la universitatea din Bacau, desi nu îndeplineste criteriile legale stabilite de Ministerul Educatiei Nationale.
Costel Ceocea are o avere considerabila. Singura declaratie de avere publica este cea din anul 2014. Are un teren de 2500 de metri patrati în municipiul Bacau, pe cae l-a cumparat în 2009 si altul într-o comuna din Vrancea de aproximativ 5 mii de metri patrati. Detine o vila de 460 de metri patrati si doua apartamente, toate în municipiul Bacau. Detine conturi de peste 505 mii de lei si aproximativ 50 de mii de euro. Detine si actiuni la BancaTransilvania, Transgaz si SIF Moldova, precizate indescifrabil în declaratia de avere, de aproximativ un milion de euro. Nu exista nicio declaratie publica asupra veniturilor dobândite la SIF Moldova si în consiliile de administratie de la Banca Transilvania si Spitalul Judetean de Urgente din Bacau . Îsi recunoaste, în schimb, calitatea masonica, de presedinte al lojei masonice Asociatia Culturala Costache Negri din Filipesti, pe care o conduce din 2005.
În 2013, Ceocea îl aduce în Consiliul de Administratie al SIF Moldova pe Andrei Hrebenciuc, fiul liderului PSD Viorel Hrebenciuc. Dupa ce acestia au fost arestati în dosarul mafiei retrocedarilor, Andrei Hrebenciuc, lector universitar la ASE Bucuresti, …
Ceocea a fost o prezenta discretra în spatiul public dar a influentat, din postura de sef al unei societati unde se învârt sume impresionante de bani, numirea multor sefi de institutii din judetul Bacau.
Daniel Sandru, conferentiar universitar la Universitatea „Petre Andrei“ din Iasi sustine ca este exclus sa accezi la gradul de universitar, fara sa ai articole publicate cu recunoastere din partea comunitatii internationale. „Este imposibil sa se întâmple asa. Iata un nou caz de impostura academica“, a afirmat Daniel Sandru.
Alte sponsorizari pentru doctorate
Un alt caz în care s-au dat sponsorizari la Universitatea din Bacau este cel al Marianei Turcu, administrator al Eco Sistem Proiect din Bacau. Femeia a solicitat contracte de cercetare pentru firma sa, care se ocupa de apele reziduale, direct catre „cuplul deja renumit“ , Mirela Panainte, fina de cununie a rectorului si nepotul acestuia, Narcis Bârsan. Dupa ce aceasta a cotizat cu suma de 113 mii de lei, a obtinut în anul 2014, acordul lui Valentin Nedeff pentru a-si da doctoratul sub directa lui îndrumare. „Sa vina anchetatorii sa verifice. Cum va permiteti asa ceva? Cu ce tupeu ma întrebati? Întrebati la rectorat, nu pe mine. Este o întrebare la care nu raspund asa, prin telefon“, s-a rastit Mariana Turcu.
Totodata, Marius Stanila, cumnatul primarului Bacaului, Romeo Stavarache, judecat în doua dosare penale de coruptie, care a facut deja puscarie pentru santaj si mai este inculpat în alt dosar de coruptie, s-a înscris la doctorat tot la Valentin Nedeff, în 2010. Aceasta dupa ce CET Bacau, societatea de termoficare a orasului, a dat sase contracte de cercetare direct catre Nedeff si echipa lui (2008-2010) iar valoarea acestora a fost de 15380 de lei. Marius Stanila si-a ispasit pedeapsa cu închisoarea, dupa ce a santajat cu angajat din presa locala. Toate contractele de cercetare le-au folosit lui Valentin Nedeff, dar si finilor sai Mirela Panainte si Emilian Mosnegutu, în dosarele de cadre didactice. Finii rectorului au devenit si pe baza acestor contracte conferentiari universitari în 2014. „Nu mai stiu nimic, nu-mi mai amintesc nimic“, a spus parca lovit de amnezie Marius Stanila. O situatie a tuturor sponsorizarilor nu a putut fi furnizata, desi a fost solicitata oficial.
Rectorul Valentin Nedeff, cel mai bine platit bugetar din judetul Bacau. Declaratie de avere contradictorie cu a sotiei
Profesorul universitar Valentin Nedeff (58 de ani) a realizat numai în ultimul an venituri de peste 314 mii de lei, din care aproximativ 60 de mii sunt din contracte de cercetare si proiecte din fonduri europene. În aceeasi perioada de timp, presedintele României a avut salariul de patru ori mai mic.
Detine trei terenuri în municipiul Bacau, împreuna cu sotia, administrator al Facultatii de Inginerie, de peste 1300 de metri patrati dar si doua terenuri într-o localitate din apropierea Bacaului. Are doua case, de 149 de metri patrati si 165 de metri patrati dar si un apartament în municipiul Bacau. Recent i-a construit si fiului o vila, în apropierea Bacaului. Valentin Neddeff declara cinci conturi bancare, care au în total aproximativ 165 de mii de lei si aproximativ 4900 de euro. Sotia, Mihaela Nedeff, declara doar doua conturi, diferite de cele mentionate de sot, care totalizeaza aproximativ 200 de mii de lei. Iar ultimul an declara ca a realizat venituri de aproximativ 55 de mii de lei.
Pe 14 mai 2014, cumnatul lui Romeo Stavarache, edilului Bacaului, a fost condamnat la un an si patru luni de închisoare, cu executarea pedepsei. A iesit recent din puscarie iar în luna martie îsi va sustine lucrarea finala de doctorat. „Nu are nicio legatura ca a facut închisoare. El se tine de treaba si anul acesta, în martie, îsi sustine teza“, a spus rectorul Valentin Nedeff.
Un comentariu
[…] Seful SIF Moldova, conferentiar dupa sponsorizari grase catre Universitate. Cum se învârt banii î… […]