„Coruptia în viata cotidiana”, curs pentru elevi si profesori sustinut de un ofiter DGA

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau a organizat joi, 28 ianuarie 2016, începând cu ora 14:30, la Centrul „American Corner Bacau”, seminarul „Modalitati de manifestare a coruptiei”, eveniment care s-a desfasurat în cadrul proiectului „Coruptia în viata cotidiana”.Ovidiu Neicutescu, curs

Cursul a fost sustinut de Ovidiu Neicutescu, comisar – sef si trainer al Serviciului Judetean Anticoruptie Bacau (DGA). La workshop au participat elevi de la Colegiul National „Ferdinand I” Bacau, ai profesorului Lucica Ciuperca si de la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacau, coordonati de profesorii Iuliana Botezatu, Alina Dobre si Carmen Negurita. Activitatea, care face parte din cadrul proiectului mai amplu”Coruptia în viata cotidiana”,  s-a dorit a fi  si o campanie informativa, pentru inducerea unui comportament anticoruptie, în rândul elevilor si a cadrelor didactice.

curs anticoruptie

Acesta are menirea de a oferi tinerilor sustinere educationala, civica si sociala, printr-o abordare integrata, interactiva, pentru cunoasterea si întelegerea fenomenului coruptiei si a implicatiilor sale economice, sociale si politice asupra societatii. El promoveaza, totodata, valorile democratice, spiritul civic si responsabilitatea sociala.

În cadrul proiectului se vor desfasura activitati lunare, în mai multe licee, urmarindu-se astfel abordarea unor aspecte diverse, privind cunoasterea si combaterea fenomenului coruptiei. Directia Generala Anticoruptie (DGA) este institutia specializata pentru prevenirea si combaterea coruptiei din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) – politie, jandarmerie, politie de frontiera, situatii de urgenta, permise de conducere, pasapoarte, prefecturi si altele. „Opinam ca participarea elevilor si profesorilor la acest proiect, poate contribui la schimbarea mentalitatii acestora, referitoare la fenomenul coruptiei în societatea româneasca. Pentru a sustine, cu o înalta expertiza, proiectul mai sus amintit, CCD Bacau îl are ca  invitat permanent, pe  domnul  Ovidiu Neicutescu. De aceasta data reprezentantul DGA a vorbit liceenilor prezenti despre infractiunea de coruptie, atributiile DGA în combaterea acesteia, prezentând totodata diferite actiuni prin care elevii se pot implica în prevenirea faptelor de coruptie”, ne-a declarat profesorul Gabriel Stan, directorul CCD Bacau.

 

În cadrul cursului au fost vizionate urmatoarele filme documentare, cu un pronuntat caracter instructiv – educativ:  „Înca poti alege!”, ”Patru cazuri si necazuri” – pamflet cu Horatiu Malaele, ”A fi sau a nu fi” si ”A lua sau a nu lua”.

La final, acestia au primit materiale informative si diplome, din partea Centrului Regional de Resurse pentru Educatia Civica.

 

Ministerul Educatiei a întocmit un plan sectorial de masuri anticoruptie, care enunta câteva obiective si actiuni, asigurând astfel cadrul de implementare si dezvoltare a obiectivelor Strategiei Nationale Anticoruptie 2012 – 2020, la nivelul sectorului educational. „Totodata, se doreste crearea unei atitudini proactive a profesorilor, în rândul elevilor, privind respectarea legilor si promovarea unui climat social sigur, obiectivul principal fiind, sprijinirea tinerilor în procesul formarii unui comportament social integrator si securizant, în perspectiva maturizarii acestora, ca cetateni responsabili si a implicarii lor active, în solutionarea problemei coruptiei în comunitatea locala si nationala“, a mai spus directorul CCD Bacau.

 

 

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com