Primaria nu face nimic: Bacauanii, terorizati de sobolani

Bacauanii din zona centrala a municipiului Bacau au ajuns la limita rabdarii din cauza cresterii numarului de sobolani. Desi animalele sunt active mai mult noaptea, adeseori ele pot fi intalnite pe strada, in scarile blocurilor, in magazii, pubele, oriunde gasesc ceva de mancare. Primaria Bacau a scapat fenomenul de sub control. In plus, refuza sa ia masuri si acum in ceasul al 13-lea. In centrul Municipiului Bacau, pe strada Nicolae Balcescu, numarul 5, scara F, colcaie de sobolani. Locatarii ies din scara cu teama. „Erau doi mai inainte, se fugareau. Eu am crezut initial ca sunt pisici. Dar zilnic ii vad aici si nimeni nu face nimic sa-i omoare”, ne-a declarat Ana Crihan. O alta locatara, A. Solomia, ne confirma. „Si eu am vazut unul mare acolo! Era gras si foarte urat”. Pe strada centrala Nicolae Balcescu, bacauanii s-au obisnuit sa convietuiasca cu sobolanii. In blocul ade la Select”, in spatele Starii Civile, sobolanii pot fi vazuti aproape in orice moment si in timpul zilei. „Nu e unul sau cinci. Sunt cu sutele, aici in centrul Bacaului. Calcam pe ei. Primaria Bacau isi bate joc de noi. Noi, locatarii, nu avem de ce sa facem deratizare prin canale sau ghene de gunoi”, ne-a precizat Elena M. Situatia ne-a confirmat-o si Gheorghe Butnaru, locatar in blocul de la Farmacia 1: „Sunt foarte multi, nu stiu cati, ca nu le-am facut recensamantul. Trebuie sa faca deratizare Primaria Bacau. Acum sobolanii sunt mari, de multe ori ii gasim aici pe alee, accidentati de masini”. Plin de sobolani este si la blocul Nicolae Balcescu, numarul 12, langa Camera de Comert dar si in spate la Teatrul Bacovia. Ne-am deplasat in zona Narcisa. La blocurile turn de pe strada Bucegi, locatarii par plictisiti de intrebarile noastre referitoare la sobolani. aNu stiu de ce ne mai miram de sobolani. Sunt peste tot, important este sa nu fii muscat”, ne-a spus Mihai de la blocul 117.

Muscatura sobolanilor poate fi mortala

Sobolanul este un adevarat focar de transmitere a bolilor la om si animale. Febra muscaturii de sobolan se transmite prin muscatura, omului, care dezvolta reactii locale sau regionale, insotite de frisoane, febra, cefalee (chiar delir an formele mai grave) asociate cu dureri musculare intense si artralgii, care pot determina o rata a mortalitatii de 1-10%. In plus, sobolanii, cea mai periculoasa sursa de infestare animala si umana, mai pot transmite si melioidoza, care este o boala infectioasa asemanatoare morvei. Tot sobolanul este responsabil de transmiterea ciumei, a pestei, a trichinelozei sau a unor boli de piele. Inspectorii veterinari bacauani sunt ingrijorati de inmultirea sobolanilor fara precedent in Municipiul Bacau. Sobolanii au o rata de inmultire iesita din comun. Potrivit specialistului veterinar Liviu Bonta, ao femela naste intre 4 si 8 pui, odata la doua luni. Dintr-o familie de sobolani, intr-un an se ajunge la 900 de exemplare, iar in trei ani, la 250 de mii de sobolani”.

Autoritatile locale sunt (i)responsabile

Desi sobolanii sunt un pericol real pentru sanatatea publica, nicio institutie nu monitorizeaza cresterea numarului de rozatoare. „Nu avem o estimare a numarului de rozatoare. Sunt foarte periculoase, de la ele se transmit atatea boli. Proprietarii de restaurante au obligatia sa aiba contracte cu firme de deratizare. Pe de alta parte, pentru spatiul public, responsabile sunt autoritatile locale”, ne-a mai declarat inspectorul Liviu Bonta, din cadrul Biroului Sanatate Animaa a DSVSA Bacau.

Primaria vorbeste de sobolani in 30 de zile

Am solicitat Primariei Bacau, in baza legii 544, privind liberul acces la informatiile de interes public mai multe date referitoare la actiunile de deratizare (firme care au realizat deratizarea, costurile suportate din bani publici si o estimare a numarului de rozatoare). Dupa cateva zile, Primaria Bacau ne raspunde oficial ca avolumul de informatii solicitat este prea mare si ca vom primi raspuns in 30 de zile”. Telefonic, purtatorul de cuvant al Primariei Bacau, Ionut Tomescu, ne-a declarat: „Se fac igienizari. Nu stiu nimic de deratizari. Dar angajatii Primariei Bacau lucreaza acum pentru a raspunde cererii pe 544.”.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , ,

Un comentariu

  1. nicu_de_la_cazanesti spune:

    OF OF OF frumoasa esti , sobolanii ii opresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com