Bellina Fernanda Schertzer a câstigat definitiv si irevocabil doua procese care vizeaza acordarea de despagubiri pentru imobilele nationalizate de regimul comunist. Desi dosarele au fost câstigate definitiv si irevocabil pe 29 ianuarie, respectiv 15 octombrie 2014, pentru bunurile preluate abuziv de fostul regim Primaria Bacau nu a emis înca dispozitii pentrfu despagubiri.
Fernanda Schertzer asteapta de mai bine 13 ani sa fie despagubira pentru imobilele nationalizate de regimul comunist în anii 50. A depus documentatia necesara pe legea 10/2001, pentru doua imobile, unul care exista în perimetrul Hotelului Decebal si a trotuarului, iar celalalt, în zona Parcului Catedralei la intersectia strazii Mihai Viteazu cu Bulevardului Unirii. Dupa 10 ani în care lucrurile nu s-au miscat la Comisia Locala de Fond Funciar Bacau, Fernanda Schertzer a dat în judecata statul român. Pe 29 ianuarie 2014, Curtea de Apel Bacau i-a solutionat primul dosar si a obligat Primaria Bacau si Comisia Locala de Fond Funciar, reprezentata prin primar sa emita dispozitii cu propunere de despagubiri si pentru imobilul constructie cu etaj, 50 de metri patrati la parter si etaj, din caramida, construit în 1928, cu 5 camere, situat la vechiul numar 41 al strazii Nicolae Balcescu, unde este acum Bulevardul Unirii si o portiune din Parcul Catedralei. Tot Curtea de Apel Bacau, pe 15 octombrie, hotaraste ca Fernanda Schertzer sa fie despagubita pentru imobilul care se afla sub Hotelul Decebal, respingând recursul Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului Bucuresti. Si în acest caz, Primaria Bacau trebuia sa emita dispozitie pentru despagubiri. „În 2001 am depus la Primaria Bacau notificare si documentatia necesara conform legii nr. 10/2001 pentru restituirea a doua proprietati nationalizate sub regimul communist ale familiei noastre. Pâna în anul 2011 Primaria Bacau nu a gasit o cale sa dea atentie , sa rezolve cazul si toate astea fara sa dea vreo explicatie. Doresc sa subliniez ca dupa nationalizarea casei din în care locuiam, ca proprietari, am fost evacuati în strada si ulterior am fost reprimiti ca chiriasi în doua camere ale casei, dupa multe suferinte. A trecut un an de zile de când instanta a rezolvat cazul meu si Primaria Bacau, din motive neîntelese si necunoscute de mine nu trimite dosarele la Bucuresti pentru aprobarea despagubirilor care mi se cuvin. Statul roman a detinut si a folosit bunurile mele timp de 62 de ani (pâna în prezent) . De ce si pâna când se continua nedreptatea facuta de regimul communist, ce mai asteapta Primaria Bacau ca sa rezolve cazul si sa trimita dosarele la Bucuresti ?, a precizat într-o scrisoare, adresata ziarului Adevarul.
Potrivit expertizelor facute de Mihai Timaru, expert tehnic judiciar, s-a stabilit, potrivit preturilor reglementate de Camera Notarilor Publici Bacau, dupa grila din 2012, ca Bellina Fernanda Schertzer ar trebui sa fie despagubita cu 834 de mii de lei, din care cea mai mare parte, 731 de mii, pentru imobilul avut pâna în 1953 în zona Hotelului Decebal.
Avocatul Vlad Secuiu, care a reprezentat-o în instanta pe Bellina Schertzer afirma ca nu a primit nicio notificare privind transmiterea dosarelor cu dispozitii pentru despagubiri, iar Primaria Bacau nu i-a raspuns la petitii. „Am solicitat sa mi se comunice stadiul lucrarilor în aceste dosare, câstigate definitiv în instanta si motivul pentru care nu au fost emise înca dispozitii în conformitate cu hotarârile judecatoresti. Desi a trecut mai bine de 30 de zile, nu am primit niciun raspuns“, a spus Vlad Secuiu.
Secretarul municipiului Bacau afirma ca nu exista motive pentru întârzieri si ca dosarele ar fi fost transmise mai departe. Cel care se referea la despagubirea pentru imobilul de la Hotel Decebal trebuia transmis la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului iar celalalt, la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. „Noi nu trebuie sa notificam avocatul, ci persoana în cauza, care va primi despabubiri“, a precizat secretarul municipiului Ovidiu Popovici.
Prefectul judetului Bacau si presedintele Comisiei Judetene de Fond Funciar, Dorian Pocovnicu, afirma ca dosarul câstigat pe 29 ianuarie 2014 nu a ajuns nici acum pentru avizul de legalitate, prin urmare, nu a fost transmis mai departe. „Pentru dosarul câstigat pe 15 octombrie, nu este necesar avizul nostru. El trebuie sa fie transmis direct la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, dar dosarul pentru celalalt imobil, pentru care exista hotarâre definitiva a instantei din 29 ianuarie, nu a ajuns înca la noi“, a precizat Dorian Pocovnicu.
(Aparut si in ziarul Adevarul)