FOTO Delegatie din Bacau, prezenta la Chisinau de Ziua Culturii Nationale

Urmare a parteneriatului încheiat între Asociatia Culturala „Cealalta Românie“ si Consiliul Local Bacau, în perioada 14-16 ianuarie o delegatie din municipiul Bacau a participat la evenimentele dedicate zilei lui Mihai Eminescu, delegatie Ambasada Romaniei RMdecretata de-o parte si alta a Prutului, ca „Ziua Culturii Nationale“. Principalele întâlniri oficiale au avut loc la Ambasada României din Republica Moldova, la Primaria Chisinau dar si la liceul de elita „Ion Creanga“.

Urmare a proiectului initiat de consilierul Ilie Bârzu pentru realizarea unui parteneriat între Consiliul Local Bacau si Asociatia Culturala „Cealalta Românie“, reprezentata de editorul Viorel Cucu (Editura Vicovia), o delegatie de 20 de persoane a fost prezenta în Capitala Republicii Moldova, în zilele de 14-15 si 16 ianuarie pentru a fi prezenta la evenimentele dedicate poetului Mihai Eminescu. Au participat la evenimente radu Ababeiviceprimarul Radu Ababei, consilierii locali Ilie Bârzu si Paul Valerian Timofte (presedintele Asociatiei Cultul Eroilor), profesorul de muzica Florin Blaj, însotit de trei talentate „voci“ (Silvia Bordeianu, Bianca Crenganis si Andreea Bezarau, eleve a Liceului de Arta „George Apostu“ din Bacau), artistii plastici Ioan Maric si Geanina Ivu, Victor Munteanu (presedintele Asociatiei Mircea Georgeta Cancicov), Gabriel Puiu, din cadrul Universitatii Vasile Alecsandri din Bacau dar si alti oameni de cultura si reprezentanti ai massmedia.

Primire calduroasa la Ambasada României din Chisinau

Marius LazurcaAutoritatile locale din Bacau, dar si membrii Asociatiei Culturale „Cealalta Românie“ au avut o prima întrevedere oficiala la Ambasada României. Viceprimarul Radu Ababei si-a exprimat dorinta de a dezvolta parteneriate între municipiul Bacau si municipiul Chisinau, care vor avea efecte pozitive în plan economic si cultural. „Vrem sa punem baza unor acorduri de cooperare, sa creem cadrul legal în care se ne putem implica efectiv în dezvoltarea unor bune relatii cu Chisinaul“, a spus Radu Ababei. Profesorul bacauan i-a explicat ambasadorului ca în Bacau învata câteva sute de studenti moldoveni si ca exista premise pentru ca investitorii aflati de-o parte si alta a Prutului sa aiba de câstigat. Ambasadorul României, Marius Delegatie Bacau-Ambasada RomanieiLazurca, a facut referire la progresele facute de Republica Moldova în ultimii ani, în plan institutional, economic si politic dar si la cresterea schimburilor economice între cele doua tari, România fiind în momentul de fata principalul partener economic al Moldovei. Cu toate acestea, a evidentiat oficialul român, înca exista o anume reticienta a investitorilor, data fiind relativa impredictibilitate a mediului economic si institutional din Moldova.

15 ianuarie, ziua lui Mihai Eminescu, Ziua Culturii Nationale

Celebrarea zilei poetului Mihai Eminescu începe la Chisinau, în mod traditional, cu depunerea de flori la bustul lui Manifestare Ziua Culturii Nationale (1)Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor. De la ora 10, presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofte, premierul Iurie Leanca, primarul Capitalei, Dorin Chirtoaca dar si liderii mai multor partide politice au venit pentru a-l serba pe Eminescu. Delegatia din Bacau a fost prezenta cu flori atât la monumentul poetului Eminescu, a poetului Grigore Vieru (cetatean de onoare al municipiului Bacau) dar si la statuia lui Stefan cel Mare. De-altfel, pentru moldoveni, cei doi poeti dar si domnitorul Stefan cel Mare reprezinta principalele repere ale spiritualitatii românesti. „Ambasada României onoreaza data de 15 ianuarie si data de 15 iunie, ca date foarte importante ale spiritualitatii si culturii românesti. Cu atât mai mult, ziua 15 ianuarie iurie Leancaeste sarbatoare comuna în România si Republica Moldova. Suntem acum la un eveniment la care participa întreaga elita publica a Republicii Moldova. Vom avea si o parada a costumelor de epoca dar si alte evenimente organizate împreuna cu Institutul Cultural Român“, a spus ambasadorul Marius Lazurca.

„Spiritul lui Eminescu este prezent aici, încât ma apasa, dar ma si înalta. Am vrut sa transmit salutul bacauanilor oamenilor din Chisinau si sa nu uite, ca suntem alaturi de ei“, a spus viceprimarul bacauan Radu Ababei.

Manifestare Ziua Culturii Nationale (3)„Am reusit sa ajungem la Chisinau, de Ziua Culturii Nationale, care este si la noi dar si a celor din Moldova. Multumesc tuturor pentru ospitalitatea cu care ne-au primit“, a spus si consilierul Ilie Bârzu.

Ioan Maric si Geanina Ivu, expozitie de pictura la Biblioteca Nationala a Moldovei

Un moment artistic deosebit, realizat prin participarea unor artisti si cântareti Cucu Dabijabacauani a avut loc la Biblioteca Nationala a Moldovei. Evenimentul a fost condus de directorul Editurii Vicovia, Viorel Cucu, si academicianul Nicolae Dabija, unul dintre cei mai activi patrioti români din Republica Moldova. În sala de conferinte a Bilbiotecii si-au expus operele de arta pictorii Ioan Maric si Geanina Ivu. Totodata, au interpretat piese populare profesorul de muzica Florin Blaj, si elevele sale Silvia Bordeianu, Bianca Crenganis si Andreea Bezarau. Academicianul Nicolae Dabija a remarcat din nou ca de cele mai multe ori Bacaul a fost mai aproape de Chisinau decât Bucurestiul. Totodata, opera Viorel Cucuunor mari oameni de cultura basarabeni, precum Andrei Vartic, s-a facut cunoscuta, mai întâi, în paginile cartilor de la Editura Vicovia. Si cu acest prilej, viceprimarul Radu Ababei si-a exprimat dorinta ca Bacaul sa se înfrateasca cu Chisinaul, care este mai aproape, din toate punctele de vedere decât orase precum Manila, cu care deja este înfratit.

Ziua Culturii Nationale a continuat cu o serie de evenimente care au avut loc la Filarmonica Nationala din Chisinau, dar si la Biblioteca si Primaria din Costesti, Haiducii Ialoveni (11)raionul Ialoveni. Profesorul de muzica Florin Blaj, dar si elevele valoroase ale Liceului de Arta din Bacau au impresionat publicul. La Costesti, Formatia Haiducii, condusa de Tudor Grigorita si Gheorghe Matei, au continuat spectacolul cu muzica folclorica româneasca. Formatia Haiducii ar putea sustine anul acesta mai multe concerte în România, la invitatia autoritatilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com