Uniunea Armenilor din România – Sucursala Bacau organizeaza în perioada 1 – 3 septembrie 2017, spectacolul stradal – Festivalul filmului si teatrului armenesc – Bacau 2017, editia a V-a.
În baza Acordului de Cooperare/Protocolului de Parteneriat dintre Primaria Municipiului Bacau si Uniunea Armenilor din România – Sucursala Bacau, evenimentul este finantat astfel: în procent de 54,52% de Uniunii Armernilor din România – Sucursala Bacau, iar 45,48%, reprezinta contributia Primariei municipiului Bacau.
La aceasta manifestare, care se încadreaza în seria de evenimente din cadrul proiectului BACAU – Capitala tineretului din România ”Coloreaza-ti generatia”, sunt asteptate sa participe peste 1000 de persoane, 50 de voluntari ai comunitatii armene din România, elevii Cerului de teatru de la Palatul Copiilor Bacau, invitata de onoare fiind cunoscuta artista de muzica usoara, Corina Chiriac.
Astfel, cultura si traditiile minoritatii armene vor fi prezentate într-o maniera atractiva, moderna, creând un nou concept de productie culturala, care promoveaza si formatii de muzica si dansuri traditionale, fiind primul eveniment de aceasta factura, proiectat sa se desfasoare la Bacau, în cadrul caruia vor colabora artisti armeni din România si Armenia.
Asadar, acest nou produs cultural transforma un spectacol/activitate multivalenta, într-o manifestare unica si unitara, ce deschide accesul la cultura si poate crea noi punti de colaborare si comuniune, între minoritatea armeana si cetatenii majoritari.
Evenimentul va cuprinde: workshop-uri destinate tinerilor, concerte stradale, dansuri traditionale armenesti, precum si prezentarea unor piese de teatru si filme, cu participarea unor artisti de vaza ai comunitatii armene din România.
De asemenea, pe toata perioada festivalului vor fi amplasate standuri cu produse specifice armenilor: de caligrafie armeana, de carte, revista, pictura si standuri cu costume traditionale armenesti.
Standul de carte, realizat cu sprijinul Editurii ”Ararat”, va expune lucrari despre istoria poporului armean, dictionare, reviste, etc.
Editura ”Ararat” a publicat carti ce abordeaza cu predilectie tematica armeneasca, dar si care prezinta cultura poporului armean si cultura poporului român, deopotriva.
Va fi facuta astfel cunoscuta bacauanilor activitatea editurii si a scriitorilor armeni din România.
Standul de caligrafie prezinta alfabetul armean, unic în lume, el fiind creat în anul 405 d.Hr. de Mesrob Mashtot, cu intentia de a traduce Biblia în limba armeana.
Cele 36 de litere din alfabet impresioneaza prin aspectul lor, fiind adesea utilizate în realizarea diferitelor lucrari artistice.
Vom pregati un atelier unde va fi prezentat alfabetul armean, iar cei care doresc pot afla cum se scrie numele lor în limba armeana.
Un moment special al programului îl va reprezenta bataia cu apa, denumita ”Vartavar”, similara bataii cu flori. În Armenia, aceasta este o o sarbatoare traditionala, foarte populara mai ales în rândul copiilor si a tinerilor, în cadrul careia oamenii se aduna, se uda cu apa, constituindu-se astfel într-un prilej de bucurie si de distractie.
Pe timpul festivalului va fi simulata aceasta sarbatoare, alaturi de participanti, cu precizarea ca ramâne la latitudinea fiecarui spectator modalitatea de implicare.
De asemenea, obiceiul si energia momentului presupune si reprize de dans, fireste, pe muzica traditionala armeneasca.
Se doreste ca evenimentul sa se desfasoare în perimetrul dintre Piata Tricolorului si cladirea Prefecturii Bacau.
Programul Festivalului:
01.09.2017
17:00 – 17:30 – Deschiderea festivalului;
19:30 – 20:30 – Formatia de muzica traditionala armeneasca ”Duduk”- Cosmin Balean;
20:30 – 22:00 – Cinema – film de scurt metraj.
02.09.2017
10:00 – 11.00 – Teatru pentru copii;
11.00 – 12.00 – Atelier pentru copii;
13.00 – 15.00 – ”Vartavar” – spectacol cu apa;
17:00 – 18:00 – Dansuri traditionale armenesti – Ansamblul ”Hayakaghak”;
18:00 – 19:30 – Teatru: Compania ”Rampa” – Staipelochian;
19:30 – 20:30 – Artist din Armenia – muzica traditionala;
20:30 – 22:00 – Cinema – film artistic de lung metraj.
03.09.2017
10:00 – 11:00 – Teatru pentru copii;
11:00 – 12:00 – Atelier pentru copii;
17:00 – 18:00 – Teatru: Trupa ”Kevorkian”;
18:00 – 19:30 – Dansuri traditionale armenesti – Ansamblul ”Hayakaghak”;
19:30 – 21:00 – Cinema – film documentar.
„Scopul acestui proiect îl constituie prezentarea si sustinerea culturii armene, prin intermediul muzicii, dansurilor, expozitiilor de elemente de vestimentatie, pictura, carte, dar si de sustinere a tinerelor talente, ce nu s-au facut remarcate înca si care pot deveni modele demne de urmat.
O astfel de actiune promoveaza valorile culturale ale minoritatii armene, în context românesc, conturând si mentinând specificul acestui grup etnic, sentimentul de identitate, prin prisma fundamentului cultural.
Traim într-o societate bazata pe consum aflata în plina recesiune a valorilor fundamentale, iar un astfel de eveniment creeaza spatii culturale, reale si virtuale, destinate publicului larg, prin care se urmareste educarea nonformala a tinerilor în mod special.”, ne-a declarat profesorul Gabriel Stan, consilier local, initiatorul proiectului.