„Toate-s vechi si noua toate“ in coruptia din Romania. Astazi se implinesc 125 de ani de la moartea poetului si jurnalistului Mihai Eminescu. Iata cateva citate din articolele lui Eminescu, referitoare la principalul vierme care rodea societatea romaneasca:
CORUPTIA. Dupa un secol si un sfert, citatele sunt la fel de actuale, iar peisajul politic a devenit, poate, si mai gretos. Articolele mi-au fost puse la dispozitie de un editor, care ma stie pasionat de fenomenul coruptiei. „Dedic“ aceste rânduri din Eminescu administratiei locale din Bacau, dar si Guvernului si Presedentiei Romaniei, care sunt ori partasi, ori sufera de impotenta in fata coruptiei.
Mihai Eminescu:
“Functiunile publice sunt, adesea, în mâinile unor oameni stricati, loviti de sentinte judecatoresti. Acei ce compun grosul acestei armate de flibustieri politici sunt bugetofagii, gheseftarii de toata mâna, care, în schimbul foloaselor lor individuale, dau conducatorilor lor o supunere mai mult decât oarba.”
“Nimic nu e mai periculos pentru constiinta unui popor decât privelistea coruptiei si a nulitatii recompensate […]. Aceasta priveliste îi ia poporului încrederea în valoarea muncii si în siguranta înaintarii prin merit. Dându-le zilnic exemplu ca, fara a sti ceva si fara a fi muncit, cineva poate ajunge bogat si om cu vaza […] contagiul intelectual devine din endemic epidemic, trece de la restrânsul grup […] la grupuri din ce în ce mai numeroase de cetateni.”
Opere, XIII, Editura Academiei, Bucuresti, 1985, p.124
“Voi (politicienii – s.n.)aratati prin zilnica pilda ca coruptia e mijlocul cel mai lesnicios de trai în România. Acesta este spiritul cel rau care desface societatile românesti si le nimiceste pân-în sfârsit; acesta este veninul care da loc la miscari sociale si la nemultumire […] contribuie a destrama spiritul public, a-l face sa nu mai creaza nici în drept, nici în bine, a nu mai astepta nimic de la munca, totul de la tertip si de la apucatura “
Opere, XIII, Editura Academiei, Bucuresti, 1985, pp.111-120
Promovarea politrucilor in functii
“Pretutindeni, în administratie, în finante, în universitati, la Academie, în corpurile de selfgovernment, pe jeturile de ministri, nu întâlnim, în mare majoritate, decât, iarasi si iarasi, acele fatale fizionomii nespecializate, aceeasi protoplasma de postulanti, de reputatii uzurpate, care se gramadeste înainte în toate si care trateaza c-o egala suficienta toate ramurile administratiei publice”
Timpul, 12 noiembrie 1880
Realitatea Romaniei de azi
“Ceea ce ne da dreptate – în contra vointei noastre si din nenorocire – e realitatea. Chiar de-am voi sa calomniem, nu putem. De-am voi sa zugravim lucrurile mai rele decum sunt, condeiul nostru abia e-n stare a atinge umbra realitatii. Pentru a putea exagera ceea ce se-ntâmpla în tara, în Parlament, în administratie, în viata economica si morala a imensei majoritati a poporului, ar trebui cineva sa-mprumute colorile negre din Infernul lui Dante”.