Conflictul transnistrean, in contextul ciocnirilor ruso-ucrainene

Directorul Institutului Rus de Cercetari Strategice, Leonid Resetnicov, spune ca recunoasterea independentei  regiunii transnistrene este o chestiune inevitabila. Afirmatia a fost facuta pe 12 martie în cadrul unei mese rotunde organizata la Tiraspol, unde a participat seful administratiei transnistrene, Evgheni Sevciuk  si reprezentantul regiunii separatiste la negocierile privind

sursa foto: timpul.md

sursa foto: timpul.md

reglementarea conflictului de pe Nistru, Nina Stanski. “Daca la  referendumul din Crimeea, majoritatea va vota pentru reunirea cu Federatia Rusa, atunci recunoasterea independentei Republicii Moldovenesti Nistrene va deveni o chestiune de timp”, a spus Resetnikov.

Declaratia lui Resetnikov vine la câteva zile dupa aparitia unui comentariu pe site-ul Ministerului de Externe al Federatiei Ruse care sugera ca diplomatia rusa si-ar dori ca partea moldava sa abroge Legea cu privire la principiile de reglementare a conflictului transnistrean, adoptata de Parlamentul Republicii Moldova în anul 2005. Legea stabileste înfiintarea în regiunea transnistreana a unei unitati teritorial-administrative autonome dupa modelul gagauz, parte inalienabila a Republicii Moldova.

 

Putin probabil ca legea votata de o suta din cei 101 deputati ai Parlamentului de La Chisinau sa fie ajustata. Dar e clar ca aceasta nedorita efervescenta aparuta în jurul regiunii secesioniste moldovenesti este o consecinta a escaladarii conflictului ruso-ucrainean. Serviciul de presa al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, lansa cu cîteva zile în urma un comunicat potrivit caruia, în regiunea transnistreana se constituie detasamente pro-ruse de combatanti pentru a fi trimisi în Odesa.

 

La rândul sau liderul Miscarii Populara Antimafie, Sergiu Mocanu, lansa pe 11 martie, spre atentia mijloacelor de informare în masa si a misiunilor straine acreditate la Chisinau , un comunicat de presa potrivit caruia sute de militari rusi au sosit la Tiraspol tranzitând teritoriul Republicii Moldova via Aeroportul International Chisinau.

 

Declaratiile domnului Mocanu au fost infirmate hotarât de reprezentantii Politiei de Frontiera. La rândul lor, reprezentantii administatiei separtiste, au scris pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN ca, „informatia aparuta la Kiev nu corespunde realitatii” si i-au propus ambasadorului Ucrainei la Chisinau sa se deplaseze la Tiraspol pentru a vedea ca asa ceva nu se întâmpla.

Dar, vorba proverbului, nu iese foc fara fum. Oficialii tiraspoleni sunt beneficiarii directi ai discursurilor oficialilor rusi care sustin proiectul secesionist, si ai asistentei economice si informationale din Federatia Rusa. Dependenta din punct de vedere comercial de regiunea Odesa, care a ramas loiala noului regim instalat la Kiev, pe de alta parte subordonata interesului rus, conducerea separatista poate fi împinsa discret în situatia în care ar juca un rol mai activ în planurile stategice ruse, în rândul expertilor militari exista deja temerea ca regimul separatist ar putea deveni furnizor al armamentului depus în depozitele de la Colbasna catre fortele pro-ruse din regiune.

 

În acelasi timp, declaratiile doamnei Stanski de saptamâna trecuta – „speram ca situatia din Ucraina sa se stabilizeze”, ne spun ca teama oficialilor separatisti fata de „tensionarea situatiei”, ar putea fi veridica. În conditiile în care o treime din locuitorii regiunii transnistrene sunt de etnie uraineana, iar peste 100 de mii dintre ei sunt posesori ai pasapoartelor ucrainene, dam carte blanche, gândim ca maioul ucrainean este mai aproape decât rubaska ruseasca si afirmam ca temerile au o fireasca motivatie.
Editorialistul moldovean Petru Bogatu nota ca lansarea la Tiraspol a centrului condus de Leonid Resetnikov, „pare a fi o continuare a liniei anuntate de ambasadorul rus la Chisinau care a spus ca Federatia Rusa va acorda o atentie mai mare regiunilor separatiste moldovenesti si ne face sa credem ca este o facatura a serviciilor speciale rusesti care se înscrie în lantul de presiuni si santaj din partea Federatiei Ruse asupra Republicii Moldova.” Si asupra separatistilor transnistreni adaog eu.

 

Premierul moldovean Iurie Leanca îsi exprima luni, 10 martie, speranta ca, pe fundalul crizei din Ucraina, liderii de la Tiraspol vor da dovada de spirit de raspundere si vor pastra calmul regiunii lor. Cred ca spusele domniei sale au fost auzite si la Tiraspol. De asta, anuntata deschidere a administratiei separatiste pentru opinia publica, pentru reprezentantii misiunilor diplomatice si pentru reprezentantii mass-media, merita sa fie luata în serios. Încrederea si transparenta aratata de secesionisti poate fi testata. În cazul în care ea este temeinica, atât echipa condusa de domnul Eugen Carpov, cât si reprezentantii misiunii OSCE la Chisinau trebuie sa-i ajute pe transnistreni  în dispozitia lor de a pastra a o relativa neutralitate. Altfel, butoiul cu pulbere transnistrean poate arunca în aer nu numai regiunea Odesa, ci întreaga regiune.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com