Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, prin Centrul Regional de Resurse pentru Educatia Civica, care functioneaza în cadrul institutiei bacauane, va organiza o serie de activitati, care fac parte din proiectul educational interscolar „Prevenirea si combaterea delincventei juvenile în scolile bacaune”, proiect judetean, coordonat de profesorul formator Lucica Ciuperca si de prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacau. „Avem acum ocazia sa promovam un nou tip de proiect, cu o puternica componenta civica nonformala. Opinam ca participarea elevilor si a profesorilor la acesta, poate contribui la schimbarea mentalitatii lor asupra fenomenului traficului de fiinte umane, în societatea româneasca”, a spus Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacau.
Obiectivul general al proiectului îl constituie sprijinirea elevilor în procesul formarii unui comportament social integrator si securizant, în perspectiva maturizarii lor si a dobândirii autonomiei morale.
Initiatorii proiectului si-au propus evaluarea fenomenului delincventei juvenile în scoli, identificarea factorilor de risc comportamental la elevi, constientizarea de catre acestia a pericolelor la care se expun si reintegrarea elevilor „cu probleme” în colectivele scolare si în comunitate.
În acest context, de curând, la Centrul “American Corner Bacau”, s-a desfasurat seminarul “Deschide bine ochii. Traficul de minori are fete ascunse”.
Workshop-ul a fost coordonat de prof. Lucica Ciuperca si de prof. Mihaela Atodiroaei, invitat special fiind, comisarul Nelutu Munteanu, de la Agentia Nationala Împotriva Traficului de Persoane Bacau. La activitate au participat 30 de elevi ai Colegiului National „Ferdinand I” Bacau si ai Colegiului Economic „Ion Ghica” Bacau. Principalele teme de dezbatere au facut referire la: conceptul de trafic de persoane si formele acestuia, retelele de traficanti, fazele traficului, profilul recrutorului si a traficantului, cauzele si consecintele traficului, exploatarea sexuala si prin munca a minorilor, retelele de videochat, traficul de organe, la retelele de „prieteni” si folosirea cu precautie a internetului, la retelele de socializare si la traficul de minori. De asemenea a fost prezentata activitatea institutiilor de prevenire si de combatere a traficului de fiinte umane, seminarul încheindu-se, odata cu vizionarea a doua filme documentare: ”Copii vânduti” si „Trade”.