Cine sunt cei care vor fi reprezentantii Bacaului in Parlamentul Romaniei in urmatorii patru ani? Daca obiectivul Uniunii Social Liberale (USL) este sa obtina in toate colegiile peste 50%, Alianta Romania Dreapta (ARD) are sperante sa ia peste 25%, fapt care i-ar aduce doi sau trei deputati si un senator. Campania electorala ar mai putea modifica, in unele locuri, semnificativ, raportul de forte dincolo de votul politic, dat in mare parte stangii politice.
Peisajul mediei locale este dominat si in aceste zile de zvonurile raspandite din zona liderului liberal Romeo Stavarache. Unele dintre ele chiar prind si in randul formatiunilor din ARD (Partidul Democrat Liberal-Forta Civica, Partidul National Taranesc si neiinfiintatul partid Noua Republica). Ca si inaintea altor alegeri raspandacii lui Stavarache aplica o dezinformare cu rolul de a decredibiliza adversarii politici, care ar fi tare bulversati de contracandidatii lor din PNL si fug pe unde pot. S-a spus ca senatorul Gabriel Berca, presedintele PDL Bacau, ar oscila intre colegiile 1 Senat si 3 Deputati, ca sa evite adversarii puternici vehiculati nu de sondaje realiste, ci de propaganda liberala. In jocul propagandei adverse au intrat, cu voie sau fara voie, si liderii de la Partidul Forta Civica si Noua Republica, care au vehiculat prea devreme intentia de a-si arunca candidatii in lupta. Cele doua formatiuni vor fi reprezentate la aceste alegeri. Forta Civica va avea doua colegii(Sorin Umbrarescu si in al doilea, avocatul Nicu Baba sau presedintele Mircea Sandulescu) iar neiinfiintatul partid Noua Republica, un singur candidat, pe avocatul Mircea Sprianu, care va merge la alegeri sub cupola ARD.
De fapt, cel putin (60-70%-estimare proprie) dintre bacauani nu stiu nici acum cine ii reprezinta in Parlamentul Romaniei de patru ani incoace. Apoi, parlamentari in functie ca liberalul Tudor Chiuariu, trimis in judecata de DNA, pentru fapte grave de coruptie in dosarul Postei Romane, cu siguranta nu aduc voturi prea multe. Nici deputatul liberal Ionel Palar nu sta prea bine. De gatul lui atarna clinica medicala facuta in spatele Policlinicii Vechi. Investitia, facuta din fonduri europene, are o serie de probleme, care nu ar mira pe nimeni sa fie obiectul unui dosar. De la achizitia terenului, pana la schimbarea destinatiei fondurilor europene, este o poveste lunga, cunoscuta chiar si de amatori.
In campanie munceste toata lumea, iese cine trebuie
Mai bine de trei sferturi din colegiile parlamentare, de deputati si senatori, sunt dominate de primarii ale USL-ului. Este previzibil insa sa fie si locuri unde candidati de stanga i sa nu atinga pragul de 50%, fapt care ii descalifica, chiar daca candidatii ARD-ului vor avea mai putine voturi. Esentiala este alegerea colegiului dar si cunoasterea contracandidatilor si a preferintelor electorale. Daca in USL, ora exacta o da Viorel Hrebenciuc si subordonatul lui, Romeo Stavarache, aflat intr-o cadere de credibilitate la nivel central, in ARD regulile sunt stabilite de PDL-istii Gabriel Berca si Mihai Banu. Un cuvant de spus au si liderii de la Forta Civica, care sunt obligati sa obtina rezultate pentru partidul condus de viitorul „prezidentiabil“ Mihai Razvan Ungureanu. Este de asteptat ca ierarhiile stabilite aici, privind atribuirea colegiilor, sa fie hotaratoare in privinta viitorilor parlamentari. Dar, toata lumea va munci si vor iesi doar cei „alesi“, stabiliti de logica legii electorale si a blaturilor facute la nivelul conducerii partidelor.
30 de mii de euro candidatura
Cine vrea un colegiu de parlamentar, atat in cadrul USL sau ARD, trebuie sa aiba de cheltuit aproximativ 30 de mii de euro. Suma a fost vehiculata in ambele formatiuni si este absolut necesara cheltuielilor din perioada electorala pentru obtinerea unui cat mai mari vizibilitati.