Comasarea comunelor, securea care sta deasupra capului primarilor din localitatile mici! Cazul Vultureni -Stanisesti!

iarna pe ulitele Bacaului (45)Descentralizarea, regionalizarea si apoi comasarea comunelor din tara sunt pasii pe care iarna pe ulitele Bacaului- Vultureniactualul guvern s-a angajat sa-i faca pana in 2016, pentru reducerea cheltuielilor bugetare cu aparatul administratiei locale, care in 2013 a avut alocata o suma de peste 2 miliarde de euro, din PIB, aproape jumatate din bugetul Educatiei. Comasarea comunelor ii nemultumeste pe edilii din comunele mici, cu o populatie sub 3 mii de locuitori, care, în 2016 se vad in fata unei confruntari  greu de sustinut. Asta, in conditiile in care vor candida in alta comuna, unde se vor confrunta cu primari care au in spate, de multe ori, un numar dublu de alegatori. Localitatile care ar putea fi inghitite, daca reforma va fi dusa la bun sfarsit, care au sub 3 mii de locuitori sunt: Ardeoani, Bogdanesti, Colonesti, Damienesti, Filipeni, Huruiesti, Izvorul Berheciului, Lipova, Oncesti, Rosiori, Strugari, Tatarasti si Vultureni.

Studiu de caz: Vultureni (2015 de locuitori)-Stanisesti-(4600 de locuitori)

Octavian Taranu-comuna Vultureni

Octavian Taranu-comuna Vultureni

Comuna Vultureni s-ar putea desfiinta, daca se va pune in aplicare programul de reforma in administratie. Cu doar 2 mii de locuitori, cu un buget destul de redus, localitatea ar putea fi inglobata intr-una din comunele apropiate-Stanisesti sau dealul Morii. Primarul Octavian Taranu spera sa nu se ajunga la comasarea comunelor. „Eu zic ca nu se va mai face aceasta comasare. Nu s-a mai pus in discutie acest lucru. Premierul Ponta a spus ca se vor face reduceri de personal in administratia locala, dar nimic mai mult. Oricum, de la Bucuresti lucrurile nu se vad asa cum le vedem noi, in teritoriu. Pe mine nu m-ar avantaja si cred ca nici pe cetatenii comunei mele. Si asa, sunt oameni care au de parcurs cate 15 kilometri, din capatul celelalt al comunei, pana la primarie. Unde sa se duca oamenii? Pe mine sigur ca nu m-ar avantaja, daca se va intampla acest lucru in 2016, din cauza populatiei reduse“, a spus Octavian Taranu.

Bogdan Popa, primar Stanisesti

Bogdan Popa, primar Stanisesti

Nu de aceeasi parere este si primarul vecin, Bogdan Popa, din Stanisesti: „Se va ajunge si la comasare. Este normal ca administratia sa fie performanta iar cheltuielile sa fie cat mai mici. Avem comune care de-abia se descurca, unele nu-si pot sustine nici macar salariile din primarie cu ceea ce colecteaza. Pe mine nu ma deranjeaza cum se va numi comuna. Poate sa se numeasca si Vultureni. Important este sa atragem mai multe fonduri, iar oamenii sa o duca mai bine. Cu siguranta, cei mai multi din comuna in care am fost ales primar imi impartasesc opinia!“

Comuna Stanisesti ar putea avea si ceva resurse de uraniu. Vezi video:

Un comentariu

  1. Andrei spune:

    „TRACII, Istorie ascunsa” – un film care rastoarna ceea ce ?tia?i despre istoria antica a Europei
    http://danielroxin.blogspot.ro/2013/11/filmul-documentar-tracii-istorie.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com