Cine va pune mana pe codrii din Brusturoasa?

Daca urmasii boierilor Ghika vor castiga, atunci localnicii din Brusturoasa vor primi despagubiri de la statul roman. Potrivit sefilor Directiei Silvice Bacau dar si a juristilor Institutiei Prefectului, este exclusa improprietarirea acestora din padurile statului din alte comune. Primarul comunei Brusturoasa este decis sa faca plangeri penale reprezentantilor Directiei Silvice dar si altor membri ai comisiei judetene pentru deblocarea situatiei. Totul depinde de interpretarea legii si a contradictiilor legislative care reglementeaza restituirea proprietatilor.

Comisia Judeteana lasa totul pe umerii Directiei Silvice

Primarul comunei Brusturoasa, Sorin Atonoaie, a participat marti, 12 ianuarie, la sedinta Comisiei Judetene de Fond Funciar Bacau. Edilul a tras speranta ca membrii comisiei judetene vor lua o decizie privind amplasamentul, punerea in posesie si emiterea titlului de proprietate. Sorin Atonoaie a prezentat o propunere privind emiterea titlului, in prima instanta, pentru sapte veterani de razboi. „Am venit azi cu o documentatie pentru sapte veterani de razboi, care au dreptul la padure in Brusturoasa. Exista o hotarare judecatoreasca (13 mai 2008 – Judecatoria Moinesti) si definitiva si irevocabila la Tribunalul Bacau prin care Directia Silvica este obligata sa aloce o suprafata pentru proprietarii de pe listele de improprietariti. Executorul va solicita Directiei Silvice sa respecte decizia judecatoreasca”, a precizat primarul Antonoaie. In urma discutiilor, presedintele Comisiei Judetene de Fond Funciar, subprefectul Tudorita Lungu, a decis sa lase la latitudinea Directiei Silvice decizia privind punerea in posesie. aNoi nu mai avem ce decizie sa luam. Aici cei de la silvic decid ce amplasament sa dea”, a concluzionat Tudorita Lungu. Potrivit directorului Gheorghe Manaila, o astfel de decizie este aproape imposibila in conditiile in care instanta nu s-a pronuntat asupra mostenitorilor lui Ghika. „S-au facut greseli si in trecut cu aplicarea legii 400. Sunt dosare false care au ajuns la politie si DNA. Vom da padurea, dar cu respectarea legii”, a spus Manaila.

Legea 247 stabileste ordinea improprietaririlor: boierii si, din ce ramane, veteranii

Potrivit legii 247/2005, in situatia in care anumite suprafete sunt revendicate de doua persoane, dintre care una este fostul proprietar, caruia i s-a preluat terenul prin masurile abuzive aplicate in perioada anilor 1945-1990 (perioada comunista) si cea de-a doua persoana, careia i s-a atribuit teren din cel preluat de la fostul proprietar, in limita resurselor de teren existente, inclusiv a rezervelor create, se va restitui teren in natura ambilor solicitanti. In cazul in care resursele sunt insuficiente, se va restitui terenul in natura primei persoane, care avea actele iar cei care au fost improprietariti cu asemenea terenuri, vor fi despagubiti in conditiile legii. „Terenul aflat pe amplasamentul propus spre validare a fost preluat abuziv de regimul comunist in perioada 1945-1948 de la ND Ghika, succesorii acestuia fiind detinatorii actelor de proprietate. In conditiile in care exista un proces in instanta, stramutat la Inalta Curte de Justitie si Casatie la Sf Gheorghe, consideram ca in aceste conditii nu poate fi validat amplasamentul persoanelor nominalizate de CL Brusturoasa”, se arata in argumentarea Directiei Silvice. Cu alte cuvinte, chiar daca Tribunalul Bacau a dat castig de cauza proprietarilor din Brusturoasa, hotararea judecatoreasca este de neaplicat din cauza prevederilor legii 247/2005.

Veteranilor li s-a promis ca vor avea muntii

Succesiunea de legi ale proprietatii, 18/1991, 400/2002 (improprietarirea celor de pe listele de improprietariti din 1946) dar si legea 247 din 2005 au adus cu sine mii de litigii, aproape imposibil de solutionat unitar de instante. Autoritatile locale din Brusturoasa au reusit sa invinga in instanta Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacau, care, pe baza notei Ministerului Agriculturii (2005) a blocat punerile in posesie si improprietaririle pe Valea Muntelui. Modelul de la Brusturoasa a fost luat si de alte comune. Agas, Asau dar si unele comune din Neamt au actionat in instanta comisiile judetene pentru blocarea improprietaririlor. „Legea 400 nu a fost anulata. Instanta ne-a dat dreptate pe aceasta lege. Veteranii, cei care luptat in razboi au primit teren forestier. Este un veteran la noi in comuna, de 92 de ani, care isi aminteste ca regele le-a promis ca vor primi muntii in aceasta zona „, mai declara primarul Sorin Atonoaie.

Sorin Atonoaie, primarul comunei Brusturoasa:
„Suntem intr-un stat de drept. Trebuie respectata proprietatea. Vom face plangeri penale pentru aceste tergiversari.”

Gheorghe Manaila, directorul Directiei Silvice Bacau:
„Statul nu a avut in proprietate, inainte de razboi, niciun hectar de padure in comuna Brusturoasa. Padurile au apartinut familiei Ghika si Varlaam. Din totalul suprafetei forestiere, aproximativ 1800 de hectare au intrat in posesia localnicilor, pe Legea 18/1991 si Legea 400/2002 si 963 de hectare au ajuns la Elisabeta Varlaam (Legea 247/2005). Restul suprafetei este in litigiu. Suntem in proces cu mostenitorii ND Ghika, dosarul fiind stramutat la Sf. Gheorghe.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com