Cimitirul de onoare de la Rossoska, al militarilor romani cazuti la Stalingrad

Comunicat MApN: În localitatea Rossoska, din regiunea Volgograd (fosta Stalingrad), a fost inaugurat duminica, 25 octombrie, cu prilejul Zilei Armatei României, Cimitirul de Onoare Românesc, prima necropola de razboi construita pentru militarii români cazuti în luptele de la Stalingrad.

În cadrul ceremoniei a fost dezvelit monumentul central si au fost depuse coroane de flori, a fost oficiata o slujba religioasa si au fost reînhumate osemintele militarilor români înmormântati în localitatile Plodovitoe, Gromki si Izbusenski.

Cimitirul de Onoare Românesc

Cimitirul de Onoare Românesc

La manifestari au luat parte oficiali ai Ministerului Apararii Nationale, reprezentanti ai societatii civile din România si Federatia Rusa si o numeroasa asistenta apartinând comunitatii locale.

Realizarea Cimitirului de la Rossoska este rodul strânsei colaborari dintre Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Externe, prin Secretariatul general – coordonator, Oficiul National pentru Cultul Eroilor, Directia domenii si infrastructuri, respectiv Ambasada României la Moscova.

În cimitirul de la Rossoska au fost înhumate ramasitele pamântesti ale tuturor militarilor români cazuti la datorie în timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial într-una dintre cele mai grele batalii ale secolului trecut.

 

* * *Cimitir de onoare Stalingrad (3)

 

Intrarea României în cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost pecetluita prin Decretul-lege nr. 1798/1941, care mobiliza armata româna de uscat, aer si marina, începând cu zorii zilei de 22 iunie 1941. În Campania din Est, derulata în intervalul iunie 1941 – martie 1944, armata româna a fost încadrata în planul de operatiuni al Wehrmacht-ului, pe flancul de Sud –  Ucraina-Crimeea-Marea Azov-Don-Stalingrad-Caucaz.

În noiembrie 1942, trupele românesti detineau pozitiile cele mai vulnerabile de pe linia Donului si în Stepa Kalmîka, cu o slaba posibilitate de acoperire, o sumara înzestrare tehnica si aproape fara rezerve, iar contraofensiva sovietica a condus la grele pierderi în rândul acestora, astfel ca, pentru intervalul 15 noiembrie 1942-15 martie 1943, estimarile indicau 15.566 morti, 67.183 raniti si 98.692 disparuti.

Perpetuarea memoriei eroilor cazuti pentru tara, amenajarea si protejarea locurilor de înhumare si a monumentelor dedicate acestora reprezinta o datorie sacra a statului român, ce deriva din tributul de sânge platit de armata româna pe câmpul de lupta.

Cimitirul de Onoare Românesc

Cimitirul de Onoare Românesc

Marcarea locurilor de înhumare a eroilor români în Federatia Rusa s-a concretizat, pâna în prezent, prin ridicarea, în diferite regiuni, a 15 monumente în memoria militarilor români morti în prizonierat.

La data de 10 iulie 2015, sub coordonarea Secretariatului general al Ministerului Apararii Nationale, s-a semnat contractul de realizare a cimitirului între Oficiul National pentru Cultul Eroilor si Asociatia internationala pentru activitatea militar-comemorativa „Voennîe Memorialî” – organismul rus împuternicit  cu aplicarea aspectelor tehnice ale Acordului dintre Guvernul României si Guvernul Federatiei  Ruse privind regimul juridic al mormintelor de razboi.

Configuratia primului cimitir românesc de onoare din Federatia Rusa are la baza modelul crucii latine – simbol primordial al crestinismului, al biruintei si al mântuirii. Forma crucii latine se regaseste atât în modul în care sunt configurate aleile, cât si în tipul monumentului comemorativ comun, amplasat în centrul platoului de ceremonii. Crucea comemorativa are o înaltime de patru metri si este realizata din granit de culoare deschisa, iar la baza acesteia este fixata o placa din granit negru pe care este gravata inscriptia: „In memoriam militarilor români cazuti în lupta la Stalingrad“.

Cimitirul de Onoare Românesc

Cimitirul de Onoare Românesc

Platoul de ceremonii este pavat cu dale din beton, are doua banci de reculegere si doua catarge cu înaltimea de opt metri.

În partea superioara a aleii centrale si de-alungul aleii transversale sunt montate 22 de placi de granit negru pe care sunt inscriptionate numele localitatilor din regiunea Volgograd si zona Kalmîkia în care au existat cimitire de campanie românesti de unde s-au exhumat sau urmeaza sa fie exhumate osemintele eroilor români care vor fi centralizate la Rossoska.

Gruparea localitatilor si inscriptionarea numelor acestora pe cele 22 de placi s-a realizat tinându-se cont de criteriul pozitionarii geografice fata de Stalingrad (Volgogradul de astazi).

Constructia cimitirului s-a realizat, în anul 2015, de catre Asociatia internationala pentru activitatea militar-comemorativa „Voennîe Memorialî”, cu implicarea esentiala a Ambasadei României la Moscova.

 

 

Un comentariu

 1. Adrian Grigoriu spune:

  Poate mentionati si dvs ceva despre initriativa acesat faar de care nici o initiativa a Statului Roman la Volvograd nu ar fi avut loc.

  https://cotuldonului.wordpress.com/

  https://www.facebook.com/adrian.grigoriu.ro/posts/2271968706275361?pnref=story

  https://www.youtube.com/watch?v=kGTThQDtDVs&feature=youtu.be

  Doamne, ajuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com