Sistemul TOS produce dezertari în rîndul rebelilor islamisti

sputniknews.com

sputniknews.com

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

Cele mai recente imagini de cosmar, filmate în Siria, ilustreaza atacul pozitiilor rebelilor islamisti, cu o noua arma redutabila : lansatorul de proiectile reactive termobarice rusesti. Aceasta arma , intrata de curînd în dotarea armatei Siriene, a fost folosita împotriva rebelilor gruparii Al Nusra ( ramura siriana a Al-Qaeda ), în zona muntoasa din guvernoratul Latakia. Dupa cîteva zile de foc intens realizat de sistemele TOS-1, rebelii si-au parasit pozitiile, o parte retragîndu-se 30 km, în fieful lor din guvernoratul Idlib, alta parte, abandonînd armele pentru a trece granita în Turcia. Armata siriana, aflata în ofensiva, a reusit, în cele din urma, securizarea granitei cu Turcia, în nordul guvernoratului Latakia.

http://syriancivilwararchive.com/

http://syriancivilwararchive.com/

Sistemul de lansare TOS-1 „Buratino”, montat pe sasiu de tanc T-72, dispune de 24 de tevi, cal. 220 mm. Raza de actiune a rachetelor din lansatorul TOS 1 este cuprinsa între 400 si 3.500 m, cadenta de lansare fiind de 24 de proiectile în 7-15 secunde. Suprafata acoperita de o salva de proiectile TOS 1, este de 200 x 400 m.

Proiectilul reactiv care contine munitia terobarica, odata ajuns în apropierea tintei, produce o mica explozie care vaporizeaza si disperseaza amestecul de substanta combustibila, sub forma unui nor inflamabil. Detonarea celei de-a doua încarcaturi explozive este temporizata pîna cînd este atinsa concentratia optima. La explozia aerosolului astfel creat, în contact cu oxigenul din atmosfera, se creaza o formidabila unda de soc, urmata de combustie intensa (1.500 – 2.000ºC). Efectul este devastator, asupra infanteriei care nu dispune de blindate, în care sa se adaposteasca.

Sistemul TOS-1 dispune de un telemetru laser care masoara distantele pîna la 20 km si o centrala de conducere a focului, cu microprocesor balistic. Înainte de a-l întrebuinta în Siria, rusii au livrat sistemul TOS-1 armatei irakiene. Lansatorul fiind folosit pentru prima data împotriva ISIS, pe 24 octombrie 2014 pentru recapatarea controlului asupra orasului irakian Jurf Al Sakhar.

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , , , , ,

8 Comentarii

  1. Jo spune:

    Merci Mr Vasilescu.
    Vos articles sont traduits et diffusés dans tous les pays qui refusent la folie US et qui espèrent un monde sans guerre, ce qui exige un arrêt des agressions US sur toute la planète.
    Actuellement seule la Russie a le courage d’affronter ces fous, j’espère que d’autres pays vont se joindre à eux.

  2. ax spune:

    Este mai bun decat sistemul romanesc LAROM ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com