Cetatenii de onoare, tratati cu indifereneta de autoritati

Recunoasterea contributiei lor în societate nu le-a adus pâna acum niciun beneficiu

Primaria Bacau spune ca abia la toamna va face ceva pentru ca cei mai de seama oameni ai orasului sa obtina unele facilitati

Cele 60 de persoane care au primit pâna acum titlul de cetatean de onoare al orasului nu au fost niciodata recompensate material de autoritati. Daca mai mult de jumatate dintre ei nu mai pot primi niciun fel de premiu, deoarece au trecut în nefiinta, cei ramasi în viata înca mai spera la o schimbare. Actorul Florin Piersic, în momentul în care a primit distinctia din partea Primariei Bacau a remarcat ca desi are o duzina de distinctii, nu se simte nimic la buzunar. Oamenii care au facut cinste comunitatii si au primit cheia orasului, nici macar nu sunt chemati la sedintele de consiliu local sau la evenimentele de importanta nationala, asa cum prevede legea care reglementeaza statutul lor. „În Bucuresti si în alte localitati li se dau insigne, care le da dreptul sa circule gratuit pe transportul în comun. La noi nu s-a dat niciodata, nimic. Nici macar o indemnizatie”, a spus scriitorul Eugen Sendrea, cetatean de onoare al orasului Bacau. Ioan Maric, artist naiv recunoscut si peste granite este bucuros ca a primit un premiu în bani de la Consiliul Judetean Bacau. „Eu sunt de trei ori cetatean de onoare. Al comunei Margineni, al orasului si judetului. În afara unui premiu de excelenta de o mie de euro, primit de la Consiliul Judetean Bacau, niciodata nu am fost recompensat material pentru recunoasterea onorifica”, a spus Maric. Comandorul Alexandru Leonov, veteran de razboi si cetatean de onoare al Bacaului crede ca totul se datoreaza birocratiei. „Nu am primit nimic. Doar titlul si atât. Ne batem sa obtinem ceva, dar nu cred ca putem izbuti”, a spus fostul militar.

 

„Titlul a devenit o banalitate”

 

Scriitorul Eugen Sendrea crede ca distinctia onorifica si-a pierdut si principala functie, aceea de recunoastere a celor care au facut ceva important pentru comunitate. „Titlul a devenit banal si se da la kilogram, în functie de prietenii si afinitati. Apoi, nu se acorda titlul doar pentru ca cineva a împlinit o vârsta sau pentru ca a miscat niste hartii prin primarie”, a mai spus Sendrea.

Gratuitate pe autobuz si invitatii la ceremonii

 

Autoritatile bacauane spun ca vor remedia partial aceasta stare de fapt în toamna. Ele intentioneaza sa atraga cetatenii de onoare la evenimentele publice. „Lucram acum la un proiect pentru a veni în sprijinul cetatenilor de onoare. Vrem ca ei sa fie mult mai prezenti în spatiul public”, a precizat Ionut Tomescu, purtatorul de cuvânt al Primariei Bacau. Desi distinctia se acorda înca din 1993, pâna acum niciun consilier local nu a propus sa li se acorde gratuitati. Ilie Bârzu, consilier local de aproape doua decenii spune ca va propune sa li se acorde gratuitate pentru calatoriile cu autobuzul. „Macar pe transport public sa li se acorde gratuitate, sa li se dea ceva. Ma voi consulta cu ceilalti consilieri pentru a initia un proiect”, a spus Ilie Bârzu.

 

CITAT:

Eugen Sendrea, scriitor, istoric:

 

Daca mai suntem 20 în viata e mult. Nu ar fi asa o paguba la bugetul local, daca s-ar acorda niste subventii. Câteva mii de elevi au primit sume frumoase. Nu e rau, dar nici cetatenii de onoare nu trebuie uitati”.

 

 

 

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com