Autoritatile locale încearca sa scada nivelul particulelor de praf prin înfiintarea de noi spatii verzi. Specialistii de la Mediu afirma ca valorile noxelor din atmosfera sunt sub nivelul maxim acceptat de UE, dar tot ei recunosc ca nu avem destule statii de monitorizare
Schimbarea conductelor de gaz din 14 stazi si a celor de apa calda din majoritatea municipiului au transformat Bacaul într-un adevarat santier. Perdeaua de praf si fum pe care locuitorii orasului o respira reprezinta, în opinia autoritatilor locale, un sacrificiu care trebuie facut pentru realizarea proiectelor municipalitatii. Orasul figureaza în lista celor 11 aglomerari urbane poluate din România, aflate în monitorizarea Comisiei Europene si este obligat sa ia masuri rapide pentru diminuarea acestora. „Poluarea este crescuta în Bacau din cauza traficului aglomerat, dar si a lucrarilor care se executa pe strazi. Se monteaza noi tevi pentru eficientizarea furnizarii energiei termice si a sigurantei exploatarii gazului metan. Fiecare lucrare creeaza si disconfort populatiei”, a declarat viceprimarul Dragos Luchian. Sute de strazi din municipiu vor fi sparte pentru efectuarea retelei secundare de termoficare. Totodata, EON Gaz a început o ampla investitie pentru schimbarea tronsoanelor principale de transport a gazului metan. În afara de acestea, municipalitatea bacauana are în derulare lucrari de constructii la pasajul subteran care se realizeza în vestul orasului, la Spitalul Municipal dar si la strazi care urmeaza sa fie modernizate.
Bacaul este în topul celor mai poluate orase
Comisia Europeana a atras atentia României ca planurile de masuri pentru îmbunatatirea calitatii aerului trebuiau realizate pâna în 2009, iar masurile aplicate eficient pâna în luna iunie a acestui an. Tara noastra risca, pentru neaplicarea rapida a masurilor de reducere a nivelului prafului si a noxelor, sanctiuni dure din partea Uniunii Europene. Ministrul Mediului Lazlo Borbely a remarcat de curând ca a fost solicitata amânarea realizarii acestui plan de masuri cu înca doi ani, iar în lista oraselor foarte poluate se afla si Bacaul. „Exista un plan comun de masuri pentru îmbunatatirea calitatii aerului în care sunt implicate Primaria Bacau, Amurco, Consiliul Judetean si comuna Letea Veche. Noi îl monitorizam. Mai sunt de facut pasi pâna la punerea lui în aplicare”, a declarat Tania Ursu, seful Serviciului Monitorizare din cadrul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Bacau.
26,6 micrograme pe metru cub în 2010
Printre cele mai poluate zone din oras se numara cartierul Izvoare, din cauza traficului masinilor mari, zona Serbanesti, URA dar si centrul orasului. Specialistii afirma ca principalele probleme ale orasului sunt praful si poluarea cu amoniac. În privinta particolelor de praf, maximul acceptat de Uniunea Europeana este de 40 de micrograme pe metru cub, ca medie anuala, iar media zilnica nu trebuie sa depaseasca 50 de micrograme. Chiar daca nu s-au înregistrat depasiri, totusi, media cantitatii de praf este peste nivelul mediu al UE. „În Bacau, media pe 2010 a fost de 26,6 micrograme pe metru cub. Aceasta valoare nu este însa reprezentativa pentru întreg municipiul, deoarece avem montate statii doar în câteva locuri. Numarul lor se va mari, pentru a se îmbunatati monitorizarea calitatii aerului”, a mai declarat Tania Ursu.
Spalatoriile au devenit afaceri profitabile
Praful care se ridica în aer din mormanele de pamânt ale santierelor orasului i-a adus la disperare pe bacauani. „Locuiesc la Starea Civila, în centru. Nu poti tine geamurile deschide de atâta praf. Azi sterg mobila, maine este din nou prafuita”, ne-a pus Angela Petre, de 79 de ani. În timp ce soferii se declara nemultumiti de praful si strazile rupte ale orasului, proprietarii de spalatorii afirma ca afacerea merge ca pe roate. „E tot mai mult praf. Eu nu am aer conditionat în masina si pe canicula asta tin geamul deschis. Am praf si pietricele si în gura”, ne-a spus Gheorghe Sova, conducator auto. Cine se încumeta sa-si spele masina are de asteptat chiar si o ora la putinele spalatorii din oras. „La noi e plin. Soferii vin sa-si spele masina uneori saptamânal. Unii vor doar interiorul, ca pe exterior oricum se prafuieste”, ne-a spus administratorul unei spalatorii din oras.
Daca nu ploua, Primaria Bacau stropeste strazile cu apa, pentru ca acesta sa nu se ridice în atmosfera. „Pentru ca aerul sa fie mai respirabil, se spala strazile, la prima ora a diminetii. Tot pentru îmbunatatirea calitatii aerului, au fost înfiintate noi spatii verzi”, a mai spus viceprimarul Dragos Luchian.
„Praful si noxele masinilor determina rinite alergice, stari de rau, stranut. Din cauza poluarii, în orasele poluate, este mult mai crescut numarul cancerelor laringeale, bronho-pulmonare si rinofaringeale”, Zenovia Dumbrava, medic specialist ORL.
„Sunt necesare masurile de îmbunatatire a calitatii aerului. Ar trebui restrictionat traficul auto, macar la sfârsitul saptamânii si sunt necesare crearea spatiilor verzi, care se absoarba praful si alte particule nocive”, Zenovia Dumbrava.