CET Bacau, înglodat în datorii, primeste gaze cu portia

Societatea de termoficare bacauana a acumulat peste 18,9 milioane de lei datorii la EON Gaz. Desi unii bacauani se plâng de frigul din case, conducerea CET afirma ca limitarea cantitatii de gaze nu afecteaza pe nimeni.

În plina iarna, CET Bacau a primit o corectie de la EON Energie România. Urmare a datoriilor astronomice neachitate de societatea de termoficare a municipalitatii, cantitatea de gaz livrata a fost redusa drastic.

Desi o parte din bacauani se plâng de frigul din case, de calorifere reci, conducerea CET spune ca totul este în grafic. „E mai mica temperatura decât în alti ani. Daca în conducte are 50-60 de grade, la calorifere ajunge cu 19-20 de grade, dar oamenii trebuie sa plateasca. Si pretul giga caolriei este foarte mare“, a spus Aurel Acatincai, presedintele Asociatiei de Proprietari numarul 75 din Bacau. Cei care se încalzesc în sistemul centralizat sunt nemultumiti de temperatura apei calde si la calorifere. „Trebuie sa las jumatate de ora apa sa curga pentru a deveni calda. Iar caloriferele, daca le dau la cinci, la repartitor, sunt caldute“, afirma Ana Popa, din zona Orizont.

Jumatate de miliard de la Primaria Bacau pentru “un CV european“

CET îi va plati EON-ului când va încasa datoria bacauanilor

 

Valoarea totala a datoriiilor înregistrate de CET Bacau se ridica la 18,9 milioane de lei, din care restante sunt aproximativ 12,3 milioane de lei. Aceste sume nu includ consumul de gaze naturale pe luna decembrie 2011. „Întrucât obligatiile de plata asumate de catre CET Bacau prin contractul de furnizare a gazelor naturale si prin conventiile încheiate cu societatea noastra nu au fost îndeplinite, E.ON Energie România a fost nevoita sa limiteze cantitatea de gazele naturale furnizate societatii de termoficare“, a precizat Corneliu Zait, purtatorul de cuvânt al EON Gaz Moldova. Scandal cu fonduri europene/ Ploaie de contestatii la grupul de cogenerare de la CET Bacau

Conducerea CET Bacau afirma ca reducerea cantitatii de gaz nu-i afecteaza pe bacauani, iar datoria o vor plati atunci când bacauanii îsi vor achita facturile la întretinere. „Avem o esalonare la plata acestor datorii. EON-ul ne-a limitat cantitatea de gaze la 3500 de metri cubi pe ora, dar noi cheltuim acum abia 2400 de metri cubi. Reducerea cantitatii nu ne afecteaza. Noi avem de încasat de la populatie peste 26 de milioane de lei, din care putem acoperi si datoria la gaz“, a afirmat Sorin Capat, directorul CET Bacau. Societatea de termoficare se bazeaza acum pe grupul de cogenerare instalat. „Acest grup de 50 de megawatti functioneaza pe carbune si este sustinut de gaz. Nu cred ca temperaturile sunt scazute la populatie. Noi avem o diagrama de reglaj, în functie de temperaturile de afara si de vânt. În functie de asta dam si noi agent termic“, a mai spus Capat.

Licitatia pentru grupul de cogenerare de la CET se face discret

CET Bacau a avut datorii mari si la bugetul de stat. Agentia Nationala de Administrare Fiscala a executat în luna decembrie societatea de termoficare bacauana cu suma de 12,8 milioane de lei, din care jumatate reprezentau penalitatile si TVA-ul.

Stavarache si Popovici au scapat fara urmarire penala/Terenurile din Serbanesti ramân în instanta

„E.ON Energie România îsi exprima încrederea ca CET Bacau va identifica o solutie viabila privind plata datoriilor restante, în conformitate cu obligatiile asumate, astfel încât compania noastra sa poata relua furnizarea întregii cantitati de gaze naturale necesare societatii de termoficare“, se mai arata in raspunsul oficial al EON.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com