Campania Nationala Zilele V – Protejeaza-ti feminitatea!

Societatea Româna de Ultrasonografie în Obstetrica si Ginecologie sustine începand cu luna februarie 2014, campania de informare, educatie si comunicare medicala privind sanatatea femeii: Zilele V – Protejeaza-ti feminitatea! campanie nationala ce va cuprinde pe lânga informare/educatie medicala, consult ginecologic de rutina si diagnostic gratuit pentru depistarea si tratarea infectiilor vaginale.  In Bacau, campania se deruleaza la Clinica Palade. 

Zilele VÎncepând cu luna februarie 2014, în 22 clinici medicale din 16 orase: Bucuresti, Brasov, Constanta, Craiova, Focsani, Iasi, Suceava, Bacau, Satu Mare, Timisoara, Pitesti, Oradea, Cluj Napoca, Ploiesti, Târgoviste si Arad, medicii ginecologi vor oferi sesiuni de informare medicala privind sanatatea femeii, consultatii ginecologice de rutina si diagnostic gratuit pentru depistarea si tratarea corecta a infectiilor vaginale.

Automedicatia este o problema de sanatate publica în România. Importanta unui consult medical si riscurile automedicatiei nu sunt constientizate de mare parte dintre paciente si, de cele mai multe ori, sanatatea devine o prioritate doar atunci când este amenintata. Consultatia ginecologica de rutina, însotita de cele mai multe ori de o ecografie transvaginala, este recomandata periodic, cel putin de doua ori pe an la persoanele tinere, active sexual si o data pe an pentru femeile aflate la menopauza.” spune Prof. Dr. Radu Vladareanu, Presedintele Societatii Române de Ultrasonografie în Obstetrica si Ginecologie, Director Departament de Obstetrica si Ginecologie UMF ‘’Carol Davila’’, Bucuresti.

În România, din cauza accesului dificil la informatii de calitate, a comunicarii greoaie medic-pacienta si a automedicatiei, situatia este alarmanta. De cele mai multe ori, medicamentele administrate nu sunt de fapt cele indicate si nu numai ca nu vor avea efect în ameliorarea simptomelor, pot chiar sa le agraveze si sa determine efecte nefavorabile.” adauga Prof. Dr. Radu Vladareanu.  

Campania este una de informare medicala privind sanatatea femeii, dar si de screening privind infectiile vaginale, deoarece se estimeaza ca, la un moment dat, pâna la 78% dintre femei vor avea o flora vaginala dezechilibrata, desi nu prezinta simptomele clasice, iar cazurile de infectii vaginale ramân nediagnosticate si exista foarte multe femei care prefera sa se trateze singure, în loc sa mearga la medic.

 

            Despre infectiile vaginale

La nivel mondial, pe an sunt raportate aproximativ 5-10 milioane de vizite la medicul ginecolog, cele mai multe fiind asociate cu vaginite (infectii genitale inferioare). Vaginitele infectioase sunt infectii vaginale asociate cu un agent patogen strain si se împart în : vaginite micotice (numite micoze vaginale sau vaginite fungice), vaginite bacteriene, vaginite mixte (micotica + bacteriana) si infectii cu transmitere sexuala. Dintre acestea, un procent important (24,6 %) îl reprezinta infectiile mixte.

Dintre infectiile cu transmitere sexuala, subliniem infectia cu tricomonas vaginalis care necesita tratament oral la care se poate adauga tratament vaginal, daca infectia este determinata de tricomonas vaginalis în asociere cu alti germeni patogeni si necesita si tratamentul partenerului. Pentru celelalte tipuri de infectii vaginale se prefera tratamentul pe cale vaginala.

Vaginitele duc la alterarea calitatii vietii si au un risc crescut de recaderi si recidive. Prezinta un tablou deseori acut, sever (cu inflamatie locala), leucoree (scurgeri vaginale), prurit, iritatie, disconfort, furnicaturi, durere, senzatii de arsura, disurie (arsuri mictionale) si dispareunie (durere în timpul raporturilor sexuale). De aceea, în cazul aparitiei simptomelor de infectie vaginala este foarte importanta programarea de urgenta a unui consult medical în cel mult 1 saptamâna de la aparitia simptomatologiei. De asemenea, un tratament corect este esential pentru vindecare si prevenirea recurentei.

„Un diagnostic corect, urmat de un tratament polivalent, corect condus, în paralel cu explicarea clara a regulilor privind schema de tratament, au consecinte favorabile pe termen lung, eliminând astfel riscul de recaderi si recurente pentru orice tip de infectie vaginala. Numai cadrele medicale pot diagnostica si trata corect o infectie vaginala, deoarece numai medicul poate pune diagnosticul de infectie vaginala si a tipului de infectie, pe baza istoricului medical si al examenului vaginal.” adauga Prof. Dr. Radu Vladareanu.

            La ce ne expunem?

Studii recente au aratat ca infectiile vaginale lasate netratate sau automedicatia duc la complicatii, pe lânga cresterea potentialului de reinfectie si recaderi. Infectiile vaginale cresc vulnerabilitatea la infectii si, eventual, cervicita (termen care include toate inflamatiile colului uterin), infertilitate dar si disconfort zilnic, persistent, infectii superficiale ale pielii si lista poate continua.

Lista clinicilor participante la campanie:

Oras

Clinica

Web Site

Bucuresti

Centrul Medical Academica

http://www.academica-medical.ro/

Bucuresti

Donna Medical Center

http://www.donna-medicalcenter.ro/

Arad

Centrul Medical Laser-System

http://www.lasersystem.ro/

Bacau

Clinica Palade

http://www.clinicapalade.ro/

Brasov

MedLife Maternitatea Eva

http://www.medlife-eva.ro/

Cluj Napoca

Centrul Medical Transilvania

http://www.cmtransilvania.ro/

Constanta

Euromaterna

http://www.euromaterna.ro/

Craiova

Maternitatea Madonna Maria

http://www.maternitateamadonna.ro/

Focsani

Iunona Med

Iasi

Omini Clinic

http://www.ominiclinic.ro/

Iasi

Prolife Clinics

http://www.prolifeclinics.ro/

Iasi

Centrul Medical Medis

http://www.centrulmedis.ro/

Oradea

Spitalul Pelican

http://www.spitalpelican.ro/

Pitesti

Centrul Medical Dr. Luca

http://www.drluca.ro/

Ploiesti

Spital Lotus

http://www.spital-lotus.ro/

Ploiesti

Spitalul de Obstetrica Ginecologie Ploiesti

http://www.maternitate-ploiesti.ro/

Satu Mare

Clinica Gynoprax

http://www.gynoprax.ro/

Suceava

Centrul Medical Bucovina

http://www.arcadiamedical.ro/contact/administratie/

Targoviste

Promed System

http://www.clinica-promed.ro/

Timisoara

Clinica Medicala Progyn

http://www.progyn.ro/

Timisoara

Centrul Medical Al Jobory

http://www.dr.aljobory-medicalcenter.ro/ro/contact-ro

Timisoara

Clinica Medicala Gyniclinique

http://gyniclinique.ro/

Campania Nationala Zilele V – Protejeaza-ti feminitatea!

Stiai ca :

La nivel mondial –

–       5-10 milioane de vizite la medicul ginecolog pe an sunt asociate cu vaginite, duc la  alterarea calitatii vietii si au un risc înalt de recaderi si recidive ?

 

–       aproximativ 1 miliard de femei pe an sufera infectii de tract urinar sau infectii vaginale ?

 

–       1 din 3 femei  pâna la varsta de 25 ani va avea cel putin un episod diagnosticat si tratat de infectie de tract urinar ?

 

–       doar 22% din femei mentin o flora vaginala normal ?

 –       pâna la 78 % din femei vor avea o flora vaginala dezechilibrata, desi nu prezinta simptomele clasice ?

 –       46.7% din totalul vaginitelor sunt micotice ?

 In România –

 –       Conform datelor de piata disponibile se concluzioneaza ca foarte multe femei cu infectii vaginale sunt nediagnosticate sau se autotrateaza.

 –       Automedicatia este o problema de sanatate publica, cu atât mai mult cu cât importanta unui consult medical si riscurile automedicatiei nu sunt constientizate ?

–       Tratamentul de scurta durata nu eradicheaza îndeajuns microorganismele si duce la o crestere a infectiilor recurente?

–       In cazul aparitiei simptomelor de infectie vaginala este foarte importanta programarea de urgenta a unui consult medical  în cel mult o saptamâna de la aparitia simptomatologiei ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com