Zilele trecute, la Editura Vicovia din Bacau a aparut volumul „Studii istorice asupra Chiliei si Cetatii Albe“, de Nicolae Iorga. Cartea este realizata dupa prima editie, anastatica, din 1899, scoasa la Institutul de Arte Grafice „Carol Gobl“ (furnizor al Curtii Regale) din Bucuresti, premiata de Academia Romana cu premiul „Alexandru Bodescu“. Editorul bacauan a adugat la finalul volumului studiul regretatului academician Gheorghe Buzatu, „Paradigme ale tragediei Basarabiei“, scris dupa mai bine de un secol de la apartitia lucrarii lui Nicolae Iorga.
„Studii istorice asupra Chiliei si Cetatii Albe“, o carte extrem de bogata in surse, prezinta cronologic istoria de zbuciumata a celor doua cetati (comunitati) din sudul Basarabiei (astazi aflate in Ucraina). Prefata si primul capitol se refera la opiniile umanistilor dar si ale unor autori din antichitate asupra regiunii „Dunarii de Jos“. Chilia si Cetatea Alba au avut parte de multiple influente (romana, genoveza, turca, tatara, rusa s.a.) aflandu-se la raspantia unor imperii si drumuri comerciale. Nicolae Iorga vorbeste si despre imposibilitatea realizarii unei istorii foarte precise, din motiv ca arhivele genovezilor au disparut, iar altele, la momentul scrierii cartii erau inacesibile. „Deci o istorie a Chiliei si Cetatii Albe lipseste, fiindca nu se poate sa nu lipseasca. De unde am putea sti, fara intrerupere, ceea ce s-a petrecut intre zidurile acestor orase, vreme de cinci secole? De unde am putea lua lamuriri asupra organizarii loc, asupra magistratilor, cari le administrau, asupra darilor, asupra numerului si compunerii populatiunii, asupra culturii, comertului? Ne-ar trebui, pentru a putea da o deslusire la aceste intrebari, o arhiva cum sunt cele sasesti din Ardeal, provincie a carei istorie se poate intr-adevar scrie, oras cu oras, an cu an. Chilia si Cetatea Alba, care au avut de sigur, o arhiva sub Genovezi, n-au pastrat-o. In principate, arhive oranduite n-au existat, probabil, niciodata, socotelile si ctele diplomatice ramanand in mana Domnului, care se schimba, si, in sfarsit, stapanirea turco-tatara a trecut pe acolo, stapanire de pe urma careia nu ramane nici bogatie, nici cultura“, afirma marele istoric roman. Iorga reuseste sa reconstituie o buna parte a trecutului Chiliei si Cetetatii Albe. Sunt prezentate numele conducatorilor/guvernatorilor/consulilor genovezi si moldoveni, din secolul al 13, pana in secolul al 17-lea. Plastic sunt prezentate si invaziile cazacilor si tatarilor.
„Si niciodata cazacii nu aratara atata indrazneala, ca pe vremea cand poporatiunea tatara incepu a patrunde in palcuri, palcuri, in pustiile basarabene. In 1601 ei macelaresc pe locuitorii din Soroca, in 1602 prada Constanta si cetatile basarabene, in 1603 se astepta o navalire a lor in Moldova, pe langa cea din Crimea. Ei venira, intr-adevar spre Dunara si facura cenusa Ismailul si Oblicita, in 1606, pradaciuni in Basarabia, in 1612, 60 de seice pradara Babadagul si mersera, arzand, de-a lungul marii pana la Varna si Mesembria“.
„Studii istorice asupra Chiliei si Cetatii Albe“, de Nicolae Iorga, aparuta la Editura Vicovia reda intocmai limba romaneasca (veche) a finalului de secol 19, folosita chiar si in mediul academic. Dealtfel, editura din Bacau isi propune sa aduca pe piata si alte volume, in editie anastatica ale aceluiasi mare istoric roman „Idei asupra problemelor actuale“, „Problema evreaiasca la Camera“, Continuitatea spiritului romanesc in Basarabia“, „Neamul romanesc in Basarabia“, „Basarabia noastra, scrisa dupa 100 de ani de la rapirea ei de catre rusi“ s.a.