BEN TODICA- Între doua lumi – a noastra si a lui

scris de Ion Ionescu Bucovu

Ben Todica, pe numele adevarat Todica Benoni s-a nascut în 1953 la 23 noiembrie în satul Ezer, Comuna Puiesti, judetul Vaslui.

Dupa anii 1950 se muta cu familia în Banat la munca la minele din ocna de Fier si Ciudanovita.singura lui preocupare  era vizionarea de filme. La 12 ani cumpara un aparat de proiectie, apoi un aparat de filmat cu care a reusit primul film.

A urmat cursurile Scolii primare în Ciudanovita, apoi Scoala profesionala din bocsa, unde a înfiintat un cineclub. A lucrat ca dj într-un club de noapte iar la 18 ani s-a angajat ca sudor si instalator. A facut liceul la Oravita, continuând sa faca si filme luînd si premii judesene si nationale. BEN TODICA- Între doua lumi

Ben todica, pe numele adevarat todica Benoni s-a nascut în 1953 la 23 noiembrie în satul Ezer, Comuna Puiesti, judetul Vaslui.

Dupa 1950 se muta cu familia în Banat, unde tatal a lucrat la minele de carbuni de la Ocna de fier si Ciudanovita. Înca de copil a fost îndragostit de film. Atât în scoala generala cât si în scoala profesionala a reusit sa faca mici filme apreciate pe plan local si judetean. La 18 ani s-a angajat ca sudor, apoi instalator. Si-a continuat studiile liceale la seral, învatând abeceul producerii de filme, adica regie, sunet, efecte vizuale, imagine, developare, montaj etc.

În anul 1979 a poposit pe pamânt australian la Melbourne unde a lucrat ca sudor si operator programator. A studiat 3 ani cursurile pentru scriitor si editor profesionist Monash University, a urmat cursurile scolii de sunet si canto, facând parte dintr-un grup vocal, dând diferite concerte. În 1993 a urmat cursul de instructori de realizatori de televiziune, devine membrul al asociatiei ATOM unde functioneaza si astazi. A început sa faca televiziune cu subiecte din tara, remarcându-se în rândul românilor de pretutindeni.

Întrebat ,,De ce face toate astea?”, Ben Todica raspunde: “De vina-i poate Eminescu, Cosbuc sau Creanga ca m-au fermecat cu frumusetea tarii si a poporului meu. Nu pot sta pasiv la competitia care exista în jur fara a fi mândru de faptul ca sunt român si ca am ceva de spus; ca putem contribui la bunastarea întregii lumi. Faptul ca ne numaram printre cele 26 de grupuri comunitare care transmit viata nationala si locala la televiziunea din Melbourne (si de anul acesta transmitem si la Brisbane si Adelaide), din peste 140 de nationalitati care au aplicat pentru acces la ch-31, este o mândrie si un respect pe care doresc sa îl aduc parintilor, profesorilor, prietenilor si întregului nostru neam. Fiecare fiu îsi multumeste parintii în felul sau. Acesta e felul meu…”

Desi a emigrat de peste 30 de ani, Benoni Todica a ramas un român adevarat, dovedind acest lucru prin tot ceea ce a facut pentru românii din tara, din Australia si de pretutindeni. Este deosebit de activ în viata comunitatii românesti din Australia si se ocupa permanent de promovarea adevaratelor valori culturale românesti din tara si din diaspora în România si în lume. Reuseste sa faca acest lucru în primul rând prin intermediul stirilor la emisiunea pentru comunitatea româna din Australia la radio 3zzz si ARCTV CH31 unde a realizat doua emisiuni cu ocazia împlinirii a o suta de ani de la nasterea actorului Stefan Ciubotarasu, apoi a organizat si participat la activitati în care au fost invitati scriitori, artisti, actori, oameni de stiinta, preoti….., Întâlnire cu grupul radio a scriitorilor George Anca, Vasile Andru, Ileana Cudalb Andrei, Înaltpreasfintia Sa Serafim Joanta, Preasfintitul Parinte Mihail Filimon, corespondent radio Nae Georgescu, prof dr Harry Con, prof dr Ileana Costea, prof. Dr. Ilie Rad etc. Întîlnirea de la Biserica Ortodoxa Sfintii Petru si Pavel cu Corul de copii Theotokos din Alba Iulia, întâlnirea de pe Muntele Dandenong cu sefii grupurilor comunitare din Melbourne etc. A luat interviuri si a realizat filme unui numar însemnat de pesonalitati marcante ale culturii, istoriei, artei, stiintei românesti. Capturând spectacolul Caviar, Votca si Bye, Bye , piesa a reputatului dramaturg George Astalos, initiatorul teatrului pistol, Stela Popescu, Alexandru Arsinel, Tamara Buciuceanu, Eugen Cristea, Cristina Deleanu, actorii Teatrului Nottara din Bucuresti pe scena teatrului Regency din Melbourne, Australia, si nu mai putin pe aceeasi scena artistul Dan Puric, iar în casa Bisericii Ortodoxe Române Sfintii Petru si Pavel din Melbourne un moment poetic cu actorii Cristina Deleanu si Eugen Cristea. “Tamara Buciuceanu m-a miscat profund” A intervievat o serie de jurnalisti de la postul de radio si tv Timisoara: Veronica Balaj, Simona Pele, cineastul Vasile Bogdan, maestrul Tiberiu Ceia, directorul statiei tv Ion Ionica. În orasul Oravita îi intervieveaza pe primarul inginer Ioan Boncoi, pe directorul teatrului Mihai Eminescu, poetul Ionel Bota, pe directorul Liceului General Dragalina, profesor Viorel Sperlea, iar de la Scoala de arta pe profesor Ioan Calen etc.
În 1993 cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la urcarea pe tron a marelui voievod Mihai si cu prilejul vizitei actorilor Teatrului National din Craiova, Ben a realizat o piesa de teatru radiofonic dupa un scenariu scris de colegul sau de emisiune, profesor Cristian Craciun, în interpretarea actorilor, Ilie Gheorghe, Valentin Mihali si Valer de la Cheza intitulata Mihai Viteazul, ca sa marcheze acest eveniment deosebit din istoria României. Piesa radiofonica reluata la cererea ascultatorilor de mai multe ori, si mai târziu preluata si de postul de radio national din Australia SBS.
A îndrumat si promovat tinere talente românesti, fie la postul 3zzz, fie recomandându-i pentru a fi publicati în ziare si reviste în format hârtie sau on-line sau prin activitati organizate: pictura – Alexandra Pelevaniuc, muzica – Loredana Sachelaru, tenis – Elisabeta Galusca etc.
A pastrat permanent legatura cu tara. A dat interviuri unor posturi de radio românesti nationale si locale: Radio International, TVR Cultural, Radio Timisoara. A facut posibila realizarea unor activitati culturale cu doua institutii de cultura importante: Biblioteca judeteana „Nicolae Milescu Spatarul” si Colegiul Economic „Anghel Rugina” desfasurate duplex, Vaslui, România – Melbourne, Australia. A prezentat lucrari literare la .. Simpozionul „Promovarea valorilor culturale românesti, Vaslui, editiile 2008, 2009, 2010 si Simpozionul „Ioan Slavici la aniversara„ organizat de Universitatea „Ioan Slavici„ Timisoara, 2011.

Ben Todica împlineste 60 de ani. La acesta vârsta ramâne  tot tânar cu o pofta de munca nemaiîntâlnita.

Cineast, scriitor, om de radio si televiziune, recitator, om de cultura, Ben Todica ramâne un exemplu de munca pentru promovarea culturii române. LA MULTI ANI, MAESTRE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com