Dincolo de pasiunea pentru arta-Ben Todica

Scris de MARIANA CRISTESCU

La multi ani, frate moldovean din Ezer, banatean din Ciudanovita, australian din Melbourne, menestrel al diminetilor din Shanghai!

La multi ani, contemporan al nostru, BEN TODICA, român, mereu si totdeauna, din România!

 Cum poti avea acces la o natiune? Elimina-i cultura! Cum poti îngenunchea un popor? Ia-i identitatea!”  (Ben Todica)

Fie si citind doar motto-ul, ti-ai putea da seama cine este OMUL, cine este ARTISTUL! Personalitate complexa si emblematica a diasporei românesti, Ben Todica s-a nascut la 23 noiembrie 1952, în satul Ezer (comuna Puiesti, judetul Vaslui, România), apropiata aniversare a sase decenii  de viata tumultoasa prilejuindu-ne bucuria si onoarea de a-i adresa sincere si calde gânduri de bine si urari: LA MULTI ANI, SUB CER SENIN, CU LUMINA SI IUBIRE!

Dupa anii 1950, familia  se stabileste în Banat, unde tatal va lucra în minele de carbune de la Ocna de Fier, apoi la  minele de uraniu din Ciudanovita (Banat).   Singura distractie a locuitorilor era vizionarea unui film pe saptamâna. „Desi copil, reuseste, cu un diaproiector, sa proiecteze diferite filme si sa deseneze fotograme. La 12 ani a cumparat un aparat de proiectie, apoi un aparat de filmat cehoslovac Meopta si doua filme. Cu acest aparat a reusit sa realizeze primul film, care prezenta o scurta poveste cu cowboy si indieni si a fost intitulat «Copilarie» (dura trei minute).” Asa a început povestea unei pasiuni de o viata. „A urmat cursurile  primare la Scoala Generala de 8 ani Ciudanovita, apoi Scoala Profesionala UCMMA din Bocsa, unde, la propunerea lui, s-a înfiintat un fel de cineclub si a realizat un filmulet de trei minute. La 18 ani se angajeaza ca sudor, apoi instalator de conducte de linii electrice si de apa. Paralel cu munca îsi continua studiile, la seral, la Oravita. În acest timp a facut filme de instructaj si protectia muncii si a participat la un concurs al cineastilor amatori, organizat de IATC si Uniunea Sindicatelor din România, în urma caruia, timp de sase luni a învatat abecedarul pentru producerea unui film: regie, sunet, efecte vizuale, imagine, developare, montaj. A continuat sa realizeze filme, luând premii judetene si nationale.”

Sa recapitulam, deci: nationalitate româna, cetatenie româna si australiana, artist independent (cineast, producator TV, jurnalist broadcaster, inginer de sunet, scriitor etc.), sudor, electronist, director de cinematograf, mecanic  masinist masini extractie, operator proiectionist, operator TV, zilier, remuvalist, proces worker etc.Vorbeste engleza,  italiana si româna fluent. Se remarca prin contributii jurnalistice si eseistice în paginile unor reviste din tara si strainatate; are si hobby-uri: electronica, fotografie, muzica, tenis, plimbarea prin natura. Este casatorit cu o chinezoaica fermecatoare – Mingming Dong, au o casa plina cu copii (Carol, Eric si mezina Argesel).

„Dincolo de pasiunea pentru arta, Ben Todica este si un patriot adevarat (oricât de demonetizat poate parea cuvântul!) pentru care nu exista ezitare în finalizarea practica a proiectelor propuse. Aproape întreaga sa activitate (si viata) este dedicata spatiului românesc, ramas astazi atât de sarac în valori morale.” – scrie Stefan Doru Dancus – în prefata la primul volum al lui Ben Todica, sugestiv intitulat „Între lumi”. .- „În cursa spre «europenism», spre «occidentalism», ne-am pierdut intelectualii, adevaratii studenti, oamenii de cultura. Crosul supravietuirii n-a fost însa abandonat de buticari, agramati, semidocti. Axele acestui început de mileniu sunt bisnita, coruptia, minciuna ce-au reusit sa impuna ritmul unui nou regulament la scara planetara. S-ar putea ca Ben Todica, lucrând la reactivarea fondului sufletesc uman, sa fie printre ultimele redute de aparare ale constiintei poporului nostru.”

,,M-a? apleca sa sarut pamântul ?i apa ?i trestia, ?i-n euforia unei posibile regasiri, a? strânge în bra?ele mele sateanul nobil ce a ramas legat de glie.”- marturisea  Ben Todica unui reporter.

Fara îndoiala, spre cinstea lui, în ciuda tuturor furtunilor compatriotul nostru este un român cu radacinile adânc înfipte în glia natala, cu fibra tare, greu de rasucit.

     

(Ben Todica- „Între doua lumi”, editie revizuita si adaugita, Editura „Aprilia Print”, Timisoara, 2012)

A poposit pe pamânt australian (Melbourne) în 1979, mânat mai degraba de curiozitatea tineretii, cum singur marturiseste la un moment dat, în interviul acordat jurnalistei si scriitoarei Veronica Balaj, de la Radio Tinisoara, desi îsi dorea sa ajunga în Suedia.  Ajuns aici, viata lui  s-a desfasurat, fara încetare, pe doua planuri paralele. „Ani buni a lucrat la Philips ca sudor, meserie învatata din tara, apoi ca subcontractor, pe cont propriu, cinci ani de zile, pentru Telecom, si operator-programator la marea companie NATRA, care executa radiatoare pentru masini. Batalia pentru existenta nu i-a omorât dragostea de-o viata pentru film si pentru tot ce tine, în general, de mass-media. A continuat sa învete, în ciuda barierelor de vârsta, limba, cultura, mentalitate etc., facându-se util tarii de adoptie, precum si comunitatii românesti de aici, fiind chiar  nominalizat „Australian of the Year 2007” (Australianul Anului  2007) pentru contributiile sale.

„Un român din Australia, de la «Între doua lumi» la «În doua lumi»” – îsi intitula comentariul acelasi Stefan Doru Dancus, semnalând, în revista „Singur”, aparitia celui de-al doilea volum al lui Ben Todica.

 

„Înainte de a vorbi despre scriitorul Ben Todica, cel mai nimerit ar fi sa vorbim despre omul de cultura Ben Todica, o personalitate proeminenta a culturii române din Melbourne, Australia. – continua editorul. – Asta, pentru a sublinia puterea de munca a celui ce a realizat cutremuratorul film documentar «Drumul nostru», care activeaza la Televiziunea Comunitara Româna din Melbourne – canalul 31 – si care realizeaza o emisiune radio în limba româna, adresata publicului român din Australia. Fireste, întâlnirile cu oameni marcanti ai Diasporei (si nu numai), cu scriitori, artisti, medici, pastori, actori si regizori, politologi si politicieni, ziaristi sau simpli cetateni si-au pus o amprenta benefica pe cultura autorului; aici putem observa cum pasiunea initiala pentru cinematografie se continua într-un mod fericit cu fascinatia scrisului si atinge punctul suprem cu aparitia celor doua volume – volumul «Între doua lumi» (Ed. «Atticea», Timisoara) si volumul «În doua lumi» (Ed. «Singur», Târgoviste) volume lansate si în România. (…) Îl felicit si invit pe toata lumea la acest «festin» al inteligentei si culturii numit «În doua lumi», a doua carte a unui mare român care de acolo, din celalalt capat al lumii, ne spune ca n-a uitat de unde a plecat.”

Dupa cum mentionam mai sus, autorul îsi intitulase primul volum (cu un motto din „Viata pe un peron” de Octavian Paler, si prefatat de poetul român Ion Miclau, traitor în Cringila Australia) „Între doua lumi”, în cuprins aflându-se: Precuvântare, Împartasire, Micu?ul meu cântec, I. IDENTITATE SI VALOARE: Mândria mea de român, Istoria noastra, a emigrantilor, trebuie transmisa, Literatura ca instrument, Graiul nostru, „Valoarea”, Cheia, Efectul „Fluture”, Dragul meu Poet, „Eminescu nerelevant”, Încrucisare,  Armele culturale, Samuraiul Grigoras,  Violenta-i pentru lasi, Mirajul societatii sau Fata Morgana, II. NOSTALGII: Ciudanovita vie, plina de amintiri, Fascinatia povestirilor, Primul meu teatru adevarat, O „bucatica” de TARA, Tinutul de Nord, III. IMPRESII SI PRIETENII: Marile lucrari izvorasc din sensibilitati universale…, „Robii Pamântului – o carte de o frumusete si sinceritate rara!”, Scriitorul este vasul Creatorului,  Icoana Mariei, Poezia vie, George Anca si „Cromozomul Calcutta”, Scrierile lui Ioan Miclau, „La givan cu banatenii”,  Floreat, crescat, IV. DIALOG ÎNTRE DOUA LUMI: Despre exil…  (Interviu realizat de Veronica Balaj,  Radio Timisoara), De vorba cu STELA POPESCU (Interviu realizat de  Benoni Todica,  Melbourne, 2004, Australia),  A fost… colega de la blocul „A”, Prinsi „în oglinzi…”, Portile întelepciunii,  Portile raului, Drumul nostru, Notite, Postfata.

În paginile celui de-al doilea volum – „În doua lumi” -, autorul include interviuri: Confesiuni euharistice cu scriitorul american de origine româna,  Petru Popovici, Despre visele împlinite ale prof. dr.  Ileana Costea, Cultura si spiritualitate – convorbire cu George Anca si Corin John Izvernariu, Anca Visan sau diplomatia la ea acasa, Petru Luhan, europarlamentar al tuturor românilor, Imaginea dorului  de tara si  al departarii în viziunea regizorului Dan Puican, Filmul documentar, pasiunea cineastului Vasile Bogdan, Hazul de necaz cu actrita Stela Popescu, Fascinatia Australiei în sufletul actorului Eugen Cristea, Despre actorie si sinceritate cu actrita Cristina Deleanu, Tiberiu Ceia, Împaratul cântului banatean, Despre cântec cu interpreta Zoe Zaica Fuicu,  La ordinea zilei cu jurnalista Cristina Mihai, Punând ,,Punctul pe I“ cu jurnalista Simona Pele, Despre bucuria culorii în sunet si miscare cu Doina Constanta Spilca, Document istoric al Ciudanovitei – marturisirile lui Tiberius Andonie, Regasirea prietenilor din copilarie – La taifas cu Nistor Petru, Întru descoperirea si pomenirea numelui celor unsprezece mineri pieriti la datorie – interviu cu Nicu Chise, Spovedania ultimului supravietuitor – Dumitru Ion, Despre experienta la superlativ a unei femei obisnuite Alexandrina Stroiu, În Passo Doble cu româncuta Loredana Sachelariu, Despre frumusetea inteligentei cu Elisabeta Cristina Galusca, Cuvânt de încheiere. Ben Todica a transcris logosul din interviurile sale filmate sau radiodifuzate la 3ZZZ,  Melbourne, si le-a publicat la editura „Singur” în cartea «În doua lumi»,  lansata la Bucuresti. Evenimentul a avut loc la Centrul pentru Activitati Recreative si Inovare Ocupationala, în cadrul Colocviilor de Marti organizate de scriitorul George Anca, în 31 Ianuarie 2012. Editorul Stefan Doru Dancus care s-a ocupat de realizarea grafica de exceptie a cartii a fost prezent si a vorbit despre omul de cultura si patriotul român Ben Todica. Coperta a fost realizata de Eric Chen.”

Nu am avut onoarea de a-l cunoaste personal pe domnul Ben Todica în vremea în care înca se afla în tara. Mi-a produs aceasta reala bucurie prietena mea (îmi permit sa o consider deja asa) doamna Emilia Tutuianu, redactor-sef al revistei „Melidonium”, prin intermediul cartilor sale, semnalându-mi apropierea frumoasei aniversari a compatriotului nostru, dumneaei aflându-se între „vinovatii” importanti ai apartiei celei de-a doua carti, dupa cum însusi autorul o „demasca”: „Editarea si promovarea cartii, întâlnirea ei cu publicul cititor sunt împlinite prin amabilitatea si stradania doamnei Emilia Tutuianu si Editurii Musatinia,  de aceea doresc sa-i aduc fratesti multumiri.”

 

Am avut bucuria de a-i citi, fie si târziu, cartile, autorul însusi putând fi personaj al unei carti de mare întindere. Un Om cât o lume, cu inima fierbinte de român:

          „România viitorului e a tuturor românilor. În orice loc de pe pamânt unde e un român e o micuta Românie si totalitatea lor o formeaza ca un întreg. Esenta am descoperit-o în diaspora. Mi-am redescoperit TARA si, cu fiecare descoperire, mândria mea de român a crescut. N-a fost usor, pentru ca întotdeauna a existat pericolul de a-ti pierde aripile si, precum licuriciul, m-am strecurat prin întuneric, cum am stiut mai bine. Cu credinta si respect pentru lumina.”  

La multi ani, drag si distins contemporan al nostru,

 

BEN TODICA,

                              român, mereu si totdeauna, din România!

 

Impartaseste

Octavian Dumitru Curpas a etichetat acest articol cu: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com