Bacauanul Neculai Cosa este bucuros ca a inceput razboiul in Libia. El crede ca astfel, regimul lui Muammar Gaddafi nu-i mai poate face rau. In perioada 1986-1987, in timp ce lucra la Antrepriza Romana de Constructii-Montaj (ARCOM)Bucuresti, el a fost inchis in inchisorile politice din apropierea capitalei Tripoli. El afirma ca in acceasi perioada, la Bucuresti, un libian aflat in slujba lui Gaddafi a ucis un diplomat israelian care vorbea de rau, la BBC Egipt, regimul dictatorial din Libia.
Deoerece libianul a fost arestat in Bucuresti, autoritatile din Tripoli l-au retinut impreuna cu alti doi romani care lucrau in constructii, pe motiv de detinere de alcool. O perioada de mai bine de 9 luni nu a vazut lumina zilei, nu s-a putut barbieri, nu si-a schimbat singurul vesmant ce-l purta si a trait in fiecare clipa cu gandul ca va fi ucis. Pentru perioada de 18 luni de detentie, din care jumatate in regim strict, bacauanul nu si-a primit salariile pana in ziua de astazi. Si nu a primit nicio explicatie oficiala. Pentru suferinta lui dar si a altor romani, inchisi in aceeasi perioada, Neculai Cosa a intentat proces Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) unde cere despagubiri de 5 milioane de euro.
Razboiul din Libia i-a dat curaj
„Acum ca a inceput razboiul din Libia, mi-am gasit linistea. Dupa aproape 25 de ani. In toti acesti ani nu am putut uita cosmarul. Mi-a fost frica ca Muammar Gaddafi sa nu trimita pe cineva sa ma lichideze. Acum stiu ca regimul va fi schimbat si mie mi se va face dreptate”, afirma Neculai Cosa.
(Bacauanul a vaut de curand in paginile Libertatea o poza din 1986, in care apar cei doi dictatori, Nicolae Ceausescu si presedintele Muammar Gaddafi. „Am vazut poza in Libertatea. Cei doi dictatori aveau relatii stranse. Eu l-am vazut pe Gaddafi de cateva ori, stiam ca este un om periculos si ca este bine sa nu te implici in dsicutii politice”. )
Inchisi pentru un bidon de rachiu
„Am fost inchisi eu, Neculai Spataru din Constanta si Laurentiu Roca, din Neamt, dupa ce ni s-a inscenat ca detinem alcool si dupa ce un coleg a fost prins cu un bidon de un litru de rachiu. Pentru un astfel de delict, un cetatean strain, provenind dintr-o tara cu care Libia avea relatii nu avea de ce sa stea mai mult de o saptamana”, mai afirma Neculai Cosa. Fara nicio judecata, fara nicio alta explicatie, cei trei romani au fost tinuti in detentie intr-o inchisoare din Tripoli. Exact inainte de intemnitarea lor, in Bucuresti s-a produs un incident diplomatic. „Un diplomat israelian, care vorbea de rau regimul Gaddafi, a fost ucis in Bucuresti. Se spunea ca a fost arestat si ca risca detentie pe viata”, mai spune Cosa.
Inchisoarea l-a adus intr-o stare de degradare de nedescris
Cei trei romani au stat un an si jumatate in puscarie. In primele luni, ei au avut parte de un regim mai lejer, cand rar li s-a permis sa sune si in tara. „Foarte rar am vorbit cu el, pana la sfarsitul lui 1986. Apoi, nu am mai stiut nimic. Am crezut ca e mort”, ne-a declarat sotia lui Maria Cosa. Dupa ce autoritatile de la Bucuresti au stabilit detentia pe viata a libianului ucigas, romanii au fost mutati intr-o alta inchisoare, legati la ochi sub amenintarea permanenta a mortii. „Pe 31 decembrie am crezut ca ne vor impusca. Ne-au purtat legati la ochi, apoi ne-au dezbracat la piele si ne-au imbracat intr-o roba. Pana pe 26 septembrie 1987 nu ne-am mai barbierit, spalat. Eram intr-o stare de degradare greu de inchipuit. Un cosmar pe care nu l-am mai putut uita”
Sotia a facut demersuri, ministrul Ion Coman i-a scos
Adevaratul erou pare sa fie sotia lui Neculai Cosa. Din cauza unor probleme de sanatate, Maria Cosa s-a internat la Spitalul Gheorghe Marinescu din Bucuresti. Aici a cunoscut pe sotia unui sef al Comitetului Central al PCR, care i-a spus ce trebuie sa faca. „Am depus trei plangeri, la Comitetul Central, la Comitetul de Ministri si apoi la Ministrul de Interne, Ion Coman. In doua saptamani am primit raspunsul si s-au facut demersurile diplomatice”, a spus Maria Cosa.
Oficialii Ambasadei Romaniei din Libia au facut demersurile oficiale. Tot atunci, regimul Ceausescu l-a eliberat pe libianul implicat in conflictul diplomatic. „Am fost eliberati. Nu-mi venea sa cred. Sotia mea ne-a salvat viata”, a mai spus Cosa.
Cazul Neculai Cosa a ajuns la CEDO
In ultimii ani, Neculai Cosa a facut demersuri catre toate institutiile romanesti care puteau elucida cazul. Bacauanul si-a dorit sa recupereze, intr-o forma sau alta, banii pentru cele 18 luni de inchisoare, in care nu a primit niciun ban de la Arcom. „Am primit raspunsuri de la toate serviciile secrete, de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, de la Ministerul Afacerilor Externe dar si de la Arcom. Ne-a fost imposibil sa obtinem raspunsuri de la autoritatile din Libia, conduse si astazi de Muammar Gaddafi. Tocmai de accea am initiat procedurile la CEDO. Dupa ce am reusit sa-i contactez pe ceilalti doi romani si au dat declaratii ca martori, CEDO mi-a acceptat plangerea si urmeaza ca ea sa fie solutionata. Pentru daune materiale si morale, pentru toti acesti ani de cosmar, am cerut 5 milioane de euro” a mai marturisit Neculai Cosa.
ma bucur sa vad ca acest caz nu a fost uitat! felicitari!