„Avocatul“ Viorel Ponta, inculpat in dosarul Turcesti-Rovinari. Sechestru pe averea premierului României

Comunicat DNA: Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea în miscare a actiunii penale fata de inculpatul PONTA VICTOR-VIOREL, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Victor Ponta (2)Viorel”, în prezent prim-ministru al României, sub aspectul savârsirii infractiunilor de:

 

– fals în înscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni),

– complicitate la evaziune fiscala, în forma continuata,

– spalarea banilor.

 

În ordonanta procurorilor se arata ca, în cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o parte însemnata din sumele obtinute de catre SCA „Sova si Asociatii” de la cele doua complexe energetice (Turceni si Rovinari) a fost destinata exclusiv interesului personal al lui Sova Dan-Coman si a persoanelor din sfera sa relationala.

La data 6 mai 2015, în contextul documentarii, de catre procurori, a aspectelor privind relatiile contractuale ale societatii de avocatura SCA „Sova si Asociatii, s-a dispus predarea, de catre autoritatea fiscala competenta, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspectie fiscala efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”.

În urma analizarii înscrisurilor, în raport de probele ce fusesera deja administrate în cauza, a rezultat urmatoarea stare de fapt:

La data de 30.08.2007, între SCA „Sova si Asociatii” reprezentata de Sova Dan-Coman si Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o conventie de conlucrare profesionala, având ca obiect conlucrarea celor doua parti în dosarele de natura penala, de drept penal al afacerilor, precum si în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Conventia s-a încheiat pe o perioada nedeterminata. În conventie s-a prevazut ca pentru lucrarile profesionale efectuate în conlucrare, onorariile sa fie încasate de societatea de avocati, iar avocatul Ponta Victor-Viorel sa primeasca o suma fixa de 2.000 euro, pentru care va emite o factura lunara.

Prin act aditional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/luna onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel.

Conventia de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru.

Pentru presupusele activitati efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un numar de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei.

Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societatii de avocati SCA „Sova si Asociatii” care a efectuat plata contravalorii lor dupa care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezinta cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale, având în vedere ca, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesionala în temeiul conventiei de conlucrare. Sova Dan-Coman a fost singura persoana cu drept de dispozitie în privinta oricaror actiuni de orice natura care implicau societatea de avocati.

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfasurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a înteles cu Sova Dan-Coman ca acesta sa întocmeasca în cadrul societatii de avocati, rapoarte de activitate juridica, pretins a fi prestata de Ponta Victor-Viorel, corespunzatoare celor 16 luni cât a durat conventia.

Întrucât specializarea juridica lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activitatile sa vizeze asistenta juridica în dosare de natura penala în legatura cu clientii societatii de avocati.

Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzatoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008.

Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” dupa modelul înscrisurilor privind activitatea juridica desfasurata de mai multi avocati din cadrul SCA „Sova si Asociatii”, avocati care au declarat ca nu au conlucrat niciodata cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitatile respective, nici macar în parte.

Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obtinute de la SCA „Sova si Asociatii” pentru cumpararea a doua apartamente de lux într-un complex rezidential situat în Bucuresti.

În perioada 11.11.2008 – iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societatii de avocati, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocati a platit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/luna) si alte obligatii catre firma de leasing, în total, 79.641,11 lei.

În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fara sa mai achite vreo suma de bani societatii de avocati. Autoturismul a fost achizitionat de societatea de avocati SCA „Sova si Asociatii”, la solicitarea expresa a lui Ponta Victor-Viorel.

 

În cauza, procurorii au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatului Ponta Victor-Viorel.

 

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , ,

Un comentariu

  1. Parca vad ca iese nevinovat, ca in ziua de azi banul este la putere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com