Autoritatile bacauane se împrumuta cu 210 milioane de lei

Primaria Bacau va face un credit, la BCR, de 150 de milioane de lei iar Consiliul Judetean Bacau, 60 de milioane de lei. Chiar daca autoritatile bacauane au depasit gradul maxim de îndatorare, admis de lege, împrumutul este admis, deoarece banii sunt luati pentru investitii si cofinantarea unor proiecte europene.

În aceeasi zi, pe 31 ianuarie, datoria publica în judetul Bacau a crescut cu 210 milioane de lei (aproximativ 50 de milioane de euro). Împrumuturile care vor fi contractate în urmatoarea perioada, de Prmaria Bacau si Consiliul Judetean sunt motivate de necesitatea realizarii unor proiecte europene.

Consilierii locali bacauani au aprobat contractarea unui împrumut de 150 de milioane de lei, prin BCR, la sugestia edilului Romeo Stavarache. Banii vor fi folositi pentru finalizarea Spitalului Municipal Bacau, care a înghitit pâna acum peste 44 de milioane de euro, dar si a Pasajului Subteran Stefan Guse-Oituz, blocat acum actiuni în instanta. Administratia locala vrea sa înceapa si modernizarea Insulei de Agrement si Caii Moldova (reabilitarea Podului Margineni).

Consiliul Judetean are un grad de îndatorare de 57,67%

Si alesii judeteni au votat pentru un împrumut în banca, care va acoperi deficitul institutiei în finantarea unor investitii majore. Cei 60 de milioane vor fi returnati în doar 41 de luni. Cu acest împrumut, gradul de îndatorare al Consiliului Judetean depaseste limita admisa de lege si este 57,67%. Noul credit este legal, deoarece, în cazul împrumutului pentru investitii din fonduri europene, institutia este exceptata de la conditia de a nu depasi un grad de îndatorare de maxim 30%.

Gropile de gunoi manânca jumatate din bani

Banii împrumutati de Consiliul Judetean vor fi folositi pentru realizarea Schi Parc Slanic Moldova (8 milioane de lei), reabilitarea drumului judetean Parincea, Huruiesti, Gaiceana, Bibiresti, Buhoci ( 17 milioane) dar si pentru investitii la gropile de gunoi, în proiectul „Sistemul integrat de management al deseurilor solide în judetul Bacau“, care vor costa 35 de milioane de lei.

Un comentariu

  1. Gulzhauhar spune:

    eRomania nu este doar portalul prcapiinl, ci intreaga retea guvernamentala si cei peste 2000 de oameni care trebuie pregatiti sa foloseasca un sistem care comunica de la nivel local la nivel european. Sistemul ar urma sa lege tot ce tine de administratie, de la consiliile locale, primarii, pana la ministere si peste 200 de agentii.Banii care se vor baga in portalul eRomania sunt o picatura fata de sumele necesare pentru intreg sistemul si este vorba de mai mult de 1 miliard de euro, bani in cea mai mare parte europeni.Este un megaproiect, care va fi scos la licitatie in mai multe etape, impartit in mai multe proiecte si care va dura cativa ani buni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com