Americanii ne multumesc pentru prinderea lui Viktor Bout/ MAE din Rusia este nemultumit de sentinta si cer extradarea

Pe 2 noiembrie Viktor Bout a fost gasit vinovat de conspiratie în vederea vinderii de armament în valoare de câteva milioane de dolari catre Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC), organizatie terorista columbiana. Armele urmau a fi folosite pentru a ucide americani aflati în Columbia. Reprezentantul SUA in Romania, Ambasadorul Mark Gitenstein, a tinut sa multumeasca oficialitatilor romane, procurorilor din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pentru eforturile depuse in actiunea de prindere a militarului rus.

citeste si: Vinde torta Olimpiadei de la Moscova din 1980

In replica, fata de condamnarea lui Viktor Bout, Ministerul Afacerilor Externe din Rusia si-a exprimat indoiala asupra sentintei  procurorilor din New York. Mai mult, oficialii rusi cred ca asupra lui Viktor Bout s-au facut presiuni si s-au aplicat metode psihice si fizice neacceptate de legislatia mondiala in domeniu.

 

Mark Gitenstein: Multumesc Guvernului Romaniei si poporului roman pentru implicarea in aceasta ancheta

„Asa cum a comunicat în data de 2 noiembrie 2011, Preet Bharara, procuror federal al districtului sudic al orasului New York, un juriu federal l-a gasit pe Viktor Bout vinovat de: (1) conspiratie la uciderea de cetateni americani; (2) conspiratie la uciderea de functionari si angajati americani; (3) conspiratie în vederea obtinerii si utilizarii de rachete antiaeriene; (4) conspiratie în vederea furnizarii de ajutor material unei organizatii teroriste.

 

În cadrul procesului s-au prezentat dovezi care au aratat ca Viktor Bout era pregatit sa vânda arme teroristilor membri ai FARC, care aveau sa le foloseasca pentru a ucide cetateni americani.

Ancheta în acest caz s-a realizat împreuna cu autoritatile române si cu autoritatile din alte câteva tari.

În replica la verdict, Eric Holder, Procurorul general al SUA, a declarat: „Astazi, unul dintre cei mai activi traficanti de arme este tras la raspundere pentru trecutul sau josnic. Traficul de arme si sustinerea acordata de Viktor Bout conflictelor armate au îngrijorat întreaga lume timp de câteva decenii. Acum, el si-ar putea petrece întreaga viata în închisoare ca urmare a eforturilor sale de a vinde teroristilor armament în valoare de milioane de dolari, ce urma a fi folosit pentru a ucide cetateni americani.”

 

Rezultatele anchetei si succesul procurorilor ilustreaza strânsul parteneriat pe care Agentia Antidrog Americana (DEA) are privilegiul de a-l avea atât cu procurorii români din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), cât si cu anchetatorii de la Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate din cadrul Politiei Române. Poporul american datoreaza recunostinta Guvernului României si poporului român pentru eforturile exemplare si neobosite depuse de autoritatile române în sprijinul acestei anchete.

 

Adresez multumiri sincere Guvernului României si poporului român pentru cooperarea si parteneriatul excelente cu DEA si Statele Unite ale Americii în lupta comuna împotriva traficantilor de droguri si a narco-teroristilor din întreaga lume”, a spus Mark Gitenstein, Ambasadorul SUA in Romania.

Exclusiv- Rafo Onesti: “Scrisoarea Wikileaks este facuta la comanda pentru a ne face rau”

Sageata din Carpati

Jerome Aumente a sustinut prelegeri de jurnalism economic

Pentru Sergiu Musat, clarinetul a devenit un alter ego

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com