Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, prezent la aniversarea primului an de la listarea Fondului Proprietatea la Bursa, crede ca statul roman a facut pasi importanti in privinta reformelor economice si nu numai.
Principalele teme abordate de Mark Gitenstein au fost: Actionarii straini detin 40 din Fondul Proprietatea. Capitalizarea bursiera a atins prin BVB, 11,9% din PIB-ul României. Pentru modernizarea sectorului energetic sunt necesare peste 10 milioane de euro. Statul roman a facut primii pasi pentru „privatizarea“ Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Romgaz prin scoaterea la vanzare a unor actiuni. Zeta Petroleum din Australia va face investitii in domeniul gazelor naturale din Romania.
Oficialul american s-a referit si la masurile de austeritate indurate de romani, dincolo de care se vede lumina de la capatul tunelului: „Nu se poate nega faptul ca masurile de austeritate, desi necesare, au fost dificil de îndurat. Însa ele ar trebui sa constituie doar primul pas spre redresare economica. Acesta este momentul potrivit pentru a fructifica masurile deja luate, pentru a aplica noi politici si programe care vor aduce crestere economica tuturor companiilor, dar si tuturor românilor. Cred ca este cel mai probabil mod de a asigura o îmbunatatire sustenabila a nivelului de trai al românilor obisnuiti“, a spus Mark Gitenstein.
Discursul Ambasadorului Mark Gitenstein:
„Listarea la Bursa a Fondului la suma de 1.300.000.000 de euro, cea mai mare valoare de pe Bursa de Valori Bucuresti, a readus România în atentia marilor investitori institutionali straini. Actiunile Fondului au fost cele mai tranzactionate de Bursa în 2011, dublând valoarea medie zilnica a tranzactiilor. Acest lucru a dus nu doar la generarea de venituri substantiale, ci si la atragerea interesului mai multor investitori straini. La sfârsitul anului 2011, actionarii institutionali straini detineau peste 40% din actiunile Fondului Proprietatea, un lucru extrem de important.
În ciuda faptului ca rezultatele înregistrate anul trecut demonstreaza ca investitorii sunt interesati de România, bursa ramâne o resursa insuficient valorificata.
Desi capitalizarea bursiera în România a înregistrat o crestere semnificativa, ea mai poate creste extrem de mult. În Germania, capitalizarea bursiera reprezinta un procent de 45% din PIB, în Austria 36%, în Polonia 40%, în timp ce în România, ea reprezinta doar 11,9% din PIB.
Dat fiind faptul ca atragerea unui numar mai mare de investitori straini este o prioritate a guvernului, Bursa de Valori Bucuresti ar trebui folosita intensiv ca motor al cresterii, generând lichiditati (resurse) pentru toate tipurile de investitori, fie ei investitori interni, straini, mari sau mici, si chiar pentru sectorul public.
În primavara anului trecut si eu, si prietenul meu, ambasadorul Austriei, am vorbit aici despre rolul pietelor de capital în consolidarea democratiei si a economiei din România. Am vorbit despre nevoia de a obtine investitii private în vederea realizarii îmbunatatirilor vitale necesare în sectorul energetic si cel al transporturilor. Doar pentru modernizarea sectorului energetic sunt necesare 10.000.000 de euro. Dat fiind faptul ca unele dintre companiile de stat, predominante în aceste sectoare, se straduiesc din rasputeri sa obtina profit, o infuzie de capital privat le-ar fi extrem de utila pentru a îmbunatati retelele electrice, pentru a construi autostrazi si, în general pentru a oferi servicii mai bune românilor.
În prezent, profiturile companiilor de stat sunt prea des directionate spre bugetul de stat sau spre buzunarele unor persoane cu relatii influente. Desi, evident, este dreptul statului sa transfere aceste venituri catre bugetul propriu, acest lucru lipseste companiile de stat de fondurile de care au nevoie pentru a face investitii si, în cele din urma, pentru a genera crestere economica.
Salut cu entuziasm ofertele publice initiale de vânzare de actiuni ale Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, anuntate de guvern pentru acest an, precum si ofertele publice secundare de vânzare de actiuni ale Petrom, Transelectrica si Transgaz. Guvernul ar trebui sa considere aceste oferte nu doar ca fiind modalitati de privatizare a respectivelor companii si de umplere a conturilor statului, ci si ca fiind modalitati ca aceste companii sa obtina capitalul necesar pentru realizarea de investitii. De exemplu, Zeta Petroleum, companie australiana de explorare si productie de petrol si gaze naturale, a programat în luna martie realizarea unei oferte publice initiale pe piata de capital australiana pentru a finanta investitiile din domeniul gazelor naturale din România.
În situatia în care în România exista 760 de companii de stat, cu o valoare de 11% din PIB, aceste companii ar putea proceda la fel cum a procedat Zeta Petroleum, devenind un motor al redresarii economice a României prin fructificarea finantarilor private pe care le poate oferi piata româneasca de capital.
Dar piata de capital nu va genera crestere pe termen lung singura. Pentru a fi încununate de succes, ofertele publice initiale trebuie sa câstige încrederea investitorilor. Orice companie, fie ea de stat sau nu, trebuie sa demonstreze responsabilitate fata de actionari (si sa reactioneze rapid la sugestiile acestora!). Directorii companiilor trebuie sa demonstreze ca prioritatea lor este succesul companiei, nu profitul personal.
Gradul de entuziasm cu care vor raspunde investitorii la ofertele publice initiale românesti va indica nivelul de încredere de care se bucura guvernul în calitate de partener. Investitorii vor astepta cu nerabdare sa se realizeze progrese în sectoare cheie precum sectorul energetic, atât în ceea ce priveste elaborarea clara de politici, cât si în ceea ce priveste asigurarea stabilitatii si sustenabilitatii.
Nou Cod de Guvernare Corporatista aprobat în decembrie 2011 este un pas înainte în cresterea încrederii investitorilor si promovarea reformei companiilor de stat. Listarea publica la bursa a companiilor de stat cheie, asigurarea respectarii prevederilor Codului de Guvernare Corporatista de catre acestea si introducerea conducerii private vor îmbunatati performantele si eficienta acestor companii si, în definitiv, vor asigura o crestere a profitului net al acestora. Toti reprezentantii guvernului, din toate partidele, ar trebui sa transforme aceste reforme într-o prioritate.
Ajung astfel la un rol extrem de important pe care Fondul l-a îndeplinit în România: acela de agent al schimbarii. Fondul Proprietatea are în portofoliu actiuni la optzeci si trei de companii private si de stat. Asa cum am specificat în discursul meu de la Bursa din primavara trecuta, detinerea acestor actiuni ofera Fondului dreptul legal si responsabilitatea de a trage la raspundere aceste companii pentru deciziile proaste ori care sunt rezultatul coruptiei. Nu a ezitat sa faca acest lucru prin masuri ce au variat de la contestarea donatiei facute de Romgaz catre bugetul de stat, rezultat al unei insuficiente analize, pâna la lupta împotriva ideii de „campioni energetici” a guvernului. Noul Cod de Guvernare Corporatista îi va oferi mai multa putere pentru a responsabiliza aceste companii, drept urmare oferind mai multa putere românilor obisnuiti care fie sunt actionari ai Fondului, fie sunt actionari directi ai acestor companii de stat si ai altora. Vreau sa subliniez în mod deosebit ajutorul oferit de ambasadorul Austriei, care a colaborat cu noi în eforturile de reforma a acestui cod.
Nu pot sublinia îndeajuns beneficiile rolului de „autosupraveghere” îndeplinit nu doar de Fond, ci în general de pietele de capital. Asa cum am mentionat în martie 2011, adevarata schimbare a României consta în crearea de institutii independente, autosustenabile care sustin transparenta si statul de drept. Instalarea unor manageri independenti, din afara companiilor la conducerea acestora, manageri ce raspund în fata unor consilii de administratie alcatuite din oameni competenti, apolitici, este un exemplu excelent. Este exact ceea ce asteapta investitorii straini si Uniunea Europeana sa vada în România. Nu trebuie ca noi, occidentalii, sa ne dorim existenta statului de drept si lupta împotriva coruptiei mai mult decât voi. Aceste initiative trebuie sa vina din România. Iar masurile mentionate mai sus constituie un mod de a face acest lucru.
Acum mai mult decât oricând, mai ales în aceasta perioada de dezordine sociala, este vital ca România sa continue reformele economice. Nu se poate nega faptul ca masurile de austeritate, desi necesare, au fost dificil de îndurat. Însa ele ar trebui sa constituie doar primul pas spre redresare economica. Acesta este momentul potrivit pentru a fructifica masurile deja luate, pentru a aplica noi politici si programe care vor aduce crestere economica tuturor companiilor, dar si tuturor românilor. Cred ca este cel mai probabil mod de a asigura o îmbunatatire sustenabila a nivelului de trai al românilor obisnuiti.
Doar reducerea costurilor nu va asigura crestere economica. Ea trebuie însotita de investitii private si de stat, de un parteneriat între guvern si companii. Succesul Fondului Proprietatea ne-a aratat ca acest lucru este posibil si sunt nerabdator sa vad mai multi investitori, atât straini, cât si români, profitând de oportunitatile oferite de piata de capital. Acest lucru este vital nu doar pentru asigurarea unei democratii si a unei piete stabile si puternice, ci si pentru îmbunatatirea nivelului de trai al fiecarui barbat, al fiecarei femei si al fiecarui copil din România. Va multumesc!“