Sprijinul acordat taranilor din Bacau a fost de peste 22 de milioane de euro. S-au dat bani pentru suprafata, pentru sectorul zootehnic, pentru pajisti dar si pentru zonele defavorizate
Taranii care si-au supradeclarat suprafetele de teren, care nu au respectat normele de mediu sau care au avut alte nereguli flagrante în anii anteriori, au fost taiati de la plata subventiilor si în acest an. Desi Agentia de Plati si Interventie în Agricultura (APIA) nu are o centralizare a sumelor pierdute, acestea, potrivit unor estimari, se apropie de un milion de euro. Au pierdut doar o parte din sprijinul acordat fermierii care si-au supradeclarat suprafetele cu cel mult 20%. ”Cei care au depasit acest procent, au fost eliminati de la plata. Pâna la aceasta data, din totalul celor autorizati pentru masurile de dezvoltare rurala, nu au intrat pe listele de plata 1400 de persoane, fermieri cu debite si sanctiuni multianuale”, a precizat Ioan Melinte, directorul APIA Bacau. Fermierii care si-au pierdut subventia nu au avut nicio modalitate de contestare, deoarece verificarile au fost facute prin teledetectie, metoda care a fost dublata de masuratorile în teren. ”Nu au cum sa fie nemultumiti. Verificarile se fac prin tehnica moderna, iar acolo unde nu sunt respectate normele de bune conditii agricole si de mediu, se fac si verificari în teren”, a mai spus Ioan Melinte. Agricultorii sunt nemultumiti de pierderea subventiilor. ”Mie mi-a fost neclar care suprafete sa le pun în cereri. Am mai declarat mai mult, zic ei, si nu primesc nimic în acest an”, a spus Ion Fodor din Agas.
Cea mai mica sustinere din UE
Subventia data taranilor în ultimii ani a crescut sensibil pâna la pragul de 124 de euro pe hectar. Pentru terenurile unde s-a practicat agricultura traditionala s-a mai dat înca 58 de euro la hectar. Cu toate acestea, sprijinul acordat agricultorilor români este cel mai mic din Uniunea Europeana. ”Este insuficient. În alte tari europene subventia este de 300-400 de euro la hectar. Grecia, care e în pragul falimentului da 940 de euro. Eu administrez 1500 de hectare de teren, pentru care am primit aproape 200 de mii de euro, la o valoare de 138 de euro la hectar”, a spus Laurentiu Baciu, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli (APA) Bacau.
Subventii de aproape 91 de milioane de lei
Zilele acestea, APIA finalizat plata subventiilor pentru anul 2010. 27810 fermieri au fost autorizati si li s-a platit în cont suma de 90, 93 milioane de lei, pentru 129.277 de hectare. Din acesti bani, sume importante s-au acordat pentru zonele defavorizate montane, unde s-a acordat un sprijin financiar suplimentar de 107 euro pe hectar. Este vorba de terenurile din Agas, Asau, Balcani, Berzunti, Brusturoasa, Comanesti, Darmanesti, Dofteana, Ghimes Faget, Manastirea Casin, Oituz, Palanca, Slanic Moldova, Solont, Târgul Ocna si Zemes. Pentru zonele defavorizate de ses s-a dat în plus înca 80 de euro la hectar. Valoarea sprijinului catre judetul Bacau va creste anul viitor, deoarece s-au depus mai multe solicitari. ”Au fost depuse 28415 cereri depuse online, cu o suprafata de 141 386 de hectare, (în acest an, pentru 130 de mii de hectare). În urmatoarea perioada vor fi verificati prin teledetectie 2635 de fermieri din mai multe localitati”, a mai spus Melinte.
”Avem cea mai redusa valoare a subventiilor din Uniunea Europeana. Am primit 138 de euro la hectar, în timp ce în alte tari din vest se da între 300 si 400 de euro”, Laurentiu Baciu, presedinte APA, si administrator al Romagria SRL.