„Romanian Top Hits“ înghite 100.000 de euro din bugetul local (Galerie Foto)

Chiar daca evenimentul este considerat de top în tara, nicio televiziune nationala nu a prezentat evenimentul.Clauzele de confidentialitate încheiate între artisti si organizatori fac imposibila aflarea precisa a onorariilor luate din bani publici de catre cântareti

Cele doua zile de concerte care au avut loc la „Romanian Top Hits“ au lasat în bugetul orasului o „gaura“ de peste 100.000 de euro si munti de gunoaie în centrul orasului. Chiar daca alesii locali au bugetat diferitele cheltuieli ale evenimentului în cele mai mici detalii, onorariile artistilor au ramas confidentiale, în ciuda faptului ca la mijloc sunt bani publici. Exista doar o suma totala, de 220.000 de lei, data pentru onorarii, si alti 50.000 de lei pentru transportul si cazarea acestora. „Nu pot spune cât a costat Stefan Banica jr. sau orice alt artist. Onorariile sunt confidentiale prin contract“, a spus Dan Leonte, promotorul „Romanian Top Hits“ (RTH). Primaria Bacau, institutia care a suportat cheltuielile de organizare a evenimentului, a alocat pentru editia din acest an, 450.000 de lei. Din acestia, o suma de 35.000 de lei a fost  data pentru efecte speciale. Spre deosebire de alti ani, când la finalul evenimentului avea loc un spectacol de artificii, anul acesta el a lipsit cu desavârsire. „Sunt dezamagit de întreg spectacolul. Sunetul a fost groaznic, iar luminile nu au fost adaptate pentru aceasta locatie. Am stat cu fiul meu pâna la sfârsit pentru artificii dar, am stat degeaba“, a spus Eugen Popa din Bacau.

Nici la capitolul artisti evenimentul nu a respectat programul. Principalul invitat special, Edward Maya, nu a mai venit la Bacau. Asta în ciuda faptului ca organizatorii au spus ca acestuia urma sa i se achite si biletul de avion. „Azi ajung în Timisoara Edward Maya si Robert Ramirez. Pâna diseara ajung în Bacau“, spunea Dan Leonte în prima zi a evenimentului. Sâmbata însa, pe scena a urcat doar Robert Ramirez care a cântat doua piese înainte de trupa Sistem, cea care a pus punct celei de a cincea editii a RTH. Majoritatea artistilor au fost cazati la Hotel Dumbrava din centrul orasului si la Hotel Decebal. Cel mai privilegiat artist a fost însa Stefan Banica jr. care a stat în acelasi apartament în care a fost cazat si artistul spaniol Julio Iglesias în 2007. „Nu a avut cine stie ce pretentii culinare sau de alta natura. A stat într-un apartament de cinci stele“, a mai spus Leonte.

Alcool nu, mizerie da

Cu toate ca Primaria Bacau a interzis consumul de bauturi alcoolice în zona de desfasurarea a RTH, asta nu i-a oprit pe bacauani sa lase dupa spectacole o mizerie de nedescris. Cutii de bere, hârtii, pungi de plastic, pet-uri si mucuri de tigari au umplut zona centrala a Bacaului. Nu au scapat de „furia“ spectatorilor nici placile de gresie din zona Pitei Tricolorului, unde sunt amplasate fântânile arteziene. Aceasta investitie, realizata în urma cu doar trei ani, a costat municipalitatea peste un milion de dolari. „Ma bucur ca Primaria nu a dat voie sa se consume bauturi alcoolice. M-am simtit mai în siguranta. Pe de alta parte, aceasta piata nu trebuie sa fie vandalizata cu ocazia unor astfel de evenimente“, a spus George Mititelu, un tânar de 26 de ani din Bacau. Anul 2010 a fost singurul în care RTH nu s-a tinut la Bacau. În urma cu un an primaria motiva absenta evenimentului prin situatia financiara precara determinata de criza economica. În acest an autoritatile au decis sa aloce acceasi suma ca si în 2009. „Parca erau în criza anul trecut. Din câte stiu nici acum nu duduie economia. Cred ca este o miscare cu substract electoral“, amai spus Geroge Mititelu. Primaria spune însa ca eforturile au fost foarte mari si bugetul mult prea mic pentru pretentiile unui astfel de eveniment. „Banii nu ne ajung. Numai scena costa 90.000 de lei. Având în vedere ca la eveniment vor veni artisti de marca iar onorariile în astfel de cazuri sunt destul de mari va trebui sa ne întelegem cu vedetele sa accepte mai putini bani“, a spus înainte de eveniment Ionut Tomescu, purtatorul de cuvânt al Primariei Bacau.

Mediatizare aproape zero

Chiar daca una dintre motivatiile organizarii RTH la Bacau a fost aceea de promovare a imaginii orasului la nivel national si chiar international, în cele doua zile de spectacole, nicio televiziune nationala nu a transmis imagini de la eveniment. „Concertele de la RTH 2011 vor putea fi vizionate doar la cea mai tare televiziune din oras, 1TV Bacau“, a spus Razvan Popescu, prezentatorul evenimentului , într-una din aparitiile sale în fata publicului. De altfel, televiziunea aminitita de simpaticul prezentator, este televiziunea de casa a edilului Romeo Stavarache. De altfel, în 2009 RTH a fost scos pe ultima suta de metri din programul Antena 1, cea care anuntase la momentul respectiv ca va transimte în exclusivitate spectacolul.

 

 

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com