100 de mii de hectare retrocedate cu scandal in judetul Bacau, mii de hectare defrisate

Retrocedarea padurii de la Oituz, de 9008 hectare, a fostului domeniu Stirbey de la Darmanesti, de 6676 de hectare, cele 7200 de hectare date Epitropiei Sf. Spiridon dar si legea „Hrebenciuc“, legea 400/2002, 14 mii de hectare sunt doar câteva din dosarele care au determinat scandaluri si anchete, estompate în instanta sau la stadiul de urmarire penala. În spatele retrocedarilor s-au vehiculat nume importante precum Ion Tiriac, Viorel Hrebenciuc, Traian Basescu si  Patriarhul Daniel. (Aparut si in Adevarul)

dihor mort in padurea FantaneleFostul director al Directiei Silvice Bacau, Gheorghe Savu, afirma ca suprafata data ilegal în judetul Bacau ar fi de 100 de mii de hectare, daca în calcul intra si padurea data lui Paltin Sturza, de 43 de mii de hectare dar si neregulile de la legea 18.„Am asistat în ultimii ani la un jaf la adresa statului, cu prejudicii greu de calculat. Este de notorietate cazul de la Oituz, unde un pretins mostenitor al familiei fostului general Eremia Grigorescu a obtinut 9008 hectare, care a fost reprezentat în instanta de casa de avocatura Chereches. Totodata, retrocedarea padurilor de la Darmanesti, domeniul Stirbey, în spatele carora s-ar fi aflat Ion Tiriac a trezit alte semne de întrebare“, afirma Gheorghe Savu, seful Ocolului Traian.

Vestita lege 400/2002, data cu dedicatie sub influenta deputatului bacauan Viorel Hrebenciuc, a condus la retrocedari de peste 14 mii de hectare, în zona Vaii Muntelui, pe aceleasi amplasamente cu ale fostelor mosii Ghica, cerute acum în instanta de Paltin Sturza. Au urmat defrisarile masive cu implicarea unor lideri PSD de la acea vreme dar si a lui Omar Hayssam. Opt mii de Padurea Fantanele (2)hectare au fost culcate la pamânt pâna în 2005, dar scandalul a izbucnit doar dupa producerea inundatiilor datorate masive. În acest caz s-au facut plângeri penale iar prejudiciul a fost estimat la 80 de milioane de euro. În 2009, Parchetul Moinesti a dispus reluarea cercetarilor în dosarul penal în care erau implicate numele unor politicieni cu greutate ai Bacaului, precum Viorel Hrebenciuc dar si sefii unor comisii de fond funciar. Cazul a ramas în sertar si în ziua de astazi.

În 2007, un alt scandal a ajuns în fata organelor penale bacauane. Directia Silvica Bacau si Institutia Prefectului au facut plângere pentru acte false, pentru inadvertente în cazul Ulise Negropontes Grigorescu, fiul lui Eremia Grigorescu si al Elenei Negropontes, pentru care mostenitorii din Franta au cerut mosiile Grozesti si Hârja, de la Oituz. De partea acestora a pledat casa de avocatura Chereche&Chereches, implicata în mai multe retrocedari controversate, în perioada în care Traian Basescu era primarul Capitalei. Dosarul a fost pierdut, în cele din urma de institutiile statului, în instanta, iar padurea a fost vânduta unui grup finlandez, Tornator, cu 50 de milioane de euro, din care 10 milioane ar fi ajuns, drept onorariu la casa de avocatura.

Un alt dosar de retrocedare, cel putin la fel de controversat, este cel al padurilor Stirbey. 6676 de hectare au fost retrocedate mostenitorilor, desi exista suspiciunea ca acestea fusesera girate catre Creditului Ipotecar Agricol. Dupa retrocedare, în aceeasi zi au avut loc doua vânzari ale padurilor, la acelasi notar, la care au fost implicati Otmar Golles (cercetarorul stiintific al domeniului de la Balc, ce apartine lui Ion Tiriac) dar si firme private din Austria. În spatele tranzactiilor s-ar fi aflat  Robert Raduta, considerat mâna dreapta a miliardarului Ion Tiriac.

Mitropolia Moldovei a câstigat în judetul Bacau aproximativ 7200 de hectare. Institutia bisericeasca s-a erijat în mostenitoarea drepturilor litigioase ale Epitropiei Sf. Spiridon, organizatie cu scopuri sociale si fialantropice dinaintea Razboiului, aflata în subordinea Parohiei Sfîntul Spiridon din Iasi. Comisia Judeteana de Fond Funciar respinge în ianuarie 2007 solicitarea Mitropoliei, deoarece Parohia Sfântul Spiridon nu a depus un act sau o hotarâre judecatoreasca definitiva, prin care sa dovedeasca calitatea de succesoare în drepturi a  Epitropiei Sfântul Spiridon. Mai mult, pentru o parte din terenuri, reprezentantii institutiilor statului afirmau ca nu exista acte de proprietate. În cele din urma, Mitropolia Moldovei da în judecata Comisia Judeteana de Fond Funciar, fiind reprezentata în instante de preotul avocat Constantin Grigore, cunoscut ca „mâna dreapta “ a fostului Mitropolit Daniel, actualul Patriarh al României. În ciuda opozitiei Directiei Silvice dar si a Institutiei Prefectului , a argumentelor,  Tribunalul Bacau da câstig de cauza Mitropoliei, care câstiga astfel 5200 de hectare în comuna bacauana Blagesti si înca 2000 de hectare în zona Slanic Moldova- Târgu Ocna.

În toate cazurile controversate prin care s-au retrocedat suprafete foarte mari de padure s-au facut defrisari masive, sub ochii neputinciosi ai autoritatilor române.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com