Viorel Hrebenciuc, cercetat penal in al treilea dosar al procurorilor DNA

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmaririi penale pentru Viorel Hrebenciuc,care ar fi încercat sa obtina informatii fata de dosarele instrumentate de DNA. Mai mult, deputatul bacauan urma sa influenteze modificarea legii privind faptele de coruptie, prin Ministerul de Justitie. DNA cere arestarea lui Viorel Hrebenciuc.
CViorel Hrebenciuc-un lider carismatic (4)OMUNICAT DNA: VIOREL HREBENCIUC, deputat în Parlamentul României, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputatilor si membru al Comitetului Executiv National al acelui partid, sub aspectul savârsirii infractiunilor de :

-instigare la infractiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii;
– trafic de influenta, 
-folosire a influentei în scopul obtinerii de foloase necuvenite, 
-cumparare de influenta 

În ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata ca, în cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

Suspectul Hrebenciuc Viorel, vicepresedintele Camerei Deputatilor, ar fi întreprins demersuri pentru a obtine informatii cu privire la anchetele penale derulate la nivelul Directiei Nationale Anticoruptie fata de persoana sa, promitând în schimb ca va determina diversi functionari publici, asupra carora are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta, sa îsi îndeplineasca îndatoririle de serviciu, în asa fel încât sa obtina pentru persoanele care îl ajuta cu astfel de informatii diverse foloase necuvenite.
Astfel, anterior datei de 13.08.2014, Hrebenciuc Viorel i-a solicitat unei persoane, fost sef al unei structuri de protectie, sa obtina date referitoare la emiterea unor mandate de supraveghere tehnica prin care s-a dispus interceptarea comunicatiilor, durata unor astfel de mandate, daca exista posibilitatea de a fi prelungite masurile de supraveghere tehnica, precum si institutia care a solicitat emiterea unor astfel de mandate, respectiv Directia Nationala Anticoruptie sau Serviciul Român de Informatii.
Ulterior, la data de 13.08.2014, persoana respectiva i-ar fi precizat lui Hrebenciuc Viorel ca are posibilitatea reala de a obtine aceste informatii prin intermediul unui angajat care activeaza în cadrul Directiei Nationale Anticoruptie.
Cu aceeasi ocazie, persoana solicitata i-ar fi spus lui Hrebenciuc Viorel ca i-a cerut angajatului sa obtina astfel de informatii, iar acesta i-a comunicat ca Hrebenciuc Viorel a fost si este interceptat în baza unui mandat de supraveghere tehnica, emis la solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie.
Totodata, persoana solicitata l-ar fi asigurat pe Hrebenciuc Viorel ca, prin intermediul angajatului D.N.A., poate sa obtina în continuare informatii cu privire la evolutia dosarelor în care acesta este cercetat, dar si alte dosare penale de interes, sens în care Hrebenciuc Viorel i-a propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date ce nu sunt destinate publicitatii.
În contrapondere cu serviciile acordate, persoana solicitata i-ar fi cerut lui Hrebenciuc Viorel sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens în care Hrebenciuc Viorel i-a promis ca, prin intermediul fiului sau, va determina functionari publici sa o angajeze într-o institutie publica.
Tot în schimbul informatiilor furnizate de catre angajatul D.N.A, prin intermediul persoanei solicitate si la cererea acesteia din urma, Hrebenciuc Viorel i-a promis ca va interveni pe lânga diverse persoane influente (printre care si un functionar public, asupra caruia a lasat sa se creada ca are influenta), pentru a le determina sa mentina în functie o anumita persoana, functionar în cadrul Fondului National de Garantare.
În acelasi context, Hrebenciuc Viorel i-a promis aceleiasi persoane ca va interveni pe lânga un functionar în cadrul Oficiului National al Registrului Comertului, astfel încât sa ajute persoana sa înregistreze, la Registrul Comertului, drepturile asupra unei societati comerciale.
Cu ocazia întâlnirii din data de 13.08.2014, aceeasi persoana i-a solicitat lui Hrebenciuc Viorel sa intervina pe lânga functionari publici pentru a-i determina sa îl destituie pe vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor din functia pe care o exercita (din cauza ca persoana respectiva avea un litigiu de afaceri cu acesta), cerere acceptata de catre Hrebenciuc Viorel.

La data de 17.10.2014, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputatilor, membru al Comitetului Executiv National al partidului respectiv si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, si-a folosit influenta fata de un membru al aceluiasi partid politic, în scopul de a-l determina sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse.
Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzatiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legatura cu reconstituirea unor suprafete de fond forestier, despre conditiile de incriminare a acestor fapte si despre riscul de a fi condamnat (dosar mediatizat prin intermediul comunicatelor nr 1474/VIII/3 din 17 octombrie si nr. 14361450 si 1454 din 15 si 16 octombrie 2014).
Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în prima instanta pentru luare de mita, la pedeapsa închisorii) si pentru a evita ca o eventuala condamnare a lui Viorel Hrebenciuc sa fie pusa în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului sau de partid sa îl asigure ca va fi adoptata o lege de amnistie si gratiere, solicitare pe care colegul sau de partid a acceptat-o.

În acelasi context, colegul sau de partid a acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc ca îl va sprijini sa obtina functia de presedinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidati, pentru a-l determina pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care îndeplineste o functie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa în scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”). Având în vedere ca Viorel Hrebenciuc este învinuit în doua dosare penale sub aspectul savârsirii unor infractiuni prevazute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 (vezi comunicat nr. 1246/VIII/3 din 4 septembrie 2014 si comunicat nr. 1450/VIII/3 din 15 octombrie 2014), proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la raspundere penala.
Întrucât abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 era un demers controversat, cei doi au concluzionat ca acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativa a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege initiat de Ministerul Justitiei.

În acest context, colegul de partid al lui Viorel Hrebenciuc a promis ca, în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni presedintele partidului, îl va determina pe ministrul Justitiei sa initieze un asemenea proiect, având în vedere ca el personal nu poate deveni ministru al justitiei din cauza dosarului penal în care are calitatea de suspect.

În schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis colegului sau de partid ca va convinge mai multi membri au partidului, aflati în sfera sa de influenta, sa îl sustina. 

În cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Având în vedere ca a rezultat suspiciunea savârsirii de noi infractiuni de catre Hrebenciuc Viorel, în completare la solicitarea transmisa în data de 17 octombrie 2014 privind sesizarea ministrului Justitiei pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor încuviintarea arestarii preventive a deputatilor ADAM IOAN si HREBENCIUC VIOREL (vezi comunicat nr. 1474 din data de 17 octombrie 2014), procurorul sef al D.N.A a trimis procurorului general al României ordonanta de efectuare în continuare a urmaririi penale fata de deputatul Hrebenciuc Viorel emisa în data de 20.10 2014 în acest nou dosar penal.
Transmiterea noului document este justificata prin aceea ca, la momentul întocmirii referatului de încuviintare a arestarii preventive a inculpatului Viorel Hrebenciuc, nu a fost cunoscut procurorilor D.N.A. noua împrejurare, iar aceasta este considerata esentiala pentru solutionarea cererii înaintate la data de 17 octombrie 2014 catre Camera Deputatilor.

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *