DNA cere arestarea lui Viorel Hrebenciuc si a lui Ioan Adam

Procurorii DNA  au cerut în urma cu câteva minute arestarea deputatilor Viorel Hrebenciuc si a lui Ioan Adam, profesor universitar si avocat.

New_Viorel Hrebenciuc (1)COMUNICAT DNA: În conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constitutia României si ale art. 195 alin. 1 si 2 din Regulamentul Camerei Deputatilor, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al României cererea si referatul întocmit de procurorii anticoruptie, în vederea sesizarii ministrului Justitiei, pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor încuviintarea arestarii preventive a deputatilor:

ADAM IOAN, pentru savârsirea infractiunilor de instigare la abuz în serviciu cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si constituire a unui grup infractional organizat si trei infractiuni de cumparare de influenta

Viorel Hrebenciuc-un lider carismatic (6)HREBENCIUC VIOREL pentru savârsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosire a influentei de catre o persoana care îndeplineste o functie de conducere într-un partid în scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite

În cauza s-a dispus începerea urmaririi penale, efectuarea urmaririi penale fata de suspecti si punerea în miscare a actiunii penale pentru urmatoarele fapte:

În cursul anului 2012, deputatul Adam Ioan le-a solicitat judecatorilor Ordog Lorand Andras si Uta Gabriel sa admita o cale extraordinara de atac, pronuntând o hotarâre judecatoreasca (decizia nr. 231/R/17.04.2012 a Tribunalului Covasna) în favoarea lui Paltin Gheorghe Sturdza (nasul de cununie al inculpatului), în contradictie evidenta cu principiile de drept, cu starea de fapt reala si cu practica anterioara a acelorasi judecatori si a tuturor celorlalte instante care solutionasera cauza, prin care au dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 de Viorel Hrebenciuc-un lider carismatic ha teren forestier si 50 de ha de teren agricol pe raza judetului Bacau, creând un prejudiciu în sarcina RNP ROMSILVA de 303.888.615 euro.
Solutia a fost dispusa în conditiile în care mostenitorul nu se încadra în gradul de rudenie prevazut de lege fata de proprietarul deposedat si nu depusese cerere la Comisia locala de fond funciar pentru întreaga suprafata; pe parcursul judecatii îsi modificase cererea si solicita numai restituirea dreptului asupra a 23.000 de hectare; pe o parte din terenurile revendicate fusese deja reconstituit dreptul de proprietate fata de câteva sute de proprietari. Judecatorii au admis, în faza recursului, revizuirea unei hotarâri anterioare irevocabile prin care fusese respinsa cerea reclamantului, invocând aparitia unor înscrisuri noi pe care reclamantul a omis sa le solicite cu prilejul primei judecati, desi acestea nu aveau valoare determinanta raportat la obiectul cauzei.
Imediat dupa ce a obtinut în mod fraudulos decizia civila nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, Adam Ioan, împreuna cu Paltin Gheorghe Sturdza, Calugar Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin si Hrebenciuc Viorel, a constituit si coordonat un grup ce Viorel Hrebenciuc urmarea sa obtina venituri prin oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei cu scopul de a urgenta punerea în posesie si eliberarea titlului de proprietate, precum si o cât mai rapida vânzare a terenului forestier dobândit prin hotarârea judecatoreasca mentionata.
Totodata pentru a reusi punerea în aplicare a deciziei, Adam Ioan împreuna cu Paltin Gheorghe Sturdza le-a Promis lui Calugar Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin si Hrebenciuc Viorel, bani sau alte foloase, iar acestia din urma au promis ca vor determina functionarii publici cu atributii în acest sens (din cadrul Comisiei Judetene de Fond Funciar Bacau, Directiei Silvice Bacau, Comisiilor locale de Fond Funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau, ITRSV Suceava etc.) sa urgenteze îndeplinirea actelor ce intra în atributiile lor de serviciu sau sa îndeplineasca acte contrare acestor îndatoriri.
În acest scop, în luna aprilie 2013, la initiativa lui Adam Ioan, Sturdza Paltin Gheorghe a încheiat un antecontract de vânzare-cumparare a întregii suprafete de teren forestier (43.277 ha) cu inculpatul Bengescu Dan Costin, precum si un contract de mandat, prin care cumparatorul se angaja sa faca toate demersurile necesare în vederea punerii în posesie si obtinerii titlului de proprietate. Pretul tranzactiei a fost de 2.500 euro/hectar, de aproximativ 3 ori mai mic decât valoarea de piata, întrucât contractul masca în cuprinsul sau si cumpararea de influenta de la autoritatile din judetul Bacau.
Pentru atingerea scopului, inculpatul Bengescu Dan Costin l-a cointeresat pe inculpatul Hrebenciuc Viorel, deputat în Parlamentul României, care avea rolul de a-si folosi influenta politica la nivelul institutiilor si autoritatilor publice din judetul Bacau si a celor de la nivel central, pentru urgentarea atingerii obiectivelor stabilite în antecontract, în schimbul a 12.000 de hectare din suprafata reconstituita.

În sarcina deputatului Hrebenciuc Viorel s-a retinut ca, începând cu luna aprilie 2013 si pâna în prezent, împreuna cu Adam Ioan, Paltin Gheorghe Sturdza si Bengescu Dan Costin, a constituit si coordonat un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior si alte persoane), ce urmarea sa obtina venituri prin oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei cu scopul de a urgenta punerea în posesie si eliberarea titlului de proprietate precum si o cât mai rapida vânzare a terenului forestier în suprafata de 43.227 ha dobândit prin hotarârea judecatoreasca nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna.
În luna aprilie 2013, Hrebenciuc Viorel împreuna cu Bengescu Dan Costin, le-a promis lui Adam Ioan si Sturdza Paltin Gheorghe ca-i va determina pe functionarii publici cu atributii de punere în posesie si eliberare titlului de proprietate privind terenul forestier în suprafata de 43.227 ha (din cadrul Comisiei Judetene de Fond Funciar Bacau, Directiei Silvice Bacau, Comisiilor locale de Fond Funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau, ITRSV Suceava, ROMSILVA etc.) sa urgenteze îndeplinirea actelor ce intra în atributiile lor de serviciu sau sa îndeplineasca acte contrare acestor îndatoriri (ex. sa nu se formuleze plângeri în instanta împotriva deciziilor Comisiei judetene de fond funciar Bacau), acceptând de la acestia promisiunea de bani sau alte foloase.
În cursul anului 2013, Hrebenciuc Viorel l-a contactat repetat la telefon pe inculpatul Craciunescu Adam, director general al RNP Romsilva, si s-a deplasat la biroul acestuia, reprosându-i opozitia la punerea în posesia a lui Sturdza Paltin.
Întrucât Craciunescu Adam a refuzat sa dea curs solicitarii, Hrebenciuc Viorel i-a solicitat lui Sîrbu Ilie, care îndeplineste o functie de conducere într-un partid politic, sa îsi foloseasca influenta fata de Craciunescu Adam, directorul general al Romsilva, membru în cadrul aceluiasi partid politic, pentru a determina modul în care institutia condusa de acesta din urma trebuie sa se comporte în legatura cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate si litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafetei revendicate de Paltin Gheorghe Sturdza.
În cursul lunii septembrie 2013, inculpatul Hrebenciuc Viorel a intervenit pe lânga membrii comisiilor locale Darmanesti si Dofteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere, astfel încât acestia sa accepte predarea directa a suprafetelor de padure, fara avizul Comisiei Judetene de Fond Funciar.
De asemenea, în perioada septembrie – octombrie 2013, Hrebenciuc Viorel si-a folosit influenta asupra directorului Directiei Silvice Bacau, caruia i-a reprosat „blocajele” institutionale aparute, realizând totodata demersuri pentru ca acesta sa fie chemat la Bucuresti, pentru a fi „instruit” cum sa procedeze în privinta demersurilor efectuate pentru restituirea în natura a celor 43.277 ha padure, demersuri care au avut ca efect convocarea acestuia din urma de catre directorul general al ROMSILVA, pe tema suprafetelor vizate de Paltin Gheorghe Sturdza.
În acest context, dupa ce ROMSILVA a depus o cerere de stramutare si a obtinut suspendarea judecatii litigiului care privea aceasta suprafata, Hrebenciuc Viorel i-a cerut lui Sîrbu Ilie sa îsi foloseasca influenta fata de Craciunescu Adam si sa îl determine sa înlocuiasca persoana care reprezenta regia în cauzele ce priveau acest domeniu. Totodata, dupa admiterea cererii de stramutare, Ioan Adam i-a cerut lui Bengescu Dan sa îi transmita lui Hrebenciuc Viorel ca functionarii publici cu care a discutat despre terenurile revendicate l-au pacalit, subliniind ca deputatul Hrebenciuc si-a „dat cuvântul” ca va rezolva problema.
Totodata, în cursul lunii august 2014, Hrebenciuc Viorel i-a promis lui Bengescu Dan ca îsi va folosi influenta pentru a-l determina pe directorul RN Romsilva sa nu mai formuleze contestatii împotriva actiunilor judiciare initiate de acesta.
Cererea de încuviintare a arestarii preventive a fost formulata având în vedere ca sunt îndeplinite conditiile prevazute de Codul de procedura penala.

Astfel, din probele administrate rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpatii au savârsit o infractiune de coruptie, iar privarea lor de libertate este necesara pentru înlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica în scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal. În acest sens, trebuie avuta în vedere modalitatea savârsirii faptelor si rezonanta acestora, precum si urmarea produsa, privita atât din perspectiva valorii prejudiciului, cât si prin limitarea severa a fondului forestier aflat în administrarea statului, astfel încât luarea masurii preventive este necesara pentru a elimina temerea ca organele judiciare nu reactioneaza eficient împotriva unor persoane învinuite de savârsirea unor infractiuni de o gravitate deosebita. Cercetarea unor asemenea persoane în stare de libertate ar putea încuraja si alte persoane sa comita infractiuni, având în vedere pozitia inculpatilor si natura faptelor de care sunt acuzati.

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com