Si Bacaul ar putea intra pe harta exploatarii gazelor de sist

In urma cu aproape patru ani compania Aurelian Oil&Gas a facut public studiul privind descoperirea unor cantitati importante de gaze neconventionale, pe teritoriul judetelor Bacau, Neamt si Suceava. Deocamdata ele sunt tinute in Protest Barladconservare, deoarece in Romania inca nu au inceput exploatarile gazelor de sist. Protestul de ieri, de la Barlad, arata in mare masura ca nu suntem pregatiti sa aplicam o tehnologie imperfecta, care a produs in multe tari de pe glob efecte devastatoare asupra mediului. Dincolo de toate acestea, resursele neconventionale de gaze din Romania nu sunt foarte mari. Potrivit unui studiu, citat de Petroleum Review, intr-un material prezentat de Gina Gusilov, de la Romania Energy Center (ROEC), in subsolul tarii s-ar gasi o cantitate de 10 ori mai mica decat in Polonia, tara care a inceput exploatarea gazelor prin metode neconventionale.

„In Europa, studiul ARI/EIA indica printre tarile cu resurse semnificative: Polonia (5,3 Tmc), Franta (5,1 Tmc), Norvegia (2,35 Tmc), Ucraina (1,19 Tmc), Suedia (1,16 Tmc), Danemarca (0,65 Tmc), Marea Britanie (0,57 Tmc), Olanda (0,48 Tmc), Turcia (0,42 Tmc), Germania (0,23 Tmc), Lituania (0,11 Tmc). Desi nu ofera o cifra separata pentru Romania, raportul mentioneaza ca, impreuna cu Ungaria si Bulgaria, detinem 0,54 Tmc, cantitate recuperabila.“, se arata in Petromeum Review.

Protest Barlad (2) „ Din pacate, tehnologiile aplicate in prezent sunt destul de poluante si necesita de asemenea cantitati enorme de apa pentru a fi realizate. Pentru o sonda pot fi folosite la foraj+fisurare/exploatare peste 2 milioane mc apa. Romania are un regim pluviometric deficitar si resurse de apa in scadere. Politicile se schimba, tehnologiile pot fi achizitionate/perfectate, resursele sunt finite, iar poluarea poate deveni istorica. De exemplu, intr-un studiu recent 2006 – 2008 au fost evidentiate efectele istorice ale bombardamentelor din 1943 – 1944 asupra rafinariilor de la Ploiesti, poluarea cu produs petrolier a panzei freatice este si astazi prezenta“, afirma expertul Mihai Batistatu.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com