Reconstituirea istoriei, baza pentru retrocedarea marilor proprietati
Valeriu Stoica si Ioan Adam se vor confrunta la Judecatoria de la Sfântu Gheorghe
Miza procesului de revizuire, referitor la cererea de reconstituire a dreptului de proprietate pentru o suprafata de 34 de mii de hectare, este una majora. Practic, Paltin Sturdza ar putea primi toate terenurile localitatilor mentionate, a caror valoare este estimata la o suma de ordinul sutelor de milioane de euro. Directia Silvica Bacau, care a devenit ulterior parte in proces, si-a angajat casa de avocatura a lui Valeriu Stoica (Stoica & Asociatii), profesor universitar si fost ministru al Justitiei. Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacau va fi reprezentata de juristul Daniel Asaftei, specializat pe probleme de fond funciar in cadrul Institutiei Prefectului Bacau. Pe partea cealalta, Paltin Sturdza l-a angajat pe reputatul avocat, profesor universitar, Ioan Adam, fost deputat PSD, cunoscut pentru influenta pe care o are in instante. In data de 17 aprilie 2010, la Judecatoria Sfântul Gheorghe va avea loc termenul procesului de revizuire, la care sunt parte Paltin Sturdza, in calitate de revizuient si intimatele Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacau, Directia Silvica Bacau dar si comisiile locale de fond funciar din cele sapte localitati, unde se afla padurea solicitata de urmasii familiei Ghika.
Acte noi, exceptii noi
La procesul din data de 17 aprilie, Paltin Sturdza, prin avocatul Ioan Adam va prezenta noi acte, decizii ale instantelor sau intelegeri care au avut loc in perioada interbelica intre fiii lui Nicolae Ghika si sora acestuia, Maria. Avocatul lui Paltin Sturdza afirma ca Maria Ghila (Mavrocordat) a fost nedreptatita la dota si impartirea bunurilor imobiliare. In acest caz, ei i s-ar cuveni o treime din paduri. „Am formulat o actiune de revizuire, cale extraordinara de atac, intrucât am descoperit acte noi, de care nu s-a stiut la celelalte procese. Este vorba de o hotarâre judecatoreasca din 1943, de codiciliul lasat de Dimitrie Ghika dar si de o recipisa. Propriu-zis, batrânul recunoaste ca a nedreptatit-o pe fiica Maria. Elie Sturdza a venit in proces dupa bunica lui, care avea drept la o treime din avere”, a declarat pentru ziarul Desteptarea, avocatul Ioan Adam. Institutia Prefectului Bacau, prin juristul Daniel Asaftei a formulat o serie de exceptii pentru respingerea actiunii de revizuire. O prima exceptie, care ar putea anula intreaga actiune, este aceea de tardivitate. “Termenul de exercitare a cererii de revizuire este de o luna si incepe sa curga din ziua in care s-au descoperit inscrisurile noi ce se invoca. Paltin Sturdza a ridicat in data de 25 ianuarie 2009 de la Directia judeteana Bacau a Arhivelor Nationale codiciliul din 1921 si deciziunea civila din 1943 iar actiunea a fost facuta tardiv, abia in 23 aprilie 2009. Pe de alta parte, este discutabila admisibilitatea cererii de revizuire, in conditiile in care actele noi prezentate nu sunt decizii definitive si irevocabile a instantelor sau sunt doar acte unilaterale”, ne-a declarat Daniel Asaftei, juristul Prefecturii Bacau.“Noi am facut acesta revizuire dupa ce am descoperit noi acte. Codiciliul din 1921 dar si deciziunea civila din 1943 dovedesc dreptul de proprietate a Mariei Ghika”, ne-a declarat Paltin Sturdza.Paltin Sturdza este descendent din familii princiare si boieresti precum Ghika, Sturdza si Mavrocordat. Tatal lui, Elie Vlad Sturdza (care a decedat anul trecut) este fiul lui Zoe Mavrocordat, casatorita cu Mihail Sturdza (Ministru de Externe a României in 1940) in 1914. Zoe Mavrocordat, bunica lui Paltin Sturdza este fiica Mariei Ghika, asupra careia se disputa dreptul de proprietate a padurilor din judetul Bacau.Atât subprefectul Tudorita Lungu, presedintele Comisiei Judetene de Fond Funciar, cât si Gheorghe Manaila, directorul Directiei Silvice Bacau, ne-au declarat ca doar instantele se pot pronunta asupra acestui caz si au refuzat sa se angajeze in declaratii.
Neintelegerile legate de avere s-au tinut lant la Ghika
Argumentele invocate de Paltin Sturdza se refera la faptul ca partajul ascendent din 1902 a ramas fara efect in urma testamentului din 1906 si a codiciliului din 1921. In fapt, fostul prefect si deputat Dimitrie Ghika, dupa sinuciderea fiului, in 1921, urmare a dezastrului de la Banca Natiunii, decide sa faca o noua impartire a averii, prin redistribuirea catre fiica Maria, iar restul spre cei cinci nepoti. Intentia lui Dimitrie Ghika s-a materializat intr-un codiciliu. Totusi, in ciuda codiciliului, in 1923 are loc tranzactia 6840, care insa se face fara acordul Tribunalului, de pe urma caruia Maria Ghika ar fi primit 6 milioane de lei. In 1943, Curtea de Apel din Iasi anuleaza tranzactia 6840, prin urmare, pune in drepturi codiciliul si testamentul din 1906. „Prin testamentul olograf, datat 2 noiembrie 1906, Dimitrie Ghika confirma actul de partaj de ascendent, specificând expres ca o jumatate a mosiilor Comanesti si Palanca, donate fiului (in 1902) sau prin acel act ii este data peste partea legitima de succesiune, adaugând ca, vointa sa cea de pse urma, este ca, la caz eventual de a se ataca partajul facut de dânsul, fiul sau sa nu aiba a raporta mosiile Comanesti si Palanca, urmând in asemenea caz a se plati in bani o diferenta eventuala ce s-ar constata. Prin codiciliul din 28 noiembrie 1921, Dimitrie Ghika mentine aceleasi dispozitiuni fata de mosenitorii fiului sau care predecedase”, potrivit expunerii Curtii de Apel Iasi – 1943. Pe de alta parte, juristii statului afirma ca acesta a devenit caduc prin moartea lui Nicolae Ghika, in 1921. “Codiciliul din 1921 reprezinta doar o recunoastere a incalcarii rezervei succesorale si nu o imparteala a mostenirii astfel ca natura succesiunii nu poate fi decât legala”, afirma juristul Daniel Asaftei.
Dimitrie N. Ghika – Comanesteanul, o fila importanta a istoriei si culturii românesti
Dimitrie N. Ghika – Comanesti s-a nascut in 1839 si este urmas al unei case princiare care a condus destinele Moldovei si a Tarii Românestitimp de mai bine de 75 de ani. Macedo români la origine, reprezentantii familiei Ghika, prin merite personale dar si disciplina, au ajuns sa ocupe pozitii cheie in Imperiul Otoman, Moldova si Tara Româneasca. Dimitrie Ghika Comanesteanul, doctor in drept al Universitatii din Berlin, a ocupat atât functia de prefect al judetului Bacau, cât si pe cea de deputat in Parlamentul României. A fost casatorit cu Zoe Lahovary. In plan stiintific, a avut o contributie importanta prin expeditia efectuata in Somalia, in anul 1895, impreuna cu fiul Nicolae Ghika. Dimitrie Ghika moare in 1923. Dimitrie N. Ghika Comanesti a avut impreuna cu sotia Zoe Lahovary doi copii, pe Nicolae si Maria. Nicolae s-a casatorit in 1903 cu Yvonne Baleanu iar Maria cu generalul Leon Mavrocordat. In anul 1902 are loc partajul ascendent prin care Dimitrie N. Ghika isi imparte toate bunurile mobile si imobile detinute, pe care le trece in proprietatea celor doi copii. Nicolae primeste padurile Comanesti si Palanca iar Maria câteva milioane de lei (aur). Partajul ascendent si efectele acestuia, daca s-au produs, va juca un rol important in analiza instantei de la Sfântul Gheorghe. Pe de alta parte, avocatul care il reprezinta pe Paltin Sturdza afirma ca partajul ascendent nu a produs efecte, fapt consemnat in codiciliul lui Dimitrie Ghika din 1906.
Gradul de rudenie „face muzica“ pentru mii de hectare de padure
Instanta de fond, Judecatoria Onesti, a decis prin sentinta civila 3041/2007 ca Elias Sturdza (tatal lui Paltin) este ruda de gradul cinci cu proprietarul celor 34 de mii de hectare de padure. Instanta a considerat ca padurile au ajuns in posesia si proprietatea fiului lui Dimitrie, Nicolae Ghika si apoi a copiilor acestuia Nicolae, Eugen, Dumitru (Dede), Yvette si Alexis. Descendentii acestora, mai precis ai lui Dumitru (Dede) Ghika, care s-a casatorit pe 24 octombrie 1925 la Posada cu Valentina Bibescu, fiica Marthei Bibescu nu au depus cerere in termen pe legea 247/2005. (Fiul lui Dede, John Nicolas, nascut in Paris in 1928, a ajuns general in armata Marii Britanii si director al Union Jack Club din Anglia. In copilarie, de educatia lui s-a ocupat bunica Martha Bibescu.) Atât fiul Jean Nicolas Ghica, cât si nepotii Cristofer Ghica (nascut in 1969) si Jeanne Valentine (1970), locuiesc in Anglia. Fata de copii lui Nicolae D Ghika, Paltin Sturdza este ruda de gradul sase. Daca se va constata ca Maria Ghika a primit drept asupra padurilor, atunci, Paltin Sturdza va deveni ruda de gradul trei. Abia atunci procesul de reconstituire a dreptului de proprietate se va judeca pe fond, pentru stabilirea padurilor care fac obiectul retrocedarilor.
Comanestenii ar putea pierde Palatul Ghika si parcul
Si Palatul Ghika din Comanesti este in litigiu. Paltin Sturdza a reusit intoarcerea procesului spre rejudecare, dupa ce acesta a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Primarul Comanestiului, Viorel Miron, este ingrijorat de posibilitatea retrocedarii palatului dar si a unor mari suprafete de teren. In fapt, Palatul Ghika este singura cladire impozanta din oras, o adevarata carte de vizita a Comanestiului. „Daca se pierde Palatul Ghika, atunci comanestenii vor pierde singurul parc din oras si cea mai impozanta cladire”, ne-a declarat Viorel Miron. Palatul Ghika din Comanesti este fosta resdinta de vara a familiei Ghika. A fost ridicata in 1890 de arhitectul Albert Galleron In 1946, palatul a fost confiscat si a fost lasat in degradare pâna la restaurarea din 1979. De atunci, aici functioneaza Muzeul de Etnografie si Arta „Dimitrie Ghika-Comanesti”.