Topul retrocedarilor in judetul Bacau


La aceste suprafete se adauga altele, aflate acum in litigiu, in diferite stadii procesuale. Au ramas nesolutionate solicitarile depuse de Composesoratul „Poiana Sarata”, pentru 1182 de hectare. Alecu Jiurgena a cerut 921 hectare in Gioseni, Composesoratul Aklos, 400 de hectare la Darmanesti, Academia Româna solicita 200 de hectare la Sascut, iar IC Sturdza a ajuns in instanta pentru delimitarea amplasamentului a 90,3 hectare la Brusturoasa, dupa ce i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra a peste 1155 de hectare de padure. Ultimile doua cereri de retrocedare, inca nesolutionate, sunt de la Apostol Rodica, mostenitor al familiei Krupenski, pentru 421 de hectare la Solont si de la Tatiana Apostoleanu, pentru 160 de hectare la Izvorul Berheciului. „Toate aceste dosare sunt in curs de solutionare, in instante sau la Comisia Judeteana de Fond Funciar”, ne-a precizat Gheorghe Manaila, directorul Directiei Silvice Bacau.
Judetul Bacau are 275 de mii de hectare de padure. Din acestea, doar 173 de mii au mai ramas in proprietatea statului iar restul au fost retrocedate prin legile 18/1991 (22200 hectare), legea 1/2000 si legea 400/2002 (43862 de hectare) si 35 376 de hectare, prin legea 247/2005.

Asezaminte sociale in padurile Mitropoliei

Mitropolia Moldovei si Bucovinei a câstigat in data de 17 martie 2010, prin sentinta definitiva si irevocabila, 5310 hectare de padure in Ocolul Silvic Fântânele. Tribunalul Brasov a respins contestatia in anulare formulata de Institutia Prefectului Bacau si Directia Silvica Bacau in dosarul 2858/110/2009. Dealtfel, Mitropolia fusese deja validata si pusa in posesie pentru suprafata forestiera din Blagesti (si unele suprafete aflata in proximitate, care intra in teritoriul administrativ al comunelor Racova si Margineni) inca din 2008. Reprezentantii Mitropoliei sunt de parere ca institutiile bacauane au avut interese pentru tergiversarea acestei retrocedari. „Aceasta tergiversare este o stratagema pentru a mai câstiga timp pentru eventuale exploatari. Mitropolia Moldovei si Bucovinei a investit deja foarte mult in zona. Au fost cumparate cantoanele silvice, au fost facute modernizari. Pe viitor, in aceste paduri vom face asezaminte sociale, centre de odihna si recreere”, ne-a declarat preotul Constantin Grigore, juristul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Reprezentantii institutiei bisericesti intentioneaza sa infiinteze un ocol silvic privat, sa respecte legislatia si regulamentul silvic.
Reprezentantii Directiei Silvice Bacau au luptat in ultimii ani pentru padurile statului. „Noi am parcurs toate procedurile legale. Restul e la latitudinea instantelor. Suntem doar administratori, proprietar este statul si Ministerul de Finante”, ne-a precizat Gheorghe Manaila, directorul Directiei Silvice Bacau.

Ocol privat la Oituz, infiintat de Tornator

Peste 9 mii de hectare de padure din comuna bacauana Oituz au fost retrocedate in 2008 urmasilor familiei Grigorescu-Negropontes. Ariana Grigorescu, cea de-a doua sotie a fiului generalului Eremia Grigorescu (Ulisse Grigorescu- Negropontes) cu ajutorul serviciilor casei de avocatura Chereches&Chereches, reuseste sa intre in posesia padurilor. Ulterior, suprafetele forestiere au fost vândute cu 50 de milioane de euro unei societati specializata in prelucrarea lemnului. Firma finlandeza Tornator, care a achizitionat padurea in 2009, a infiintat deja un ocol silvic privat, in care a angajat fostul personal silvic. „Firma care a cumparat cele 9 mii de hectare de padure a infiintat Ocolul Privat Oituz, pentru care foloseste fostul personal silvic”, ne-a precizat Gheorghe Manaila, director al Directiei Silvice Bacau.Mosia Grozesti Harja a fost cumparata de boierul grec Odisey Negropontes in 1866, dupa ce fusese pierduta la carti de mosierul Lascar Bogdan. Proprietatea s-a transmis pâna la Elena Negropontes, care in timpul primului razboi mondial il cunoaste pe generalul Eremia Grigorescu. In 1917 se naste Ulisse Negropontes, devenit Grigorescu dupa casatoria incheiata dupa terminarea razboiului.

In Darmanesti, austriecii au infiintat Ocolul Lignum

Un alt caz, care a stârnit controverse, a fost retrocedarea a 6676 hectare de padure in Darmanesti, urmasilor familiei Stirbey. In 2006, in aceasi zi, terenul este cumparat de la mostenitori, cu 5 milioane de euro, de Otmar Golles, prin Golles Turism si Gastronomie. Padurea a fost vânduta unei alte societati austriece, Forestier Mu Silvicultura, specializata in achizitionarea de terenuri forestiere. Austriecii care au luat padurea Stirbey de la Darmanesti au infiintat Ocolul Lignum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com