„Vrem un nou partid comunist pe pamant romanesc!“

Marin Trusca, co-presedintele Ligii Comunistilor din Romania, a acordat un interviu pentru ziaruldegarda.ro. Persecutat de fostul regim,  pentru critica facuta burgheziei comuniste, Marin Trusca nu a renuntat la ideile marxiste nici dupa 1989. Deoarece a criticat cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu si a vorbit  de Romania Mare, Marin Trusca a fost dat afara din invatamant si a fost internat, fortat, in mai multe spitale de psihiatrie.


Mircea Merticariu
: Domnule Marin Trusca sunteti liderul unei miscari comuniste, foarte activa in mediul virtual, dar mai putin prezenta in spatiul public. In afara de Liga Comunistilor din Romania mai exista si alte intentii de reinviere a comunismului in Romania, cum ar fi Noul Partid Comunist din Romania, condus de Petre Ignatencu sau Partidul Alianta Socialista (PAS), condus de Constantin Rotaru, care a incercat sa-si schimbe denumirea in PCR, s.a.. Spuneti-mi care sunt motivele pentru care in Romania nu exista o singura miscare, consolidata, a adeptilor ideilor marxiste si post marxiste? Sunt cauza obiective sau subiective care determina aceasta scindare?

ComunismMarin Trusca: Liga Comunistilor din Romania este un curent comunist-nationalist care opereaza la nivelul de organizatie si s-a constituit pe baza unei initiative din ianuarie 1990, intitulata „Partidul Comunist [Marxist-Leninist] din Romania” Am avut [LCR] ,incepind cu august 1993, trei tentative de legalizare, pe legea asociatiilor, insa am fost respinsi, chipurile, pe „vicii de forma”. Nu exista o singura miscare comunista in Romania intrucit sint cel putin doua tendinte care nu se pot impaca:cei ,de orientare ceausista,care vor refacerea fostului PCR si noi, cei care nu am fost membri PCR, care vrem un nou partid comunist pe pamintul romanesc!

Noi, LCR,consideram ca fostul PCR a fost alungat de la putere si din Istorie, pe buna dreptate, cultul personalitatii Nicoale Ceausescuchiar de catre  popor, chiar de catre clasele muncitoare infometate. Cind 4 milioane de membri PCR au scuipat pe propriul partid, un partid cu aceata denumire nu se mai justifica, exact ca in situatia de razboi, cind o unitate militara isi pierde drapelul.

Mircea Merticariu: Din cauza opiniilor dumneavoastra, afirmate public la Facultatea de Istorie din Bucuresti in 1971, ati avut parte de persecutii din partea Securitatii. V-ati pierdut locul de munca, ati fost internat fortat in mai multe spitale de psihiatrie, toate pentru ca nu ati renuntat la ideile considerate deviationiste de fostul regim. Spuneti-mi care sunt principalii scriitori ai ideologiei comuniste care v-au determinat popriul sistem de idei?!

Karl Marx, Friedrich Engels, Vladimir Lenin, Joseph StalinMarin Trusca: Am fost persecutat de regimul ceausist fiindca, incepind cu aprilie 1971, am atacat, in public, aparitia unei noi burghezii in partid, stat si societate precum si cultul personalitatii lui Ceausecu, cult contrar chiar ideii comuniste.Principalii militanti ai miscarii comuniste care mi-au modelat sistemul de idei au fost LEON TROTSKY,MAO TZE DUN si CHE GUEVARA.

 

MM Ati fost acuzat de nationalism, desi sunteti adeptul ideilor marxist-leniniste, care sunt, prin excelenta, internationaliste. Ati ridicat problema Basarabiei pe vremea vechiului regim (lucru facut chiar de presedintele Nicolae Ceausescu in 1989) dar si problema burgheziei comuniste, a inechitatilor existente in timpul regimului comunist din 1989. Spuneti-mi unde gresesc, dar si ce v-a determinat sa aveti acest curaj, desi puteati banui ca lucrurile nu vor ramane fara repercursiuni.

 

RomaniaMarin Trusca: Am fost acuzat si de nationalism, insa eu consider ca nationalismul popoarelor mici este in deplina concordanta cu idealul comunist,asa ca am luptat pentru ROMANIA MARE, prin revenirea BASARABIEI, BUCOVINEI, TINUTULUI HERTEI si CADRILATERULUI la PATRIA MUMA.  Curajul in lupta a izvorit din credinta in dreptatea cauzei,dar si din obligatia mea speciala de ISTORIC,care trebuie sa contribuie[si] la FACEREA ISTORIEI, nu doar la povestirea ei.

MM Ce sisteme politice comuniste existente in lume le considerati viabile? Romania ar putea urma modelul Chinei, a carui sistem politic este inspirat, in parte, dupa ideile lui Mao Tze Dun? Dar exemplul Venezuelei sau al Cubei?

Marin Trusca: Nu cred ca actualele state care se prezinta ca „socialiste” sint cu adevarat socialiste, si cu atit mai putin comuniste. ComunismChina, calcind in picioare ideologia maoist-comunista, este devorata de un capitalism salbatic creator de multimiliardari, chiar cu complicitatea Partidului „Comunist”; Corea de Nord este condusa de familia lui Kim Ir Sen, al carui cult este o palma pe obrazul comunismului autentic. Si celelalte tari „socialiste”, introducind privatizarea, au spus „adio!” socialismului, daca l-or fi avut vreodata.

MM Dupa Perestroika lui Mihail Gorbaciov, marele stat comunist de la est s-a schimbat in profunzime. Acest lucru reprezinta o dezamagire pentru adeptii comunismului de la noi? Afecteaza sansele ca Romania sa se intoarca la comunism?

Marin Trusca: Comunistii autentici din Romania poarta un respect deosebit pentru Gorbaciov, fiindca exemplul lui democratic a condus la caderea, in cascada, a regimurilor pretins „socialiste”, inclusiv a regimului ceausist. Doar activistii fostului PCR, securistii, potentatii care si-au pierdut privilegiile il blesteama pe Gorbaciov si incearca sa prosteasca poporul cu gogorita ca in dececembrie 1989 totul ar fi fost cauzat de interventia agentilor sovietici, unguri si americani, facindu-se ca nu stiu ca, in realitate, a fost o RASCOALA POPULARA REVOLUTIONARA TRADATA!

MM: Daca luam in considerare teza ca istoria este ciclica, cand credeti ca ne vom intoarce la sistemul centralizat comunist? Cine de la nivel international ar putea influenta aceasta noua „revolutie“?

Marin Trusca: Nu cred ca Istoria este ciclica, iar societatea va merge spre Socialismul Autentic- Egalitarist ,prin criza generalizata a Capitalismului Mondializant, prin REVOLUTIA PERMANENTA, prin lupta directa a Claselor Muncitoare din fiecare tara, a Proletariatului Muncitoresc-Taranesc-Intelectual..Istoria ne spune ca exploziile revolutionare au loc cam la 40-45 de ani.

5 Comentarii

 1. Ionel spune:

  ,,Nu cred ca Istoria este ciclica, iar societatea va merge spre Socialismul Autentic- Egalitarist ,prin criza generalizata a Capitalismului Mondializant, prin REVOLUTIA PERMANENTA, prin lupta directa a Claselor Muncitoare din fiecare tara, a Proletariatului Muncitoresc-Taranesc-Intelectual..Istoria ne spune ca exploziile revolutionare au loc cam la 40-45 de ani.” Mi se pare mie sau dumneavoastra nu stiti ce inseamna ciclic? ,,Exploziile revolutionare au loc cam la 40-45 de ani” Asta nu e cilcu?

 2. lepadatu chirita spune:

  Doresc sa fiu membru in Liga Comunistilor din Romania.
  Sa ne cunoastem ,va rog sa vizitati blogul comunist,
  Scanteiacomintern.blogspot.com

 3. Gheorghe UNGUREANU spune:

  Toate grupurile pe care le-am vazut pe internet (pretinse comuniste) sînt anti-comuniste prin ceea ce scriu în realitate. Probabil ca initiatorii urmaresc prin acestea blocarea organizarii Comunistilor. Deci, daca exista persoane care se considera Comunisti, acestea au o singura cale sigura: înscrierea în Partidul Comunistilor. Asteptam cu interes -si importanta pentru clasele sociale exploatate- pe oricine. Putem fi contactati la tel 0745.056752; 0754.678581, tel/fax 0248.722546, daciapcn@yahoo.com . 16 februarie 97. Prof. Gheorghe UNGUREANU

 4. Gheorghe UNGUREANU spune:

  Exista un Partid al Comunistilor pe pamînt Romînesc, de la 23 martie 80 (1996) !
  Dar cei 3.800.000 de peceristi, trecuti cu totii la slujirea Capitalismului si Imperialismului, plus alti adversari al Socialismului, îl ignora sau îi blocheaza activitatea si, mai ales, iesirea în public, toate mijloacele de comunicare în masa fiind în mîna CIOCOILOR peceristi.
  28 ianuarie 97 (2013). Prof. Gheorghe UNGUREANU, detinut politic, Victima a represiunii peceriste, revolutionar, presedintele Partidului Comunistilor (înregistrat la nr. 40 în lista partidelor de la Tribunalul Bucuresti)

 5. Ioan Ionu? spune:

  Va salut! Veniti pe grupurile noastre antisistem. Suntem multi.
  https://www.facebook.com/groups/242399529138022/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com