„Cipru, corola de lumina vie“, lansata la Ambasada Romaniei din Nicosia

Articol scris de Veronica IVANOV-redactor sef al ziarului RO-MANIA
lansare de carte Georgeta Resteman-Nicosia (6)Vineri 25 ianuarie 2013, între orele 17,00-19,00 la sediul Ambasadei României în Republica Cipru din Nicosia a avut loc primul eveniment cultural românesc din insula: lansarea cartii „CIPRU, COROLA DE LUMINA VIE” – note de calatorie, istorie si peisaj, semnata de Georgeta Minodora Resteman (nascuta în data de 24 august 1960, la poalele muntilor Vladeasa, în comuna Sacuieu, jud

lansare de carte Georgeta Resteman-Nicosia (4)

etul Cluj) si publicata de editura ANAMAROL, Bucuresti, în decembrie 2012. Fiind al patrulea volum editat de autoare
Cartea aceasta […] este mai mult decât o carte de reportaj si de calatorii, buna pentru a o lua în vacanta ca sa ne delectam cu o lectura placuta, aleasa, care sa ne faca fericiti. Este o carte care, cu siguranta, va fi apreciata si cautata de acea tipologie de lectori îndragostiti de literatura de calatorii, care le aduce în fata ochilor tinuturi mitice, exotice, peisaje nemaivazute, romantice, unde poate nu vor putea ajunge niciodata…[…] O asemenea carte minunata care îti îmbogateste cunostintele despre insula Cipru, despre civilizatia actuala si civilizatiile mediteraneene care s-au perindat în istorie si care îti încânta sufletul este cartea doamnei Georgeta Resteman „CIPRU, COROLA DE LUMINA VIE” – spune în prefata volumului scriitorul Stefan Dumitrescu, membru al USR. în anul trecut (alaturi de trei volume de poezie), cartea este scrisa pe parcursul sederii sale în Cipru – când a vizitat insula de la un capat la altul împreuna cu fiica sa, angajata a unei companii de top din sistemul FOREX. Si-a asternut impresiile lasate de locurile legendare dar a si facut o prezentare completa si complexa a insulei, a istoriei, culturii acesteia, într-o maniera scriitoriceasca mai aparte, marcata de influentele structurii sufletesti a poetei Georgeta Minodora Resteman.

 

lansare de carte Georgeta Resteman-Nicosia (6)La eveniment au participat Excelenta Sa, domnul Ion Pascu, ambasador al României la lansare de carte Georgeta Resteman-Nicosia (1)Nicosia, membri ai Corpului Diplomatic, invitati ciprioti din cadrul institutiilor culturale si nu numai, dar si un numar însemnat de reprezentanti ai Diasporei române din Cipru. Domnul ambasador Ion Pascu a facut o prezentare a autoarei si câteva precizari asupra cartii.

 

A luat apoi cuvântul doamna Christina Todea Christodoulou, Presedinta Aliantei Românilor din  insula, care a punctat câteva aspecte referitoare la scrierile existente despre Cipru si istoria lui, de-a lungul timpului. Orientul Mijlociu a fost o destinatie preferata pentru calatorii europeni de-a lungul secolelor. Oferea imagini salbatice, neobisnuite, exotice si pitoresti. Era deseori si destinatia calatoriilor religioase si a pelerinajelor catre leaganul Crestinatatii si putea de multe ori sa camufleze sub o decenta evanghelica o calatorie de evadare de sub conventiile unei societati mult prea formalizate. Cipru, situat pe coasta cea mai de nord-est a Mediteranei a fost o tinta a tuturor acestor calatori, care au fost fascinati de straturile de civilizatii (acheeni, micenieni, romani, bizantini, lusigneni, otomani, britanici) care s-au suprapus pe insula, si care au lasat în urma lor un tezaur de vestigii. Nenumarate jurnale de calatorie sau carti s-au nascut din aceste experiente.

lansare de carte Georgeta Resteman-Nicosia (1)Mentionez, în primul rand, „Excerpta Cypria”- publicata de Înaltul Comisar Britanic, Claude Deval Cobham, între anii 1892 – 1895. Acest document pretios contine 41 de extrase din jurnale ale diversilor calatori în Cipru, sau persoane care au relatat evenimente si datini de pe insula, începâd geograful roman Strabo, care a vizitat Ciprulîin anul 24 A.D. si continuând pâna la G. G. Gervinus, profesor la Heidelberg, care a vizitat Ciprul în 1863.

Este de remarcat, însa ca toate aceste  referinte apartin unor barbati calatori. Primele femei de renume care au poposit în Cipru au fost, probabil Sfânta Elena, mama lui Constantin cel Mare, când, în anul 326, întorcându-se de la Constantinopole, a naufragiat pe insula, lasând ca monument impresionant Manastirea Sfintei Cruci (Stavrovouni). Secole mai târziu, printesa Berengaria de Navarra  a avut o descindere destul de spectaculoasa la Limassol, în 1191, unde în final si-a celebrat casatoria cu Richard Inima de Leu. În secolul al XIX-lea, când mijloacele de transport se dezvolta si calatoriile se înmultesc, un numar însemnat de femei, în special britanice, precum Agnes Smith (1887), Esme Scott Stevenson (1878), Mrs. Lewis (1893), Magda Ohnefalsch Richter (1894-1913), Gladys Peto (1926) descopera Ciprul. Marturiile aduse de aceste femei lansare de carte Georgeta Resteman-Nicosia (2)sunt scrise într-un alt registru, umanizeaza exoticul, personalizeaza neobisnuitul si consemneaza observatii etnografice mult mai intime”. Cu aceasta observatie, doamna Todea-Christodoulou a pus capat scurtei introduceri, creând o punte de legatura între calatoarele din trecut si doamna Georgeta Resteman, calatoarea din România si autoarea cartii „CIPRU- Corola de lumina vie”. Oprindu-se asupra acestei carti, a precizat: “Georgeta Minodora Resteman este prima românca scriitoare, care a publicat o carte atât de bine documentata într-un mod inedit, iesit din tiparele obisnuite, un adevarat roman care evidentiaza puternica legatura între mama si fiica, dar în care regasim si o reusita si completa prezentare a istoriei, culturii, traditiilor si locuitorilor Ciprului”.

 

 În final, a vorbit audientei autoarea, Georgeta Minodora Resteman, dezvaluind modul în  care s-a nascut aceasta carte, oferind, totodata, si explicatia titlului ei: “Daca Ciprul reprezinta pentru locuitorii si vizitatorii lui locul binecuvântat numit si insula luminii, fizic vorbind, pentru mine a însemnat punctul de sprijin si recâstigarea echilibrului interior prin mânuirea condeiului într-un moment dificil al vietii, locul în care am scris aceasta carte dar si mai bine de jumatate din poeziile mele, putându-l defini ca fiind o adevarata «corola de lumina vie»; aici, sufletul meu a înviat!”

Fiecare participant a primit la sfârsitul manifestarii o carte cu autograf din partea autoarei, au avut loc discutii si schimburi de pareri între participanti.

 

Felicitari Doamnei Georgeta Minodora Resteman si asteptam cu nerabdare aparitia celor patru carti si în Biblioteca Româneasca din Cipru!

2 Comentarii

  1. Georgeta Resteman spune:

    Multumesc frumos, Marian! Sper sa nu te dezamagesc nici pe tine si nici cititorii mei, nici de acum înainte! Doamne ajuta!

  2. Marian Malciu spune:

    Sensibilitatea doamnei Georgeta Minodora Resteman este cunoscuta si apreciata de o mare parte a iubitorilor de literatura din tara, gratie poeziilor si fragmentelor din aceasta carte, aparute în multe spatii virtuale profilate pe literatura si nu numai.
    Versurile domniei sale pleaca din suflet si sunt scrise pentru suflet, impresionând cititorul. Metafora este bogata, inedita adeseori, lejera, placuta si jucausa, facând casa buna cu alte figuri de stil, într-o metrica atenta. Nimic nu este la voia întâmplarii, chiar daca talentul autoarei este evident si pare ss poata crea, în afara anumitor reguli ale poeziei, la fel de bine, de placut si de adânc în continut.
    Proza este la fel de atragatoare. Nici de aici nu lipseste metafora ci, din contra, îmbogateste continutul relatarilor înfrumusetându-l în permanenta, conducând cititorul prin locurile descrise, facându-l sa aiba aproape aceleasi trairi pe care sufletul deschis al scriitoarei le-a avut de la prima si pâna la ultima fraza.
    Sincere felicitari, Georgeta Resteman!
    Sincere felicitari celor ce si-au fost alaturi, începând cu fiica ta, Madalina!
    Fie ca în fiecare an sa am prilejul de a citi câte o carte creata de tine, fie ea de poezie ori de proza!
    Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com