Valentin Grosu, fostul sef al Vamii Bacau, inculpat pentru trafic de influenta intr-un dosar cu un prejudiciu de un milion de euro

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau au dispus punerea în miscare a actiunii penale fata de Valentin Grosu, de deputatul Dorinel Ursarescu, de inspectorul Vamii Bacau Andrei Razvan dar si fata de Marius Craciun. Cei patru sunt acuzati ca au constituit un grup infractional organizat si s-au sustras de la plata TVA.

Valentin Grosu (2)Un nou scandal de coruptie a izbucnit în aceasta dimineata, în care sunt implicati si functionari din Bacau. În dosarul procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie sunt vizati, în calitate de inculpati, Valentin Grosu, fost sef al Vamii Bacau, deputatul PNL Dorinel Ursarescu si înca doua persoane.

URSARESCU DORINEL, deputat în Parlamentul României, presedintele organizatiei judetene Neamt a unui partid politic, în sarcina caruia s-a retinut infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii în scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre o persoana care îndeplineste o functie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, prevazuta de art. 13 din Legea 78/2000.
GROSU VALENTIN, la data faptelor director al Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Bacau (DJAOV) si ANDREI RAZVAN, la data faptelor inspector în cadrul Serviciului coordonare echipe mobile si supraveghere produse accizabile – Directia supraveghere accize si operatiuni vamale din Autoritatea Nationala a Vamilor, în sarcina carora s-a retinut infractiunea de trafic de influenta.

CRACIUN MARIUS, în sarcina caruia s-a retinut savârsirea infractiunilor de:
– doua infractiuni de cumparare de influenta,
– instigare la folosire a influentei sau autoritatii în scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre o persoana care îndeplineste o functie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial.
Din ordonanta procurorilor a reiesit ca, în cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2011 – aprilie 2013, inculpatul Craciun Marius a initiat un grup infractional organizat cu scopul de a savârsi infractiuni de evaziune fiscala prin derularea unor ample operatiuni de achizitii intracomunitare de combustibili si comercializarea acestora pe piata interna, fara plata TVA si a accizelor datorate bugetului de stat.
Aceste fapte au avut drept consecinta prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 4.520.880,43 lei (echivalentul a 1.033.495 euro).
Mecanismul viza în esenta achizitia intracomunitara (din Bulgaria) de produse petroliere (motorina) scutite de plata TVA si comercializarea acestora pe piata interna, colectând TVA aferenta livrarilor.

În activitatile desfasurate, inculpatul Craciun Marius a beneficiat de sprijinul si bunavointa unor persoane influente politic sau functionari din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), sprijin concretizat în:
– numirea la conducerea Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Neamt, prin influenta inculpatului Ursarescu Dorinel, a unei persoane agreate;
– desigilarea cisternelor de catre angajatii DJAOV Neamt imediat dupa sosirea acestora si asigurarea fluxului de aprovizionare, prin influenta exercitata de inculpatul Grosu Valentin;
– obtinerea rapida a autorizatiei de destinatar înregistrat prin demersurile efectuate atât de Grosu Valentin si o alta persoana;
– consilierea si oferirea de informatii asupra actiunilor autoritatilor vamale, asigurata atât de Grosu Valentin cât si de inculpatul Andrei Razvan;
– atitudinea pasiva a functionarilor vamali, inclusiv cei mentionati anterior, care, desi au realizat caracterul fraudulos, evazionist al operatiunilor comerciale, nu au întreprins niciun demers pentru stoparea acestora.
În schimbul acestei protectii, asigurata pe diferite paliere, de catre inculpatii Ursarescu Dorinel, Grosu Valentin si Andrei Razvan, inculpatul Craciun Marius a promis si/sau a remis direct sau indirect sume de bani.

Astfel, în cauza, exista probe ca în perioada iunie-august 2012, la solicitarea lui Craciun Marius, inculpatul Ursarescu Dorinel si-a folosit influenta si autoritatea decurgând din functia de presedinte al organizatiei judetene Neamt a unui partid politic, pentru numirea, în functia de director executiv al DJAOV Neamt, a unei persoane agreate de Craciun Marius, în scopul facilitarii afacerii pe care acesta din urma intentiona sa o deruleze.
Pentru acest “serviciu”, inculpatul Ursarescu Dorinel a acceptat promisiunea formulata de Craciun Marius, constând în remiterea unei sume de 100 euro pentru fiecare tona de motorina vânduta.
În perioada noiembrie 2012 – martie 2013, în calitate de director al DJAOV Bacau, inculpatul Grosu Valentin a solicitat sume de bani neprecizate, iar la data de 7 martie 2013 a primit echivalentul în lei a sumei de 5.000 euro, de la inculpatul Craciun Marius, pentru a-si exercita influenta asupra directorului DJAOV Neamt.
Prin acest demers s-a urmarit obtinerea unei autorizatii de destinatar înregistrat, solicitata de o firma controlata de inculpatul Craciun Marius si facilitarea desfasurarii cu celeritate a operatiunilor comerciale cu produse accizabile desfasurate de societatea respectiva.
De asemenea, exista probe si indicii temeinice ca în perioada februarie -martie 2013, inculpatul Andrei Razvan, inspector, a pretins de la Craciun Marius si de la o alta persoana sume de bani initial necuantificate, iar, ulterior, precizate la suma de 1.000 euro, majorata ulterior la 2.000 euro. În luna martie 2013, acelasi inculpat a primit de la Craciun Marius, printr-un intermediar, suma de 1.000 euro.
În schimbul acestor bani, inspectorul Andrei Razvan a lasat sa se creada ca are influenta asupra colegilor sai din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor – Directia supraveghere accize si operatiuni vamale, promitând ca îi va determina pe acestia sa îsi încalce atributiile de serviciu, în sensul de a permite derularea operatiunilor de comercializare produse accizabile prin intermediul aceleiasi firme controlate de inculpatul Craciun Marius.

Inculpatilor URSARESCU DORINEL, CRACIUN MARIUS, GROSU VALENTIN si ANDREI RAZVAN li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

În cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , ,

Un comentariu

  1. Cosma Ioan spune:

    Valica in China se taie gatul in piata TienAn Men pentru excrocherii ca astea !!!Dute si spanzurate!!Scursura de 2 lei!!!Ai mai lucrat unde ai mai lucrat !JEG penal ca si Hrebenciuc si Dragnea!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com