Vasile Moise a prejudiciat statul cu 3,8 milioane de euro, sub privirile Curtii de Conturi

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) l-a trimis in judecata pe Vasile Moise, pensionar, fost referent al Garzii Financiare Bacau, care in perioada 1999-2008 a prejudiciat statul cu peste 3,8 milioane de euro si a bagat in buzunar peste 91 de mii de euro. El este acuzat de delapidare si abuz in serviciu.

 

Curtea de Conturi nu a vazut neregulile

 

Acum ies la iveala o serie de amanunte din perioada in care sef al Garzii Financiare era Pavel Albu, acum si el pensionar. Nu am reusit sa luam legaura cu fostul sef al Garzii Financiare. „Nu mai avem nici un numar si nu stiu cine vi-l poate da. Numarul lui a fost deconectat odata cu iesirea la pensie”, ne-a spus secretara institutiei.

Majoritatea faptelor au fost facute in perioada 1999-2005, cand acesta conducea institutia bacauana. In acest timp, Curtea de Conturi Bacau, condusa de Gheorghe Neicutescu si Costel Gherasim, a efectuat anual mai multe verificari, inclusiv privind competentele referitoare la fisa postului, pentru toti angajatii dar, de fiecare data, totul a fost “curat”.

Garda Financiara Bacau a avut un sistem de gestionare al proceselor verbale de contraventie, care a minimizat riscul de frauda. Si asta, desi salariatii trebuie sa treaca un examen psihologic pentru a fi validati pe functie. Vasile Moise provenea din Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP), unde acumulase peste 20 de ani de experienta.

 

1134 de procese verbale dosite si o paguba adusa statului de peste 3,85 milioane de euro

 

Sesizarea asupra faptelor de delapidare si abuz in serviciu a fost facuta chiar de seful institutiei, Romeo Fratila in februarie 2008. Garda Financiara a fost supusa unor ample verificari din partea procurorilor DNA, pe “Indiferent de riscurile de imagine asupra institutiei si de gravitatea sanctiunilor, doresc  sa se aplice legea. Acum dosarul a fost trimis spre judecare institutiilor abilitate, respectiv  Judecatoriei Bacau”, ne-a declarat Romeo Fratila.

In arhivele Garzii Financiare Bacau s-au facut verificari asupra intregii activitati a lui Moise Vasile. Faptele au caracter de continuitate, desfasurandu-se din 1999 pana in februarie 2008, cand s-a intocmit sesizarea penala. Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, Moise si-a insusit 294 de mii de lei, echivalentul a peste 91 de mii de euro, reprezentând amenzile încasate de comisari si care i-au fost predate pentru a fi depuse la trezorerie, suma pe care a folosit-o în interes personal. “De asemenea, în perioada iunie 2005 – decembrie 2007, Moise Vasile, pentru a ascunde însusirea sumelor de bani, nu a predat catre organele de executare silita, în termenul legal, un numar de 1134 procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor încheiate de comisari, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 13.632.603,76 lei, echivalentul a aproximativ 3.852.909 euro”, se arata in comunicatul DNA.

Vasile Moise a platit 170 de mii de lei cash

O parte din acest prejudiciu a fost recuperat, prin conformarea voluntara a agentilor economici, care au fost de acord cu plata amenzilor. Moise Vasile, acum pensionar, a platit 170 de mii de lei in numerar (1,7 miliarde de lei vechi) in 2008, reprezentand valoarea delapidarilor facute in anii 2005-2008. In proces, Garda Financiara– Sectia Judeteana Bacau s-a constituit parte civila cu suma totala de 305.372,80 lei. În vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil apartinând inculpatului Moise Vasile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com