Valeriu Gafencu, comemorat la Penitenciarul Spital din Târgu Ocna

Valeriu Gafencu (n. 24 ianuarie 1921, în localitatea Singerei, Balti, Basarabia – d. 18 februarie 1952 la închisoarea Târgu Ocna, Comemorare Valeriu Gafencu-2014judetul Bacau) a fost comemorat sambata, 15 februarie, la Penitenciarul Spital Targu Ocna. Sute de pelerini din toata tara au venit sa se roage pentru cel numit de Nicolae Steinhardt, „Sfântul Inchisorilor“. Valeriu Gafencu a fost victima a doua siteme politice extremiste: fascismul si comunismul. La doar 20 de ani, in 1941, fara sa fi facut crime la adresa romanilor sau a vreunei minoritati nationale, Valeriu Gafencu a fost condamnat de regimul Ion Antonescu la 25 de ani de inchisoare, pentru apartenenta la Miscarea Legionara, intrata in ilegalitate dupa pogromul si devastarile din Bucuresti (ianuarie 1941). Valeriu Gafencu a ramas in inchisoare si dupa terminarea razboiului, iar pe 18 februarie 1952 moare la Penitenciarul Spital Targu Ocna. Chiar daca Primaria Targu Ocna i-a acordat titlul de cetatean de onoare, in urma cu doi ani, Guvernul Ponta, prin Institutul National pentru Studiul Holocaustului in Romania „Ellie Wiesel“, a decis sa-i retraga titlul, condamnandu-l practic inca odata, cu aceleasi Valeriu Gafencuargumente cu care regimul Ion Antonescu l-a trimis dupa gratii si la moarte. Apartenenta la o miscare extremista, de dreapta sau de stanga, a produs intodeauna „victime colaterale“. Valeriu Gafencu este una dintre ele.

Comunicat Penitenciarul Spital Targu Ocna:

,,Traiesc flamând, traiesc o bucurie, Frumoasa ca un crin din Paradis,
Potirul florii e mereu deschis Si-i plin cu lacrimi si cu apa vie,

Potirul florii e o-mparatie”…Valeriu Gafencu Sfântul Închisorilor

Sâmbata 15 februarie 2014  Penitenciarul Spital Târgu  Ocna a fost gazda manifestarilor prilejuite de comemorarea fostului detinut politic Valeriu Gafencu de la a carui trecere în nefiinta se implinesc 62 de ani, cel ce a fost numit si “Sfântul închisorilor” de catre Parintele Nicolae Steinhardt. Cu aceasta ocazie pelerini din diverse colturi ale tarii, membrii ai diverselor organizatii, preoti si mireni, au participat la slujba de pomenire desfasurata la troita ridicata de Asociatia Fostilor Detinuti Politici în cimitirul din apropierea Penitenciarului Spital Târgu Ocna.

Zeci de participanti au avut ocazia sa viziteze în continuare interiorul penitenciarului spital unde au aflat detalii despre istoria unitatii de la preotul capelan Paul Vamanu, în prezentare sa acesta facând referire la cartea monahului Moise, intitulata  “Sfântul închisorilor”, care cuprinde marturii despre Valeriu Gafencu si în care este prezentat un aspect inedit si anume ca, închisoarea Spital de la Târgu Ocna a fost opusul închisorii de la Pitesti, “un centru de lumina si de înalta traire duhovniceasca, o adevarata enclava în istoria gulagului comunist”…“, se arata in comunicatul semnat de agentul sef Gabriel Vraciu, purtator de cuvant al Penitenciarului Spital Targu Ocna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com