Vaci de carne pe filiera franceza

Oficiul judetean pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (OARZ) Bacau deruleaza in aceasta perioada un program pentru imbunatatirea potentialului genetic al bovinelor din judetul Bacau. Potrivit cadrului legal, pentru material seminal de bovina si porcina se acorda subventie de la stat. Manopera pentru inseminarea artificiala este suportata de beneficiar, de crescatorul de animale. Programul nostru se adreseaza celor care vor sa faca insamantari cu material genetic de inalta calitate. Avem la dispozitie material seminal din rasele de bovine Limousin, Blue Blanc Belgique, Charolaise si Baltata cu Negru American. Rolul nostru este sa venim in sprijinul crescatorilor de bovine”, ne-a declarat Constantin Viziteu, directorul OARZ Bacau. Peste 900 de vaci au fost inseminate artificial in judetul Bacau.

Carne mai gustoasa si mai scumpa

Cei mai multi dintre cei care au solicitat insamantari artificiale pentru imbunatatirea performantelor bovinelor din gospodarie provin din zona Vaii Trotusului. Din cauza conditiilor de relief si a distantei mari, crescatorii de vaci de la munte nu au putut valorifica laptele la punctele de colectare.
[ad#stire]a Tocmai din acest motiv, vacarii s-au orientat catre vacile de carne si au acceptat produsii micsti. In judetul Bacau, aproximativ 90% dintre bovine sunt din rasa bruna (vaca de lapte), iar restul din rasele Baltata Romaneasca si Simmental. Datorita numarului crescut de insamantari artificiale, proportia se va schimba in curand si, potrivit specialistilor, crescatorii de vaci vor fi prosperi, prin cresterea productivitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com