Bacauanii mostenitori fug de taxele notariale

La solicitarea certificatului de legatar in termen de doi ani de la decesul persoanei se plateste:
Onorariul notarului, plus TVA (19%)
– pentru proprietati de pana la 5.457 de lei, se plateste 3%, dar nu mai putin de 20 de lei
– pentru proprietati de la 5.457 de lei pana la 27.499 de lei, se plateste un onorariu de 1,5% din valoarea bunurilor care depasesc pragul minim, plus 165 de lei
– pentru proprietati de la 27.499 de lei, pana la 54.891 de lei, un onorariu de 0,75% pentru ceea ce depaseste pragul minim, plus 495 de lei
– pentru bunuri de peste 54.891 de lei, un onorariu de 0,5% pentru ceea ce depaseste aceasta suma, plus 702 lei.
Daca mostenitorul solicita certificat de legatar (prin care sa devina proprietar cu drepturi) dupa 2 ani, la acest onorariu se mai plateste o taxa de mostenire de 1% din valoarea bunurilor. aPentru un apartament de 50 de mii de euro (212 mii de lei), valoarea onorariului notarului este de 1488 de lei. Pentru un apartament de 100 de mii de euro (423 de mii de lei) valoarea onorariului este de 2637 de lei. Daca certificatul este scos dupa doi ani, la aceasta suma se mai adauga 42 de milioane vechi”, ne-a spus notarul Stefan Isache, vicepresedintele Camerei Notarilor din Bacau.

495 de testamente si 2.169 de certificate de legatar in 2009

495 de bacauani si-au incheiat testament la notar in primele sase luni ale anului iar 2169 au solicitat certificate de legatar/mostenitor. In aceeasi perioada a anului 2008, 520 de bacauani si-au incheiat testamente si 2983 au obtinut certificate de legatar/mostenitor. Potrivit centralizarilor realizate de notari, in 2008 s-au incheiat 1012 testamente si 5970 de bacauani au luat certificate de legatar, fie pentru mostenire directa, ca urmasi, fie ca mostenitori, beneficiari ai actului testamentar.

Toamna se numara bobocii, dupa moarte, testamentele

[ad#stire] Romania a realizat un sistem modern si eficient pentru centralizarea testamentelor, pentru a fi evitate litigiile, in cazul mai multor testamente. Toate testamentele se trimit la Registrul National de Evidenta a Testamentelor Autentice (RNETA). Dupa decesul unei persoane, cand cineva solicita certificatul, pe baza testamentului, in cateva minute se primeste raspuns de la RNETA si de la Registrul National de Obtiuni Succesorale. Doar atunci se poate sti cu certitudine daca persoana decedata nu a mai promis averea si altora. aTestamentul este un act intim, nimeni nu poate afla pe perioada vietii testamentarului daca testamentul incheiat in favoarea sa este unic, daca a fost anulat sau daca a mai fost facut altul. Toate acestea se pot verifica doar dupa deces. Cu aceasta baza de date a RNETA, infiintata in 2007, Romania are cel mai eficient si sigur sistem de evidentiere a testamentelor din Europa”, ne-a mai spus Stefan Isache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com